Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A kapuvári polgármester 2015-öt a felkészülés évének tekinti

Példaértékű, ahogy Kapuvár kihasználta az előző uniós pályázati ciklusban rejlő lehetőségeket. Sőt a város a megmaradt  EU-s forrásokból is képes a mai napig lehívni kisebb-nagyobb pénzösszegeket. Hámori György szerint a kisebb fejlesztések is megérdemlik a rendszeres sajtónyilvánosságot.

A kapuvári városházán történő rutinellenőrzések miatt az augusztus utolsó hétfőjén esedékes testületi ülést szeptember közepén tartották meg, hogy elegendő ideje legyen a dolgozóknak a felkészülésre. Hámori György összefoglalta televíziónknak az ülés fontosabb döntéseit.
A napirendi pontokat dr. Benedek Zoltán nyitotta meg. A KSE elnöke részletesen tájékoztatta a képviselő-testületet a sportegyesület működéséről. A város polgármestere örömmel nyugtázta, hogy a csapatnak sikerült kilábalni a két évvel ezelőtti mélypontról, amikor a megyei első osztályban való indulás is veszélybe került, így az elmúlt hetekben nyújtott teljesítményük sokkal reménykeltőbb.

Sokan kifogásolják a sportegyesületnek nyújtott városi támogatás összegét, melyre Hámori György a következőképpen reagált: Nehéz igazságot tenni, mert valaki szerint még ez is kevés, míg mások szerint túl sokat költ az önkormányzat ilyen célokra.
– A kapuvári sportéletre fordított támogatások jelentős része valóban a KSE-hez megy, viszont azt is tudomásul kell venni, hogy az egyesület tartja fenn a város legnagyobb sportlétesítményét – fogalmazott a polgármester, hozzátéve: A város ezenkívül nem költ az épület működtetésére, ami egyébként súlyos milliókba kerülne éves szinten. Akárhogy nézzük, a labdarúgás a legnépszerűbb sport a városban és az országban is.


A jelenlegi jogszabályok nem kötelezik az önkormányzatot arra, hogy beszámoljon az adott esztendő költségvetésének első félévi teljesítéséről, de Kapuvár vezetője szerint úgy lehet felelős döntéseket hozni, ha a testületi tagok napi szinten ismerik a város pénzügyi helyzetét.
A korábbi projektidőszak lezárult, az új uniós költségvetési ciklus pályázatait pedig még nem jelentették meg. Az átmeneti időszakban viszonylagos a csend, de ettől függetlenül Kapuvár nagyon szépen teljesített. A városháza tetőzetén elhelyezett napelemek működésétől például jelentős, 30-40 százalékos áramszámla megtakarításra számítanak a szakemberek. Kapuváron készült el a Rábaközben egyedülálló elektromos töltőállomás, a Széchenyi iskola felújítása pedig hamarosan megkezdődik. A város forrást nyert az ingyenes étkeztetésre, a helyi értéktár bővítésére, a sportcsarnok felújítására, továbbá a riportban  még el sem hangoztak az önerős fejlesztések.
Az önkormányzati beszámolóhoz kapcsolódóan módosította a helyhatóság a költségvetésről szóló rendeletét.
Az ülés következő napirendi pontjában rendeletalkotással foglalkoztak a képviselők. Az együttélésre vonatkozó központi szabályozások nagy része korábban jegyzői hatáskörbe került át, de a törvény újabban engedi az eltérő magatartások szankcionálását, melynek mértékéről döntöttek a testületi tagok. A zöldterületek fenntartásáról és a közterületek tisztán tartásáról szóló rendelet már tartalmazza az előbbi szabályozásokat.

– Elfogadtuk az integrált településfejlesztési stratégiát. Hadd mondjam büszkén: Kapuvár a Belügyminisztériumtól olyan visszajelzést kapott, hogy nagyon szép anyagot készített a város, ezért változtatás nélkül fogadták el – hangzott az interjúban.

A testület jóváhagyta a Berg Gusztáv Szakiskola átadásával kapcsolatos vagyonkezelési szerződést, továbbá az egykori kapuvári közjegyző, Batiz Lajos munkássága előtt tisztelegve, emléktábla elhelyezéséről hoztak döntést.
Az ülésen meghosszabbították azt a lejárt határidejű rendeletet, melynek értelmében az önkormányzat egyszeri 10.000 forinttal járul hozzá a házasulandók szertartásának költségeihez, amennyiben legalább az egyik fél kapuvári.
A Csornán nemrég bevezetésre került „házhoz megy a hivatal” elnevezésű szolgáltatás Kapuváron évek óta eredményesen működik – tudatta a tévénézőkkel Hámori György. A zöldszám helyett közvetlenül a városházi ügyintézőket lehet hívni, mely után a családsegítő közreműködésével jutnak el a szakemberek a mozgásukban korlátozott személyekhez.

Mivel a törvényalkotók július elsejéről január 1-re tolták a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás egységes megállapodásának módosítására vonatkozó határidőt, Kapuvár élt javaslattételi lehetőségével.
Elfogadták a kapuvári képviselők a Király-tó Óvoda és Bölcsőde 2015/2016-os nevelési évre vonatkozó munkatervét. Hámori György hozzátette: Az igazgatónő és munkatársai nagyon színvonalas munkatervet adtak be.
A nyílt ülés végén elbírálták a művészeti csoportok, sport- és civil szervezetek támogatási kérelmét.

Beküldés dátuma: 2015. 09. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés