Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A jövő érdekében keressük a múltban és a jelenben rejlő közös eredetet

Mi az, ami megkülönbözteti a négy országot, és mi bennük a közös, azonkívül, hogy közép-európai? A Visegrádi négyek találkozója jó alkalom a kultúra révén együtt formálható elemek felkutatására – fejtette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere  Fertődön, a visegrádi országok találkozóján.

– Van-e a visegrádi négyeknek közös kulturális identitása? Ez költő kérdés. Történelmi  és politikai identitása biztosan van, közös gazdasági érdekeink is vannak, de a közös kulturális identitás már kicsit nehezebb kérdés. Azért vagyunk ma itt, hogy együtt gondolkodjunk ismét arról, mi is az, ami egyszerre cseh, magyar, szlovák és legyel, mégis középeurópai. Közös mint emberi érték, mint emberi fundamentum - fogalmazott Balog Zoltán megnyitó beszédében. Tehát keressük, ami összeköt bennünket a múltban, és azt is, ami szétválaszt, mert ilyen is van. Utóbbiról érdemes párbeszédet folytatni.
A visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kultúrpolitikai vezetői tanácskoztak nemrégiben a fertődi Esterházy-kastélyban. A találkozó végén tartott sajtótájékoztatón Hammerstein Judit, az EMMI kultúráért felelős helyettes államtitkára kiemelte: jelentős szakmai programok zajlanak a V4-en belül, és az országok törekszenek arra, hogy a nemzetközi szervezetekben is együttműködjenek a kulturális területen, így az UNESCO világörökségi jelölésének közös kidolgozásában, illetve abban, hogy az EU jobban támogassa a kultúrát.

A visegrádi országok egyetértenek abban, hogy közösen kell fellépniük annak érdekében, hogy az EU2020 stratégiában nagy szerepet kapjon a kultúra is - hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Hammerstein Judit elmondta: a tanácskozáson áttekintették a folyamatban lévő kulturális projekteket, a közösen elért eredményeket, és azokat a programokat, amelyeket feltétlenül folytatni akarnak. Továbbra is működik a kulturális örökség megőrzésével foglalkozó szakértői munkacsoport, amelynek feladata a tapasztalatok megosztása. Ugyanakkor új együttműködési javaslatok is születtek.
Értékelése szerint gondolatébresztő eszmecserét folytattak a kultúra társadalmi kohézióban betöltött szerepéről és a kulturális intézmények feladatainak újragondolásáról.

Miután a közép-európai szellemiség erősítéséért járó Visegrád Díjat átadták a Nemzeti Filharmonikusoknak, arról is döntöttek, hogy jövőre a Kvartett című magazinműsor kapja az elismerést, a műsort ugyanis a négy visegrádi ország regionális stúdiója készíti a régió kultúrájáról a cseh, szlovák, lengyel és magyar nézőknek – közölte a helyettes államtitkár.

Hammerstein Judit végezetül elmondta: a fertődi találkozóval lezárult a magyar V4-elnökség munkája a kultúra területén, és most örömmel adják át a stafétabotot Szlovákiának.

Ivan Secík szlovák kulturális államtitkár beszédében hangsúlyozta: a V4 érdeke, hogy a kultúra megfelelő hangsúlyt kapjon az EU2020 stratégiában, ez a terület indokolatlanul alulfinanszírozott, holott a kultúra jelentős hatással van a gazdasági és a társadalmi fejlődésre.

Piotr Zuchowski lengyel államtitkár is arról beszélt, hogy a kultúra hozzájárulhat a társadalmi stabilitás megerősítéséhez.

Zdenék Novák, a cseh kulturális minisztérium főigazgatója kiemelte: példaértékű, hogy a fertődi Esterházy-kastélyban rendezték meg a tanácskozást, amely az európai építészet és kertművészet remeke, és ahol annak idején Joseph Haydn zeneszerző is tevékenykedett.

Beküldés dátuma: 2014. 06. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés