Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

A gyakorlatias látásmód segíti a külvilág alaposabb megismerését

Rengeteg olyan érték vesz körül bennünket, amelyeket a mindennapok rohanásában észre sem veszünk, pedig ott vannak, csak a figyelmünket kellene ráirányítani. Józsa Tamás szerint már az általános iskolások szemét kellene felnyitni, hogy felnőtt korukban is felfedezzék ezeket a szépségeket.

A győri Hild József Építőipari Szakközépiskola diákjai 1996 óta járják a településeket, s kutatásaik során eljutottak a Rábaközbe, de megfordultak a Fertő tó partján is. Az építészeti látványosságok feltérképezése mellett nem hagyják figyelmen kívül az emberi értékeket sem. Utazásaik során megtekintették a mórichidai szőlőhegyet, felmérték a rábapatonai tájházat, és megfigyelték a festett kazettás mennyezeteket, amelyekhez hasonló mestergerendák láthatóak a csornai muzeális intézményben is.
A fiatalok nagyon fogékonyak az „építészet nyelvének” elsajátítására, és ha megszerezték az alapokat, onnantól fogva folyamatosan bővíthetik ismereteiket – jegyezte meg Józsa Tamás, a szakközépiskola igazgatója.
Nagyon szép és jó, hogy a győri Hildbe járó diákok felmérték szűkebb környezetük helyi jellegzetességeit, de még ideálisabb lenne, ha az ott élők is megismernék településük értékeit. A szervezők célja az volt, hogy az asztalfiókban lévő eredmények valóban a közösség tulajdonába kerüljenek. Úgy tapasztalták, hogy a messziről jött ember hamarabb rácsodálkozik azokra a dolgokra, amelyek mellett a helyiek simán elmennek. A közösségfejlesztéssel foglalkozó szakemberek és az építészmérnökök t előadásaikra hívták a mórichidaiakat, a csikvándiakat, a rábapatonaiakat és a győrieket. A projektnapon részt vevő iskolások a gyakorlati feladatok megoldása révén kerültek közelebb lakóhelyük nevezetességeihez. A diákok mellett civil szervezetek, nyugdíjas egyesületek és az önkormányzat is képviseltette magát a győri Hild József Építőipari Szakközépiskola által kezdeményezett programon.
Az intézmény tanulóifjúságának kétharmada a Győr környéki településekről jár be a megyeszékhelyre, így a Csornáról utazó fiatalok otthonról hozott, épített környezetre vonatkozó ismeretei is megerősítést nyernek a Hildben.
Amennyiben Csornáról olyan megkeresést kapnak, hogy vizsgálják meg a városban fellelhető értékeket, nagyon szívesen eleget tesznek a kérésnek. Az általános iskolások a hon- és népismereti tantárgy keretében foglalkoznak az épített környezettel és a természetes anyagok ilyen célú felhasználásával. A Hild igazgatója több intézményben tartott rendhagyó órát, amelyen szemléletesen mutatta be a felméréseik eredményeit.

Beküldés dátuma: 2014. 11. 03.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play