Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A félénkebb gyerekeket noszogatni kell, de szóba jöhet a differenciált képzés is

A gartai tagiskola 1/b-s tanító nénije tősgyökeres kapuvári, akihez egyaránt közel áll az óvodás és a kisiskolás korosztály. A tizenhárom éve hivatását gyakorló Vargáné Bakó Bernadett végig a Pátzay-iskolában dolgozott, és ez idő alatt javarészt az első két osztályba járó gyerekekkel foglalkozott. A pedagógus szerint ők képviselik azt az átmenetet, amely a “babás kortól” a komolyabb iskoláslét felé mutat. Jelenlegi osztályába huszonheten járnak, ahol kisebbségben vannak a fiúk, mert mindössze négyen képviselik nemüket. Úgy tűnik, a kis közösség nemcsak emiatt különleges, hanem azért is, mert az elnőiesedett pálya történetében ritkaságnak számít, ha az elsősök bácsinak szólítják napközis tanítójukat. Kolléganője szerint Heipter Károly mindent elkövet azért, hogy a gyerekek délután is jól érezzék magukat az intézményben. A tanulók októberben a betűelemekkel ismerkednek, ezzel párhuzamosan foglalkoznak a számokkal. Félév táján  eljutnak arra a szintre, hogy már a húszas számkörben végeznek műveleteket, és ha minden jól megy, a nebulók többsége olvasni is fog – tájékoztatott Vargáné Bakó Bernadett. Szerinte az első osztály a legnehezebb, mert ilyenkor kell elsajátítani az alapdolgokat, és szinte minden ismeret újdonságként hat. A differenciált képzés alatt azt értette, hogy a jobb adottságokkal rendelkező diákok plusz feladatot kapnak, akik viszont lassabban haladnak, többet és alaposabban foglalkozhatnak az anyaggal. A tanító néni annak örülne a legjobban, ha a gyerekek nem kötelességnek, hanem sikerélménynek éreznék az előírt anyag befogadását. 
Somogyi Bálint megismerkedett a különféle vonalakkal, melyek ölthetnek háztető, egyenlőségjel vagy akár hattyú formát is. Bálint iskola után mit csinál a legszívesebben? – Kimegyek az utcára és bicózok a barátaimmal – mesélte a kisfiú. A szünetekben Dorka barátnőjével játszadozó, délután pedig a napköziben tanuló Kalmár Kamilla osztálytársaival pöttyöket és hullámjeleket rajzolgatott. Arra a kérdésre, hogy milyen volt megszokni a reggeli felkelést és a hosszú tanórákat, az elsős lány határozott választ adott: Nehéz! A legjobban annak örül, amikor tanítója mesét olvas neki és a többieknek. Ő is szeretné minél hamarabb megismerni a betűket, mert szívesen felolvasna anyukájának és a kistesónak.
Beküldés dátuma: 2011. 10. 12.

Kapcsolódó hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

További hírek

 • Trianoni megemlékezés Csornán

  A Csornai Korona Polgári Együttműködési Egyesület, a Vitézi Rend és Csorna Város Önkormányzata megemlékezést tartott a Soproni úti Trianoni emlékműnél.

 • Összefogás a kórházi esélyegyenlőségért Kapuváron

  Dr. Benedek Zoltánt néhány hónapja keresték fel a fogyatékkal élőket segítő civil szervezetek képviselői.

 • Infrastrukturális és tárgyi fejlesztések a kapuvári kórházban

  A Kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézetben az utóbbi időben nem volt szükség arra, hogy emberhiány miatt drasztikusan megváltoztassák a munkaidő-beosztást, az újonnan belépők kedvéért csak kisebb műszakváltásokra került sor.

 • A Csukásban végzett fiatalok keresettek a munkaerőpiacon

  A csornai Csukás végzős tanulóinak nem kell azon aggódniuk, hogy hol fognak elhelyezkedni, mert mire befejezik az iskolát, már mindenkinek van munkahelye, sőt a cégek és vállalkozások folyamatosan keresik a jól képzett, kezdő szakembereket.

 • Felhőtlen gyermeknapi szórakozás Beleden

  – Nagyon jó érzés volt, amikor az intézmény előtti terület megtelt emberekkel, gyerekekkel, akik vidáman szórakoztak – mondta Rácz Árpádné Beledi Egyesített Szociális Központ idei gyermeknapjáról, amit eredetileg a pünkösdi fesztivállal egy időben szerettek volna megtartani, de a zsúfoltság, a programok torlódása miatt előrehozták egy héttel.

Hirdetés
DANUBIUS play