Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

A félénkebb gyerekeket noszogatni kell, de szóba jöhet a differenciált képzés is

A gartai tagiskola 1/b-s tanító nénije tősgyökeres kapuvári, akihez egyaránt közel áll az óvodás és a kisiskolás korosztály. A tizenhárom éve hivatását gyakorló Vargáné Bakó Bernadett végig a Pátzay-iskolában dolgozott, és ez idő alatt javarészt az első két osztályba járó gyerekekkel foglalkozott. A pedagógus szerint ők képviselik azt az átmenetet, amely a “babás kortól” a komolyabb iskoláslét felé mutat. Jelenlegi osztályába huszonheten járnak, ahol kisebbségben vannak a fiúk, mert mindössze négyen képviselik nemüket. Úgy tűnik, a kis közösség nemcsak emiatt különleges, hanem azért is, mert az elnőiesedett pálya történetében ritkaságnak számít, ha az elsősök bácsinak szólítják napközis tanítójukat. Kolléganője szerint Heipter Károly mindent elkövet azért, hogy a gyerekek délután is jól érezzék magukat az intézményben. A tanulók októberben a betűelemekkel ismerkednek, ezzel párhuzamosan foglalkoznak a számokkal. Félév táján  eljutnak arra a szintre, hogy már a húszas számkörben végeznek műveleteket, és ha minden jól megy, a nebulók többsége olvasni is fog – tájékoztatott Vargáné Bakó Bernadett. Szerinte az első osztály a legnehezebb, mert ilyenkor kell elsajátítani az alapdolgokat, és szinte minden ismeret újdonságként hat. A differenciált képzés alatt azt értette, hogy a jobb adottságokkal rendelkező diákok plusz feladatot kapnak, akik viszont lassabban haladnak, többet és alaposabban foglalkozhatnak az anyaggal. A tanító néni annak örülne a legjobban, ha a gyerekek nem kötelességnek, hanem sikerélménynek éreznék az előírt anyag befogadását. 
Somogyi Bálint megismerkedett a különféle vonalakkal, melyek ölthetnek háztető, egyenlőségjel vagy akár hattyú formát is. Bálint iskola után mit csinál a legszívesebben? – Kimegyek az utcára és bicózok a barátaimmal – mesélte a kisfiú. A szünetekben Dorka barátnőjével játszadozó, délután pedig a napköziben tanuló Kalmár Kamilla osztálytársaival pöttyöket és hullámjeleket rajzolgatott. Arra a kérdésre, hogy milyen volt megszokni a reggeli felkelést és a hosszú tanórákat, az elsős lány határozott választ adott: Nehéz! A legjobban annak örül, amikor tanítója mesét olvas neki és a többieknek. Ő is szeretné minél hamarabb megismerni a betűket, mert szívesen felolvasna anyukájának és a kistesónak.
Beküldés dátuma: 2011. 10. 12.

Kapcsolódó hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

További hírek

 • Nyílt szűrési és Egészségmegőrző nap Csornán

  Dr. Winiczai Zoltán szerint számtalan előnye van a lakossági szűrésnek, és aki részt vesz rajta, ezeket nagyon jól ismeri, de az sem elhanyagolható tény, hogy a jelentkezők bekerülnek abba a rendszerbe, mely alapján könnyebben beazonosítható lesz egy-egy betegségük a későbbiekben.

 • Bemutatkozott a beledi 1/a osztály

  Csóka Tibor Józsefné fiús anyukaként cseppet sem bánja, hogy többségben vannak az osztályában az erősebbik nem képviselői.

 • Az ausztriai Beleden jártak a belediek

  Szívélyes fogadtatásban volt része a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjas Egyesület tagjainak a burgenlandi Bildein településen.

 • Mosolyvár Bölcsőde nyílt Csornán

  Csorna Város Önkormányzata közel 700 millió Ft vissza nem térítendő Európai Uniós és kormányzati támogatást nyert a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

 • Az iskola a gyerekekért van, és az ő érdekeiket, fejlődésüket kell szolgálni

  A diákokkal és a felnőtt dolgozókkal együtt idén ősszel közel ezren kezdték meg a tanulmányaikat, illetve a munkát a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában.

Hirdetés
DANUBIUS play