Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

A fafaragó megteremtette a maga kis Amerikáját

A Rábaközi Televízió riportere ürgehegyi házánál látogatta meg Szabadvári Antal amatőr fafaragót, aki épp József Attila Óda című versének legszebb sorait örökítette meg a fában, és hogy még hitelesebb legyen, elkezdte szavalni. A fafaragótól távol áll az aktuális politikai állásfoglalás, de sajnálja, hogy mostanság kevés jut a kultúrára, míg ilyen-olyan bizottsági helyekért súlyos pénzeket fizetnek. Hogy került a téti Ürgehegyre? 1983-ban festőművész barátjánál tett látogatás után szeretett bele az idilli környezetbe. – Itt ragadtam... – fejezte ki meghatottan érzéseit a harmóniához és szépséghez vonzódó ember.
A pápai származású, Téten élő Szabadvári Antal édesapja ha élne, idén töltené be századik esztendejét, aki hivatásos katona korában egyike volt a Magyar Ejtőernyős Szövetség alapítóinak. A háború után idősebb Szabadvári fogságba esett, fia pedig Bakonypéterdre került, ezért ott folytatódott gyermekkora. A fiatal húszesztendős korában került Győrbe: a gépipari technikum után esztergályosként kezdte a Rába Magyar Vagon és Gépgyárnál, ahol a fizikai munkát egy idő után szellemire „cserélte”. A technológus, majd csoportvezető, később pedig üzletkötő többféle foglalkozást is kipróbált. Szabadvári Antal szerint nem véletlen, hogy első szakmájának a fa- és fémmegmunkálást választotta, mert gyermekként gyakran téblábolt a bakonypéterdi szomszéd bognárműhelyében. Régen a parasztok saját maguk készítették el a ház körül szükséges szerszámokat, így fiatalemberként ez neki is természetes volt. A fafaragók akkoriban sokat tanultak egymás munkáiból, hiszen a kisebb kultúrházakban és  Tatabányán, Vásárosnaményben, Miskolcon, Tokajon rendezett  országos táborokban találkozhattak hasonló érdeklődésű társaikkal. A főállású munka mellett dolgozó mesterek keze nyomát sok településünk megőrizte: a téti fafaragó készítette barátjával a győri állatkertnél látható székelykaput, a tatabányai harangtoronyot stb.  Magyarország hihetetlen gazdag a hagyományokban, amelyeket kihasználva létre lehetne hozni a magunk kis Amerikáját.

Szabadvári Antalnak nem létezik olyan nyersanyag, amelyet előtérbe helyezne a többivel szemben. Mivel kísérletező egyén, amit lehetett, mindent kipróbált. A különböző típusú faanyagok mellett a csontot is megmunkálta, és a stílusokban sem válogatott, mert alkalmazott sík- és domborúfaragást, valamint a szobrászatba is belekóstolt.

Szabadvári Antal nemcsak a munkáját tekintve hűséges típus (egyetlen helyen dolgozott), hanem a magánéletében is: feleségével idestova 47 éve házasok. Frigyükből két gyermek született, s mindegyikük a pedagógus pályát választotta. A három unoka közül a legidősebb a pécsi egyetemen orvosnak készül, a középső autószerelő, a kisebbik pedig a bencés gimnáziumban képezi magát. Igaz, eddig a fafaragással egyikük sem foglalkozik, de a kézügyességet biztos, hogy örökölték.

A fafaragó szerint az összes elképzelésünk megvalósításához örökké kellene élnünk.
Minden emberben megbújik valamilyen tehetség: van, aki a fülét tudja mozgatni, míg más kiváló fodrász vagy riporter. Mindegy, hogy melyik, de biztos, hogy ért valamihez. A lényeg a rejtett képességek felszínre hozása, mert ha nincs „kibontva”, akkor az csak holt dolog marad. Szabadvári Antal számtalan kiállításával bebizonyította, hogy neki mihez van affinitása.
Beküldés dátuma: -0001. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

  • Idősek napi ünnepség Csornán

    A fiatalabb nemzedékek feladata, hogy az időseknek olyan életkörülményeket biztosítsanak, melyek lehetővé teszik számukra az öregkorhoz méltó derűs életet, és nem csupán az idősek napján, hanem az év minden napján, mert megérdemlik azt a törődést, ami jár nekik.

További hírek