Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

130 éves a Csornai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Rendhagyó módon kezdődött Csorna Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületének 130 éves jubileumi rendezvénye, mert nem a szervezet, hanem a premontrei rendház képviselője köszöntötte az egybegyűlteket. Heiter Róbert Gottfried mintegy önkritikát gyakorolva, feltette magának is a kérdést: Mi a csodát keres itt egy pap? Egyenruhája ugyan neki is van, de merőben mást jelképez, mint a tűzoltóké. Ezt követően hosszan sorolta azon híres premontreiek neveit, akik közéleti tevékenységükkel sokat adtak Csornának. Hogy mi a kapcsolat az elhunyt szerzetesek és az önkéntesek között? Nem más, mint a történelmi események által meghatározható helyszín,  vagyis a helyi tűzoltóság a maga múltjával, narratívájával. 1790-ben és 1793-ban Csornán hatalmas tűzvész pusztított, melyekben az apátsági templom is megrongálódott. A prelátusi titkár arra emlékeztetett, hogy 1882 februárjában a városért tenni akaró lelkes polgárok alakították meg az önkéntes tűzoltó egyesületet, amelynek  elnöke Lakner Ambró premontrei kanonok lett. A tudományos érdeklődésű házgondnoktól és jószágkormányzótól nem állt távol a kétkezi munka sem. Az idővel feloszlatott szervezet 1891-ben alakul újjá, s a következő esztendők szerepvállalása Sugár Sándor nevéhez kötődik, aki szervező és irányító munkájával járult hozzá az önkéntesek felélesztéséhez, újbóli élővé tételéhez. Ekkoriban a 112 pártoló és 129 működő taggal működő egyesületbe húsz forint befizetésével lehetett belépni. A folyamatosan fejlődő csapat élére Sugár Sándor után Kokas Lajos került. A régi községháza elbontott anyagából készült a tűzoltószertár, melyre a csornai nagyközség 26 ezer pengőt szánt, mely akkoriban nagy összegnek számított. A tűzőrség a mostani Soproni és  Eszperantó utca kereszteződésében kapott helyet a közel 180 m2-es épületben, ahol szolgálati lakást és szertárt, szerállást, valamint irodákat alakítottak ki. 1951-ben megalakult az állami tűzoltóság tűzrendészeti alosztálya, melynek vonulós állományát tizenkét fő alkotta Csornán. 1956-ban folytatódott a szervezeti átalakítások sora, ezért a tűzoltók létszáma is állandóan változott. 1991-ben visszaállították a hivatásos szervet, hogy növeljék a lakosság biztonságérzetét, és két év múlva üzembe helyezték az újonnan átadott laktanyát, ahol a mai napig tevékenykednek az önkéntesek.
Az elmúlt bő száz év legjelentősebb eseményeinek  történeti összefoglalója után a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről Sallai Péter tűzoltó ezredes, a kapuvári kirendeltségtől pedig Rácz Imre tűzoltó alezredes, továbbá Márkus Imre,  Csorna Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületének parancsnoka helyezte el a megemlékezés koszorúját.

Abdai Imre, a csornai önkéntes szervezet elnöke televíziónknak a jubileumi program részleteiről beszélt.  Elmonta, hogy a korhű jelmezes felvonuláson a környező települések csapatai vettek részt, akik elhozták magukkal a régi  tűzoltószereket. Az évforduló elsősorban a csornaiakról szólt, de tiszteletüket tették a rendezvényen a Szlovákiából érkezett önkéntesek valamint a kaposvári Kötél Egyesület. A szép számú közönség a focipályán folytatta az ünnepséget, amelyen többen kiváló munkájukért emlékérmet vehettek át. A vidám versenyszámok és a főzőcsapatok még színesebbé tették a programot, mely este fergeteges tűzoltóbállal zárult.
Beküldés dátuma: 2012. 10. 31.

Kapcsolódó hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

További hírek

 • Garta névemlékművet avattak a templom védőszentje, Szent Katalin búcsúnapján

  Idén hármas évfordulót ünnepelnek Kapuváron: 360 éve alapították Gartát, 100 esztendővel ezelőtt egyesült a két önálló község Kapuvár és Garta; ezenkívül 15 éve hozták létre a Gartáért Alapítványt, ezért a Garta névemlékmű átadására szintén jeles napon, mégpedig a gartai templom védőszentjének ünnepnapján került sor.

 • Idősek napja Beleden

  A türelem, a kitartás és a hit átsegíti az embereket a nehézségeken – mondta Major Jenő a beledi idősek napi rendezvényen.

 • Berg50 - jubileumi rendezvénysorozat Kapuváron

  Jó emlékezést, jó erőgyűjtést kívánt a kapuvári Berg iskola közösségének Hámori György polgármester abból az alkalomból, hogy 140 éve indult a szakmai képzés a városban, továbbá 50 éve adták át az intézmény épületét és 20 tanévvel ezelőtt vette fel az iskola mai nevét.

 • Egyházközségi bál Csornán

  Kézfogással és rövid köszöntővel üdvözölték egymást a Csornai Jézus Szíve Plébánia idei családi báljának résztvevői.

 • Beled apraja-nagyja részt vett az idei Márton-napon

  A szervezők alaposan felkészültek a 2023-ban megrendezett beledi Márton-napi mulatságra. Rácz Árpádné intézményvezető megköszönte a Beledi Egyesített Szociális Központ munkatársainak és a segítőiknek a rengeteg ötletet, valamint a rendezvény színvonalas lebonyolítását.

Hirdetés
DANUBIUS play