Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Zárszámadás: tavaly sem keletkezett hiány!

A képviselő-testületi ülések elején meghatározott időközönként beszámoló cégek vezetői nemcsak hogy szívesen adnak számot tevékenységükről, hanem egyenesen igénylik az önkormányzat és – a tévéközvetítés révén – a tágabb nyilvánosság figyelmét. Így került a legutóbbi tanácskozás napirendjére a Magyar Közút Nonprofit Zrt.megyei igazgatójának, a Diadal Ruhaipari Zrt.cégvezetőjének, valamint a Kapuvári Ruhaipari Zrt.elnök-igazgatójának a  tájékoztatója is. Hámori György a beszámolókkal kapcsolatban elmondta: a megye útjainak korszerűsítésére nagyon kevés pénz áll a rendelkezésre, ezért a polgármester csak annyiban tud közreműködni, hogy rendszeresen elmondja a problémákat Sümegi Péter igazgatónak, akivel a szerény lehetőségek ellenére is megpróbálnak valamilyen megoldást találni. A több mint négyszáz nőt foglalkoztató Diadal a könnyűiparra jellemző általános gondokkal küzd, ezért kizárólag minőségi munkával tud a felszínen maradni. Hasonló helyzetben van százas létszámmal működő “zsebkendős üzem”,ahol időnként túlóráznak, máskor pedig alig van munka. Annak a korszaknak vége, amikor folyamatosan mentek a gépek, mert raktárra termeltek, így manapság csak akkor indul be a nagyüzem, ha konkrét megrendelés van.
A tűzoltóság szervezeti átalakításáról nagyobb lélegzetvételnyi beszámoló hangzott el. Molnár Sándor, aki hat éven át vezette a kapuvári önkormányzati tűzoltóságot, most búcsúzni jött, mert a soproni katasztrófavédelmi kirendeltség vezetői pozícióját látja el. Az alezredes szakmai karrierjének építése mellett stabilan megalapozta a kapuvári tűzoltóság helyzetét. Hámori György megjegyezte: a tűzoltók mérlegelési joga megszűnt, ezért egy-egy vétség vagy szabálytalanság esetén nem rajtuk múlik a büntetési tétel. Szigorúbban veszik a rendezvények lebonyolításával kapcsolatos biztonsági előírásokat, amelyekhez a szervezőknek igazodni kell.  A város vezetője olyan esetről nem értesült, amikor a lépcsőházban elhelyezett virágok miatt rótták volna meg lakókat, de újabban a közlekedési vagy menekülési utakon lévő tárgyakat be kell jelenteni a tűzoltóknak. Az előírást ő maga is túlszabályozottnak érzi, de ha a lakók együttműködőek, nem valószínű, hogy emiatt büntetni fognak.
Beszámolt munkájáról a Rábaközi Művelődési Központ és Városi Könyvtár, valamint a Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium igazgatója. Utóbbi iskola tájékoztatója komplex ellenőrzéssel is kiegészült, mert törvény írja elő, hogy az önkormányzat négyévente vizsgálja felül intézményeinek működését. A művelődési ház betöltötte központi közművelődési és kulturális feladatait, a gimnázium továbbtanulási eredményei pedig önmagukért beszélnek, mert az innen kikerülő gyerekek szépen megállják a helyüket a felsőoktatási intézményekben – tette hozzá a polgármester. A művelődési központ működését átmenetileg akadályozza a nemrég megkezdett felújítás, de a munkatársak megtették azokat az intézkedéseket, amelyek garantálják a szolgáltatás folyamatosságát. A civil szervezetek székhelyét és a szakköröket átmenetileg a könyvtárba, illetve a város egyéb intézményeibe helyezték át.
Az áprilisi ülésen hivatalosan is lezárta a tavalyi költségvetési évet az önkormányzat, mely hiány nélkül dolgozott, és egyetlen pillanatra sem vette igénybe a folyószámlahitelt. Ebben nagy érdeme van a hivatal minden dolgozójának, köztük Lugosiné Kelemen Judit irodavezetőnek, valamint a városi intézmények kollektívájának, hisz mindannyian hozzájárultak az eredményekhez. E témához kapcsolódóan hangzott el a tavalyi belső ellenőri tevékenységről szóló beszámoló, valamint terítékre került az idei költségvetési rendelet módosítása is.
A hulladékszállításról és szemétdíjról szóló legújabb törvény megjelenéséig a Rekultív Kft.a tavalyi áron végezte a szolgáltatást, de a központi paragrafusok által megadott maximális emelésnél kisebb mértékben változnak Kapuváron a díjak. Hámori György arra is felhívta a lakosság figyelmét, hogy idén nem a tavaszi, hanem az őszi hónapokban lesz a lomtalanítás.
A kistérséghez tartozó települések javaslatai alapján fogadták el a gyermekek részére nyújtott ellátások helyi szabályairól szóló önkormányzati rendeletmódosítást, mivel Kapuvárra hárul ez a feladat. A lakosságot jelentősen nem érinti az a polgármesteri hivatalra vonatkozó igazgatási szünet, amelyről a döntést és jóváhagyást igénylő ügyek között határoznak, hisz zavartalan lesz a szolgáltatás. A Civil Pályázati Alapot az előző évekhez hasonlóan írták ki, melynek beadási határideje május 15-e. Az ülés vége fele ingatlan átminősítésről döntöttek, és támogatásukról biztosították a kórház és rendelőintézet beruházását. A szakfeladatok aktualizálása után módosította a testület a Nyitott KAPU-VÁR Térségi Szociális Szolgáltató Központ programját.
Beküldés dátuma: 2012. 05. 02.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.