Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!
Hirdetés

Világbajnok kapuvári horgász

A kapuvári Szákovics Imre elérte a versenyhorgászat csúcsát: csapatával a dobogó legtetejére állhatott a 63. Nemzetek Horgász Világbajnokságán. Még mielőtt bárki azt gondolná, hogy könnyű dolguk volt, mert csak lógaták a csalit, sajnos ki kell ábrándítani, ugyanis hosszú folyamat előzi meg a válogatottba kerülést, ami önmagában még nem jelent világelsőséget, mert a legprofibb csapatokkal kell érte megküzdeni.

Több év munkája húzódik Szákovics Imre kiváló teljesítménye mögött. Elsőként be kellett jutnia a magyar válogatott keretbe, ahhoz pedig elengedhetetlen a hazai megmérettetéseken való jó szereplés. A bajnokságokon és a ranglistaversenyeken olyan pozícióba kellett hoznia magát, hogy bekerüljön a 10-12 fős keretbe, azonban még ez sem elég a világbajnokságon való részvételhez, mert összesített eredményei határozták meg a 6 fős utazókeretbe való bejutást. Hazánkat mindössze hat horgász képviselheti az Európa- és világbajnokságokon. Amikor a szövetségi kapitány kiválasztja azokat a legjobb horgászokat, akik képviselhetik hazánkat, már a télen megkezdődik a felkészülés a világversenyre.

– Nagyon fontos, hogy az adott pályáról információkat szerezzünk, ami alapján kialakul egy elképzelés a vízről. Az egész felkészülést erre az ismeretanyagra épül. Maga a verseny kétnapos, de jóval előbb odautazunk, mert többnapos tréninget tartunk. Meg kell találni a megfelelő taktikai megoldásokat, döntünk a technikáról és az etetőanyagokról, hisz minden halra másként kell horgászni – mondta el tapasztalatait Szákovics Imre, hozzátéve: Kellemes meglepetés volt, amikor az egyik tréningnap utáni este – az épp Bulgáriában tartózkodó – Áder János meglátogatta a magyar válogatottat. A köztársasági elnök maga is szokott horgászni, ezért érdekelte, hogy hol tartanak a magyarok a felkészülésben. Kötetlen beszélgetés során tájékoztattuk, hogy milyen halakat fogunk.

Csillag László, Csőregi Balázs, Magyar Gábor, Szákovics Imre és Walter Tamás munkáját Szilvási Szilárd segítette a háttérből. A verseny kétfordulós, és mind az öten átkerülnek másik szektorba, ahol újabb vetélytársakkal kell megküzdeniük. Harmincnégy ország csapata vett részt a Bulgáriában megrendezett világbajnokságon.
A négyórás versenyidő alatt minél több halat kell fogniuk. Az eredményt a súly alapján értékelték, vagyis a kilogrammok, grammok döntötték el a helyezést.
– Nyilván ilyen versenyen mindig a dobogón szeretne végezni az ember. Az élmezőnyben lévő cseheket és az angolokat előztük meg. A magyar válogatott tagjai amatőröknek számítanak, mert nem a horgászattal keressük a kenyerünket, mint például Angliában és Olaszországban, ahol óriási hagyományokkal rendelkezik a versenyhorgászat, így több százezer igazolt versenyzőjük van. Az ottani horgászok ebből élnek, csak ezzel foglalkoznak, adott cégek fizetett teszthorgászai. Szó szerint profik, velük kellett felvenni a versenyt – mesélte a kapuvári világbajnok. – A magyar versenyhorgászat a világ élvonalában van, így abszolút esélyesként indulunk minden világversenyen. Külön öröm, hogy egy ilyen kis városból Kapuvárról indulva jutottam be a világbajnoki címet szerzett magyar válogatottba. Kitartás és szorgalom kell hozzá, mint bármely más sporthoz. Ha van kellő ambíció, és lelkesedéssel csinálunk valamit, akkor a cél elérése nem lehetetlen – hangsúlyozta Szákovics Imre.

Beküldés dátuma: 2016. 10. 17.

Kapcsolódó hírek

További hírek