Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Vidám színfolt a bágyogszováti falunapon: Pufi, Mazsola és Borstestvér

Sűrű bólogatás közepette kóstolgatták a formaruhába öltözött Gasztronómai Baráti Kör zsűritagjai az elkészült ételeket. A Ceglédről érkező társaság “Mazsola testvér”néven szólított résztvevője sokat sejtetően megjegyezte: párját is csak ízlelgette eleinte, mert mégsem lehet rögtön a dolgok közepébe vágni. Edvi László mesterszakács komolyan vette feladatát, és átmeneti szigorra húzódott az arca, mielőtt elmondta a véleményét: - Van két-három kiugróan jó ízű, szakmailag is elismerhető étel - hangzott a hiteles bírálat, majd így folytatta: Közösségformáló ereje van az ilyen összejöveteleknek, a lényege, hogy a település lakói együtt szórakozzanak és beszélgessenek. Íz, állag, tisztaság és a tálalás minősége a legfontosabb szempontok az elbíráláskor. A mesterszakács utóbbira azért helyezte a hangsúlyt, mert “először szemmel eszik az ember”. Edvi László a finom falatokon kívül talán az embereket szereti a legjobban, ezért szívesen jött Bágyogszovátra, de máshova is elmegy, ha hívják. 
A 2006-ban alakult, s mindössze 13 tagot számláló országos szerveződésű Gasztronómiai Baráti Kör képviseletében érkezett a rábaközi faluba Magyar Károly is. A “Borstestvér” fantázianéven ismert úr a háromfős ceglédi csapatot erősíti. A barátruhában tüsténkedő pajtások a beceneveket csupán kedvességből aggatják egymásra. Hogy kerültek az Alföld “kapujából” Bágyogszovátra? Kiskunfélegyházán ismerkedtek össze az “ételszobrászokkal”, s az ő invitálásukra érkeztek térségünkbe. “Borstestvér”meg van arról győződve, hogy a férfiak azért szeretnek jobban bográcsban főzőcskézni, mert ez a szabad életet szimbolizálja, és a kikapcsolódás egyik kellemes formája. Érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy náluk nem véletlenül hívják pörköltnek a szaftos ételt, mert a húst szó szerint megpirítják, s csak utána adják hozzá a hagymát és a fűszereket. Az alföldi emberek zsírosabban főznek, mi pedig édesebben és több zöldséget használunk fel az ízharmóniához. Most már érthető, hogy Magyar Károly miért mutatta be önmagát kreatív embernek, mert a főzést is művészi módon közelíti meg. Az összetett vegyi folyamaton kívül nagyon izgatja őt a következő: más és más ízek születnek ugyanazon alapanyagból, az szerint, hogy a szakács mennyire érez rá az összetevőkre és a körülményekre.
A baráti kör hitvallása minden sanda szándéktól mentes, mert a következőről szól: Ha minél több embert tudnak leültetni a fehér asztal mellé, annál jobb barátság alakul ki közöttük, s ők már biztos nem lesznek egymás rosszakarói. Magyar Károly elbeszéléséből kiderült, hogy az étkezési kultúrát propagáló, hagyományzőrzésre “szakosodott”barátok azért saját maguknak sem ellenségeik, mert a gasztronómia és a falusi vendéglátás a fő érdeklődési területük.

A kulináris élvezeteken túl persze más érdekesség is történt Bágyogszováton: erőemelő-verseny, íjászat, diákok és szülők közötti focirangadó és bőséges gyermekprogramok. Volt, akit tortasütésre ösztökélt a falunap, s az édességet feliratozta, míg más egy jókora csíkos héjú dinnyébe farigcsálta a nevezetes dátumot. A bősárkányiak és a helyi labdarúgó csapat szintén összemérték erejüket. Az alkalmi játékosok David Beckham helyére biztos nem pályáznak, de a kisebb rutin híján folyamatosan buzdították vagy nyugtatták egymást, ami azért megtette hatását. Horváth Miklós csapatkapitány elárulta, hogy nem új keletű dolog a két falu közötti mérkőzés, mert tizenhat esztendeje játszanak oda-vissza alapon. A meccsek nagy részén a bágyogszovátiak nyernek, de a bősárkányi önkormányzat nem bánkódik rajta, mert nagyon jó hangulatban zajlanak a félidők. Mivel a hivatalokban hölgyek is dolgoznak, őket férjeik helyettesítik a mérkőzéseken. Szalay Imre, a társközség polgármestere arról beszélt, hogy visszavágóra várják a bágyogszovátiakat a nyár végén esedékes falunapjukra. A mérkőzések alatt sérülés még nem történt, mert vigyáznak egymás testi épségére, ugyanakkor kihajtják az emberből a lelket, mert az első perctől az utolsóig futni kell - jegyezte meg Bősárkány vezetője. Megemlítette: miután kellemesen elfáradnak, baráti beszélgetés veszi kezdetét, melyen számos ötletet adnak egymásnak, mert nem árt tudni, hogy másutt hogyan kezelik a problémákat. Rövid időre ugyan felvillant a bősárkányiak előtt a nyerés esélye, de végül döntetlennel zárták a mérkőzést.
Beküldés dátuma: 1970. 01. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.