Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Vidám, esőmosta falunap Szilsárkányban


Sok jó ember kis helyen is elfért, mert a sűrűn aláhulló csapadék miatt a többség fedett helyre szorult, de azért a buli nem állt meg. A szárazon maradtak jól szórakoztak a táncosok és énekesek előadásán, s  fogyott rendesen a lángos és az innivaló. Zöld Péter polgármester rögtönzött felmérést készített arról, hogy hány megjelent kezében, táskájában lapul esernyő, majd mikrofonba mondta közleményét: ha akad olyan elszánt résztvevő, aki a néhány négyzetméteres összecsukható alkalmatosság alatt is hajlandó végignézni a kutyabemutatót, az uccu neki, induljon a volt ebédlő épülete mögé, mert a közönség kedvéért a négylábúak még elázni is hajlandóak. A település vezetője szerint nem szorul dicséretre a falunapi műsor, ezért inkább másra pazarolja a szót, s megragadva az alkalmat, az október 23-ára tervezett össznépi rendezvényre hívta az embereket. A mostani fellépők a helyiek figyelmén kívül egy-egy szilsárkányi felirattal megjelölt emléktárggyal lettek gazdagabbak. A kislányok kórusban köszönték meg az ajándékokat és a bónuszcsokit a sorrendben kilencedik falunapon.

Zöld Péter megállapította, hogy imáját nem hallgatták meg az égiek, azért záporozott az eső a szilsárkányiakra, akiknek létszámával elégedett, mert sokan érdeklődtek a programok iránt. Kulturális kavalkád, kiállítás és jós jövendölése színesítette a falunapot. Az elöljáró úgy véli, hogy a szép számú megjelenő titka a következő: minden korosztály megtalálta az őt leginkább felcsigázó előadást. Tanulva a kezdeti nehézségekből, zökkenőmentesebb a szervezés, ezért nagyobb a sikere az utóbbi években megtartott falu ünnepének, melyet nemcsak szórakoztatási, hanem a helyieket összekovácsoló célzattal tartanak meg. A választ már meg sem váró “hová mész” kérdés helyett beszélgessenek,  és többet foglalkozzanak egymással az emberek - tette hozzá a polgármester, akit arról is megkérdeztünk, hogy lehet-e ugyanígy szólítani az elkövetkező négy évben. Köztudott, hogy a rábaközi kis falu vezetőjének nem akadt kihívója. - Azt gondoltam magamban, hogy innen nem nehéz nyerni, de ha végig gondolom, hogy nem akadt olyan ember, aki felvette volna a kesztyűt, akkor azt hiszem, hogy ez elismerés - mondta a megilletődött vezető.
A negyvenhét éve Szilsárkányban élő Ronts Zoltánné, valamint családja részvétele nélkül aligha történhet valami jelentősebb dolog a faluban, ők a jó értelemben vett mindenesek, ezért most is lelkesen közreműködtek a rendezvényen. A pénzügyi válság természetes velejárójának tekinti a jelesebb sztárvendégek fellépésének hiányát, de azért így is garantált az emlékezetes műsor.
A Csornán született, de 1953 óta az Alföldön élő, ugyanakkor felmenői, rokonai által több szállal Szilsárkányhoz kötődő dr. Czinder Péter amilyen gyakran csak tehette, visszajárt a Rábaközbe. - Amikor hazajövök, mindig azzal kezdem, hogy körbemegyek a faluban, megnézem a régi házakat - mondta a nyugalmazott állatorvos. Sajnos, az épületek is megmutatják a falu fokozatos elöregedését, de a széli részeken egyre több az új ház - állapította meg a Magyarcsanádról örömmel visszajáró vendég, akinek családja is a Maros folyó mellé települt, de a gyökereit sosem fogja feledni.


Beküldés dátuma: 2010. 09. 22.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.