Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Vázlat, tanulmányrajz, meseillusztráció

A művészeti iskola tanárai a – szakmai munka alapos és értékközpontú megszervezése mellett – kezdetektől fogva fontosnak tartották, hogy a növendékek jó hangulatú műhelymunkán vegyenek részt, valamint az elkészült alkotásokat bemutathassák a nagyközönség előtt. – Az iskola növendékei az elmúlt években szép eredményeket értek el, több tanuló állította ki munkáit többek között a Budavári Palotában, az országos versenyek tárlatain, és ért el első, második vagy harmadik helyet, különdíjat a Győr-Moson-Sopron megyei szakmai megmérettetéseken, a Cziráki Lajos Képzőművészeti versenyen, a Kovács Margit Művészeti Iskola kiállításain – mondta Klauszer Péter, a képviselő-testület oktatási bizottságának elnöke.
Rédli Barbara, a tanszak első osztályos tanulója sokféle módszert kipróbált: olajfestést, porpasztellt, ceruzarajzot, temperát. A diák elkészült művei közt nem tesz különbséget, de leginkább az olajpasztellt használta a legszívesebben. Barbara fantáziájában kékes-lilás színben csillogó óriási tenger jelenik meg, s a képen a sárga különböző árnyalatait is lefestené. A képzőművészeti tanszak ötödik műhelyét befejező Nemes Viktória a hagyományos technikák mellett – a papír és vászon alapanyagra – szénceruzával és barnaszénnel viszi fel a látványt. A cellulózból készült hordozófelület sokkal sérülékenyebb,  hamar gyűrődik, ezért a szövetet lényegesen könnyebb kezelni. A puha ecsetvonásokkal dolgozó lány leginkább a festészethez vonzódik, ezért Paál László egyik képét ábrázolta, s azért pont az övét, mert a magyar művész a fő kedvence, de Salvador Dalít is megemlítette. Viki a melegebb színekhez vonzódik, például a vörösekhez; téma alapján a tájkép,  ezen belül pedig a naplemente jöhet nála szóba. Az elmúlt tanévben elég sokat rajzoltak, ezért a tanuló ősztől inkább festeni szeretne. A jövőre ballagó diák azt már eldöntötte, hogy nem  képzőművészeti iskolában folytatja tanulmányait, de továbbra is szeretne foglalkozni az ábrázolóművészetekkel.
A több pályázaton jól szereplő, másodéves Szilágyi Júlia ha teheti, az általános iskolában is elmegy a  rajzszakkörre. A Kerényi grafika és festészeti tanszakának növendéke a vízben élő állatokról készített minitárlatot. Egyedinek számít a pauszpapíron tűfilccel ábrázolt csikóhal, s kedvenc állatáról nyomatokat is készített, de a diák megmutatta a tanulmányrajzot, a rézkarcot és az akvarellfestményt is. Júlia a jövőben az olajfestést szeretné mélyebben megismerni.
A tanév során a hagyományos technikán kívül újabb műfajokkal kísérleteztek a diákok – tudtuk meg Bognár Katalintól. A kisebbekkel bábokat készítettek, a nagyobbak pedig áttetsző papírmetszeteket állítottak elő. Az alsóbb évfolyamosok örülnek a meseillusztrációnak, az idősebbek viszont már a tanulmányrajzokon keresztül szereznek ábrázolási rutint. A tanulók betűrajzokon által elsajátították a tipográfiai alapokat. A tanár szerint a fiatalok nagyon élvezték a grafikai díszítőelemeket, az iniciálét, valamint a különböző szövegábrázolásokat. A portré mellett a félalakos emberi test, a csontváz, a koponya rajzolásával is próbálkoztak. Előfordul, hogy a Kerényiben egy-egy kiválasztott témán heteken át gyakorolnak. – Együttműködünk a gyerekekkel, nagyon rugalmasak vagyunk, ezért az órákon kedvenc témájukkal is foglalkozunk. Annál nagyobb kedvvel fognak rajzolni – állapította meg a pedagógus.
Beküldés dátuma: 2011. 06. 29.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Kapuvár egykori focistája irányítja a KSE-t

  Kapuvár focicsapata nyolc éven át játszott az NB III-ban. A KSE vezetője szerint hullámzó teljesítménnyel, de mégis mutattak valami állandóságot a város sportéletében.

 • Kívül-belül megszépült az evangélikus templom

  Beledben április 13-ára Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökének prédikációs szolgálatával hálaadó istentiszteletet terveznek a nemrég felújított evangélikus templomban.

 • A Mi Hazánk Mozgalom szimpatizánstalálkozója Csornán

  A Mi Hazánk Mozgalom egyik politikai konglomerátummal sem társul – jelentette ki Toroczkai László csornai látogatása alkalmával.

 • Erős táncos közösség a Pántlika

  A Pántlika Néptáncegyüttestől és az utánpótlásbázist jelentő Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézményből lehetőség szerint valamennyi korosztály képviselteti magát évszaktól függetlenül, egész esztendőn át a különböző kulturális rendezvényeken.

 • Céltudatos karatésok a Castrumban

  A fiatal utánpótlás versenyzők eredményeivel 2018-ban a Castrum a legjobb tíz klub között végzett az országos pontversenyben.