Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Várják a lakosság segítségét

Régóta köztudott, hogy a csornai „Jézus szíve” templom megérett a felújításra, de az egyházközség saját erejéből ezt a problémát nem tudja megoldani. A meghibásodást a  tetőszerkezet okozza, mert a beázás onnan terjed lefelé, és emiatt potyog le több helyen is a külső vakolat. A meglazult burkolatnak a szél és a fagy sem használ, mely még tovább rongálja a sérült részeket. A győri püspökség mintegy 28 millió forintot ajánlott fel a munkálatok elvégzéséhez – nyilatkozta Varga Balázs plébános. – Ígéretünk van arra, hogy a várostól is kapunk bizonyos fokú támogatást – tette hozzá. Az előzetes kalkulációk szerint 50 millió forintot igénylő felújítás kb. kétezer m2-nyi felület érintene, melynek legnagyobb része pala, de ha futja a pénzből, a vakolat felső részeit is rendbe hoznák. Az elmúlt évek során komolyabb beruházásra nem került sor a templomon, tehát csak a legszükségesebb javításokat hajtották végre, de a tűzoltó munkával nem lehet maradandót alkotni, ezért helyette átfogó korszerűsítésre van szükség. Mivel a templom Csorna egyik jellegzetes épülete, a plébániahivatal személyes hangvételű levelével nemcsak az egyházközséghez tartozó híveket szólította meg, hanem a kevésbé vallásgyakorlókat is. A tényleges kivitelezést augusztus hónapban szeretnék elkezdeni, mert a tetőfedőt,  bádogost és kőművest igénylő feladat többrétű lesz, hisz a palát cserépre cserélnék, a bádog egy részét pedig felújítanák.
Az egyházmegyétől idén kapott támogatás jó kiinduló alap a tervezésre, s a pénzből remélhetőleg rendbe tudják hozni a tetőzetet – mondta Herángli Ferenc, az egyházközség elnöke. A hívek körében szervezett gyűjtéssel a teljes lakosság hozzájárulására számítanak, illetve a vállalkozókra, s bárkire, aki  a templomot szebbé szeretné tenni.
Az adományokat a következő módon lehet célba juttatni:
- Személyesen a plébánián
- Befizetési csekken, mely a plébánián ill. a templomban kapható
- Átutalással a következő számlaszámra: K&H Bank 10403318-49555454-57481013
Beküldés dátuma: 2012. 07. 11.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.