Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Várják a lakosság segítségét

Régóta köztudott, hogy a csornai „Jézus szíve” templom megérett a felújításra, de az egyházközség saját erejéből ezt a problémát nem tudja megoldani. A meghibásodást a  tetőszerkezet okozza, mert a beázás onnan terjed lefelé, és emiatt potyog le több helyen is a külső vakolat. A meglazult burkolatnak a szél és a fagy sem használ, mely még tovább rongálja a sérült részeket. A győri püspökség mintegy 28 millió forintot ajánlott fel a munkálatok elvégzéséhez – nyilatkozta Varga Balázs plébános. – Ígéretünk van arra, hogy a várostól is kapunk bizonyos fokú támogatást – tette hozzá. Az előzetes kalkulációk szerint 50 millió forintot igénylő felújítás kb. kétezer m2-nyi felület érintene, melynek legnagyobb része pala, de ha futja a pénzből, a vakolat felső részeit is rendbe hoznák. Az elmúlt évek során komolyabb beruházásra nem került sor a templomon, tehát csak a legszükségesebb javításokat hajtották végre, de a tűzoltó munkával nem lehet maradandót alkotni, ezért helyette átfogó korszerűsítésre van szükség. Mivel a templom Csorna egyik jellegzetes épülete, a plébániahivatal személyes hangvételű levelével nemcsak az egyházközséghez tartozó híveket szólította meg, hanem a kevésbé vallásgyakorlókat is. A tényleges kivitelezést augusztus hónapban szeretnék elkezdeni, mert a tetőfedőt,  bádogost és kőművest igénylő feladat többrétű lesz, hisz a palát cserépre cserélnék, a bádog egy részét pedig felújítanák.
Az egyházmegyétől idén kapott támogatás jó kiinduló alap a tervezésre, s a pénzből remélhetőleg rendbe tudják hozni a tetőzetet – mondta Herángli Ferenc, az egyházközség elnöke. A hívek körében szervezett gyűjtéssel a teljes lakosság hozzájárulására számítanak, illetve a vállalkozókra, s bárkire, aki  a templomot szebbé szeretné tenni.
Az adományokat a következő módon lehet célba juttatni:
- Személyesen a plébánián
- Befizetési csekken, mely a plébánián ill. a templomban kapható
- Átutalással a következő számlaszámra: K&H Bank 10403318-49555454-57481013
Beküldés dátuma: 2012. 07. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.