Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Van is, meg nincs is tornya a templomnak

Kiss Lászlóné tíz éve tagja a téti evangélikus egyházközségnek, ezért jól ismeri a gyülekezet mindennapi életét, valamint a 239 éve épült műemléktemplom  történetét. Még korábbra visszatekintve: ezen a helyen nem állt épület, mert innen kb. egy kilométerre, a mostani idősek otthona helyén volt az a fatemplom, mely egy nagy tűzvész során odaveszett. Mária Terézia idejében az evangélikusoknak csak gyülekezőhelye létezett. 1778-ban az egyik testőr kérésére mégis felépülhetett a templom, igen ám, de három feltétellel: torony nem díszíthette az építményt, ajtaja nem nézhetett az utca fele, továbbá csak a falu szélén emelhették fel az épületet. A pontos méreteket is meghatározták, így a két méter széles falak hőségben is hűsen tartják a belső hőmérsékletet. Mivel régi lápos területről van szó, a szentélyt olyan vörösfenyő cölöpök tartották, melyek napjainkra megkövesedtek. A legutóbbi felújításkor – a biztonság kedvéért – az alapzatba vízelvezető csöveket szereltek.
A legtöbben a karácsonyi hangversenykor jelennek meg a templomban, ezenkívül a hívők elhalálozása, illetve a keresztelés vonzza be a nagyobb tömeget az épületbe. Az utóbbi időben több felnőt is felvette a keresztséget. A lelkész kis kancsóból nyeri a szentelt vizet, majd az ujjával kereszt formát rajzol az érintettek homlokára, akik áldás után térhetnek otthonukba. Nemrég újították fel a karzaton lévő orgonát, melyet ünnepek alkalmával és a vasárnapi miséken Salamon Zsuzsanna, jó zenei érzékkel megáldott egyetemista lány szólaltatja meg. A téti evangélikus templom más miatt is különleges: egy kilométerre található az épülettől a torony, melyben két, villannyal működtetett harang lakik. Az evangélikusok délidőben nem szólaltatják meg a harangokat, csak vasárnap, ünnepnapokon és halálesetkor.
Kiss Lászlóné elmondta: minden közösségben vannak kisebb-nagyobb zökkenők, de annak nagyon örül, hogy néhány éve fiatalok léptek be a presbiterek közé.
Beküldés dátuma: 2013. 10. 25.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.