Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Változások a beledi egyházközségnél

Napjainkra általánossá vált, hogy egy plébános több településen misézik. Mivel sok az idősödő pap, a fiatalabbakra nagyobb teher hárul. Smudla Tamás szerint a helyzet nem lesz könnyebb a közeljövőben sem, sőt egyre több feladatot kell megoldaniuk.

A korábbi hitoktató távozása után Smudla Tamás feladata lett tavaly Beledben és Mihályiban a hitoktatás, de hamarosan Wolf Renáta veszi át a plébánostól ezeket a teendőket. A főállású hitoktató nemrég bemutatkozott a beledi iskolában. Smudla Tamás elsődleges feladatának nem a hittan tanítást tekinti, de szeretne továbbra is kapcsolatban maradni a gyerekekkel. Külön alkalmat biztosítanak az ünnepek, de a gyóntatáskor is beszédbe elegyedhet a fiatalokkal.
További változás, hogy Smudla Tamás Edvére és Vásárosfaluba mostantól nem jár át a szombati kora esti misékre, kivéve a jelentősebb ünnepeket. A két település helyett szeptembertől a vicai templomban számíthatnak rá a hívek. A vasárnapi szentmise a következőképpen alakul: Beledben marad 8.30-as időpont, Mihályiba 10 órára várhatják, 11.30-kor pedig Kisfaludra megy át misézni. Vicán 17 órakor kezdődik szombaton a szentmise. Smudla Tamás jól ismeri a vicaiak templomát, többször megnézte barokkos díszítésű oltárát. A plébános megnövekedett feladatainak kompromisszumok árán is igyekszik megfelelni. Az ügyes-bajos dolgok mellett, kevéske szabadidejét szívesen tölti olvasással, mely az egyik legjobb módja a feltöltődésnek.
Az egyházközség várja a tavaly beadott pályázat pozitív elbírálását. Amennyiben megkapnák a teljes összeget, 40 millió forintot meghaladó beruházásba kezdenének, melyhez 25 százalék önrész szükséges. Egyelőre azonban sok a kérdés a beledi templom felújításával kapcsolatban. Szeretnék, ha megoldódna az épületvillamossági szerelés, valamint a külső szigetelés, de minden a pályázat sikerétől és az odaítélt összeg nagyságától függ.

Beküldés dátuma: 2017. 09. 13.

Kapcsolódó hírek

További hírek