Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Vajon beteljesül-e Szilsárkány 20 éve dédelgetett álma?

Zöld Péter úgy gondolja, megítélés kérdése, hogy Szilsárkányban tavaly mennyire volt mozgalmas az élet. A polgármester 2011 legnagyobb eredményének a költségvetési egyensúlyt nevezte, sőt, településvezetői tevékenységének elmúlt tíz esztendeje alatt ez volt az első olyan időszak, amikor nem került veszélybe a folyamatos fizetőképesség. A templom köznél az utat már korábban befejezték, de a beruházás ellenértékének kifizetésére tavaly került sor. A Béke utcai lakók megelégedésére útalapot építtetett az önkormányzat, valamint belekezdtek az egyik külterületi földút javításába is. Gondolva a jövő nemzedékre, uniós támogatásból játszótér épült a polgármesteri hivatal udvarán.

Zöld Péter legalább ilyen fontosnak tartja azokat az előrelépéseket, amelyek fizikai valójukban ugyan nem jelennek meg, de az emberek lelkét melegítik fel. Kezdeményezésére a csornai kistérség gyűjtést szervezett a kolozsvári Házsongárdi temetőben lévő hagyaték megmentésére. Ennek kapcsán Gergelyné Tőkés Erzsébet egy éve látogatott el Szilsárkányba, ahova az ország különböző részéről érkeztek vendégek.

– Szilsárkányban 732-en vagyunk otthon. A község elöljárója e mondatával arra utalt, hogy ő nem főben gondolkodik, hanem neki tényleg az a fontos, hogy a lakosság jól érezze magát. Tavaly ugyanannyi gyermek született, mint ahányan végső nyugalmat leltek, tehát a népesség stagnál. Zöld Péter a majdan megépülő elkerülő úttól azt várja, hogy még élhetőbb lesz a település, és sokkal könnyebb lesz a falu keleti és nyugati része közt az átkelés.  A vezető büszkén tekint az óvodára, melynek dolgozói példaértékű munkát végeznek. A könyvtár méltó módon szolgálja az olvasóközönséget és a fiatalok internet iránti igényét. Szilsárkány társulási formában tesz eleget közoktatási feladatainak, és tagjai a nagytérségi hulladékgazdálkodási projektnek. A civil szerveződések száma mára meghaladja a hetet, s legtöbbjük a szabadidő hasznos eltöltése miatt állt össze. Nemrég a polgárőrök alakítottak csapatot, s szervezés alatt van a nyugdíjasklub.

Mivel a polgármesternek többször nekiszegezték a kérdést: Mi köze Wass Albertnek Szilsárkányhoz?
A válasz megérkezett: – Wass Albert Szilsárkányért semmit sem tett, és mindent. A hányatott sorsú erdélyi költő semmilyen körülmények közt sem felejtette el magyarságát és visszavágyott a szülőföldre. Alakját és munkásságát sok helyütt a nemzet összetartozásának szimbólumává emelték, így a rábaközi településen is. Zöld Péter úgy gondolja, a mementónak sokkal nagyobb az eszmei értéke és üzenete, mint az az összeg, amennyibe a községnek került (144 ezer Ft).

A község húszéves álma valósulna meg, ha nyernének a 90 százalékos állami támogatottságú szennyvízpályázaton. Amíg nem tudják meg az eredményt, Szilsárkány nem kezd bele más jellegű fejlesztésbe. Mivel a lakosság e törekvéssel egyetért, elfogadják azt, hogy egyelőre kivárnak. Négy éve nyitották meg azt a lakástakarék pénztárat, mely állami támogatás mellett biztosítja a helyieknek a rendszerre való esetleges rácsatlakozást. Aki eddig nem élt a lehetőséggel, újabb alkalmat kap az önkormányzattól.
Beküldés dátuma: 2012. 04. 04.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.