Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Üzemmérnökség-vezető, közéleti szereplő és nem utolsósorban édesanya

A csornai születésű Molnár Rita Noémi a veszprémi egyetemen vegyészmérnök diplomát szerzett, ami után elvégezte a marketing- és reklámmenedzser, később pedig a mérnök-közgazdász szakot. Jelenlegi munkája a környék huszonegy településének víz- és szennyvízellátásával foglalkozó Pannon-Víz Zrt.-hez köti, amelynek üzemmérnökség-vezetője. A megyei közgyűlésbe 2000-ben került be Fidesz pártlistán. Az első négy évben az egészségügyi és szociális, valamint az idegenforgalmi és külkapcsolati bizottság tagjaként tevékenykedett, a következő választási ciklusban pedig már a pénzügyi és vagyonkezelő bizottságot vezette, s a legutóbbi alkalommal a frakció újból megerősítette pozíciójában. A megye pénzügyi helyzetére a folyamatos eladósodás a jellemző - jegyezte meg Molnár Rita Noémi -, és ez a hiány nem a legutóbbi időben keletkezett. Annak ellenére, hogy idén 88 millió forinttal magasabb a támogatás, mint az előző esztendőben, mégis jelentős megszorításokra van szükség, mert a megye költségvetését nagyban befolyásoló illetékbevételek az utóbbi két-három évben 500 millió kiesést eredményeznek. Győr-Moson-Sopron megye költségvetése 1 milliárd 700 millió forint működési és 998 millió forint beruházási hitellel számol, ezért idén kb. 160 álláshely megszűnése várható, amelyből ha levesszük az üres álláshelyeket és a nyugdíjjal távozókat, még akkor is  90 - 100 dolgozó számíthat a tényleges elbocsátásra. Mivel a korábbi ciklusokban átszervezték az intézmények struktúráját, összevonást hajtottak végre, vagy néhány helyen bevezették a részidejű nyitva tartást, ezért 2011-re nem maradt más, mint a személyi állomány karcsúsítása. Az intézmények vezetői megkapták azt a keretszámot, amellyel gazdálkodhatnak, és a gyakorlati megvalósítást nekik kellett kidolgozni. Olyan megoldás is született, hogy mindenki a helyén marad, csak hatórás  munkaviszonyba sorolták át a dolgozókat, míg a következő intézményben néhányan az egyhavi fizetés nélküli szabadságot választották az elbocsátás helyett. A rossz hír mellett öröm, hogy a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházat uniós pályázati pénzből fogják fejleszteni, viszont ennek tetemes önrésze van. Mivel a megyei önkormányzat nem képes  saját  erővel támogatni további pályázatokat, az intézmények csak olyan projektre adhatják be a dokumentációkat, amelyek önrészét ki tudják fizetni, vagy mentesek az említett pénzügyi kötelezettségtől.
- Szomorú vagyok, főleg azért, mert a mi pártunk ígérte, hogy munkahelyeket teremt, és jobb lesz az embereknek, de sajnos a Fidesz hatalomra kerülésekor kellett ezeket a lépéseket megtenni - hangsúlyozta Molnár Rita Noémi. Leszögezte: Ez egy folyamat eredménye, viszont az emberek most érzékelik a rosszabb körülményeket. - Eljutottunk egy olyan hitelösszegig, amitől már nem enged a törvény továbblépni, és az eladósodástól is félni kell. Ez a mi felelősségünk. Azt mondta az állam, hogy nem fogják konszolidálni az önkormányzatokat, ezért ez megálljt parancsol mindenkinek - mutatott rá a problémákra a pénzügyi bizottság vezetője, aki szerint megyénk még aránylag jobb helyzetben van. A kb.hat éve bevezetett kiskincstári rendszerrel jobban nyomon lehet követni az intézmények kiadásait, mert csak a beérkezett számlák alapján utalják a pénzt.
Molnár Rita Noémi 2002 óta a 180 fős Vásárosfalu képviselői teendőit is ellátja. A községgel kapcsolatban megjegyezte: Nagyon aktív a közösségi élet, és minden évben megrendezik a nőnapot, a farsangi mulatságot, a gyermeknapot, a Mikulás-ünnepséget. Népszerű a lakosság körében a kétnapos nyárbúcsúztató és rockfesztivál. Az erdélyi testvértelepüléssel felváltva, évente látogatják egymást. Igyekeznek kihasználni a pályázatok adta lehetőségeket, és tavaly sikerült felújítani a ravatalozót, Leader-forrásból pedig kerékpártárolót építenek. A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat pénzügyi és vagyonkezelő bizottságának elnöke jó szívvel ajánlotta a látogatók figyelmébe a fejlődő, barátságos, szép települést, mely folyamatosan fiatalodik. Tavaly három kisbabának örülhettek a helyiek, és úgy tűnik, nincs vége a gyermekáldásnak. Képviselőként azon dolgozik, hogy ne néptelenedjenek el a Vásárosfaluhoz hasonló községek, hanem közösségformáló erejük által vonzzák az ifjabb nemzedéket.
Beküldés dátuma: 2011. 03. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek