Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Üzemmérnökség-vezető, közéleti szereplő és nem utolsósorban édesanya

A csornai születésű Molnár Rita Noémi a veszprémi egyetemen vegyészmérnök diplomát szerzett, ami után elvégezte a marketing- és reklámmenedzser, később pedig a mérnök-közgazdász szakot. Jelenlegi munkája a környék huszonegy településének víz- és szennyvízellátásával foglalkozó Pannon-Víz Zrt.-hez köti, amelynek üzemmérnökség-vezetője. A megyei közgyűlésbe 2000-ben került be Fidesz pártlistán. Az első négy évben az egészségügyi és szociális, valamint az idegenforgalmi és külkapcsolati bizottság tagjaként tevékenykedett, a következő választási ciklusban pedig már a pénzügyi és vagyonkezelő bizottságot vezette, s a legutóbbi alkalommal a frakció újból megerősítette pozíciójában. A megye pénzügyi helyzetére a folyamatos eladósodás a jellemző - jegyezte meg Molnár Rita Noémi -, és ez a hiány nem a legutóbbi időben keletkezett. Annak ellenére, hogy idén 88 millió forinttal magasabb a támogatás, mint az előző esztendőben, mégis jelentős megszorításokra van szükség, mert a megye költségvetését nagyban befolyásoló illetékbevételek az utóbbi két-három évben 500 millió kiesést eredményeznek. Győr-Moson-Sopron megye költségvetése 1 milliárd 700 millió forint működési és 998 millió forint beruházási hitellel számol, ezért idén kb. 160 álláshely megszűnése várható, amelyből ha levesszük az üres álláshelyeket és a nyugdíjjal távozókat, még akkor is  90 - 100 dolgozó számíthat a tényleges elbocsátásra. Mivel a korábbi ciklusokban átszervezték az intézmények struktúráját, összevonást hajtottak végre, vagy néhány helyen bevezették a részidejű nyitva tartást, ezért 2011-re nem maradt más, mint a személyi állomány karcsúsítása. Az intézmények vezetői megkapták azt a keretszámot, amellyel gazdálkodhatnak, és a gyakorlati megvalósítást nekik kellett kidolgozni. Olyan megoldás is született, hogy mindenki a helyén marad, csak hatórás  munkaviszonyba sorolták át a dolgozókat, míg a következő intézményben néhányan az egyhavi fizetés nélküli szabadságot választották az elbocsátás helyett. A rossz hír mellett öröm, hogy a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházat uniós pályázati pénzből fogják fejleszteni, viszont ennek tetemes önrésze van. Mivel a megyei önkormányzat nem képes  saját  erővel támogatni további pályázatokat, az intézmények csak olyan projektre adhatják be a dokumentációkat, amelyek önrészét ki tudják fizetni, vagy mentesek az említett pénzügyi kötelezettségtől.
- Szomorú vagyok, főleg azért, mert a mi pártunk ígérte, hogy munkahelyeket teremt, és jobb lesz az embereknek, de sajnos a Fidesz hatalomra kerülésekor kellett ezeket a lépéseket megtenni - hangsúlyozta Molnár Rita Noémi. Leszögezte: Ez egy folyamat eredménye, viszont az emberek most érzékelik a rosszabb körülményeket. - Eljutottunk egy olyan hitelösszegig, amitől már nem enged a törvény továbblépni, és az eladósodástól is félni kell. Ez a mi felelősségünk. Azt mondta az állam, hogy nem fogják konszolidálni az önkormányzatokat, ezért ez megálljt parancsol mindenkinek - mutatott rá a problémákra a pénzügyi bizottság vezetője, aki szerint megyénk még aránylag jobb helyzetben van. A kb.hat éve bevezetett kiskincstári rendszerrel jobban nyomon lehet követni az intézmények kiadásait, mert csak a beérkezett számlák alapján utalják a pénzt.
Molnár Rita Noémi 2002 óta a 180 fős Vásárosfalu képviselői teendőit is ellátja. A községgel kapcsolatban megjegyezte: Nagyon aktív a közösségi élet, és minden évben megrendezik a nőnapot, a farsangi mulatságot, a gyermeknapot, a Mikulás-ünnepséget. Népszerű a lakosság körében a kétnapos nyárbúcsúztató és rockfesztivál. Az erdélyi testvértelepüléssel felváltva, évente látogatják egymást. Igyekeznek kihasználni a pályázatok adta lehetőségeket, és tavaly sikerült felújítani a ravatalozót, Leader-forrásból pedig kerékpártárolót építenek. A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat pénzügyi és vagyonkezelő bizottságának elnöke jó szívvel ajánlotta a látogatók figyelmébe a fejlődő, barátságos, szép települést, mely folyamatosan fiatalodik. Tavaly három kisbabának örülhettek a helyiek, és úgy tűnik, nincs vége a gyermekáldásnak. Képviselőként azon dolgozik, hogy ne néptelenedjenek el a Vásárosfaluhoz hasonló községek, hanem közösségformáló erejük által vonzzák az ifjabb nemzedéket.
Beküldés dátuma: 2011. 03. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.