Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Úszás babamódra a kapuvári Flórában

Halászné Czifrik Hajnalka oktató beszámolt a babaúszás céljáról, amit nem kell szó szerint értelmezni, mert a pár hónapos bébik egyelőre csak a vízhez szokás végett járnak szüleikkel a fürdőbe. A foglalkozásvezető szerint a folyékony közegben könnyebb megszerettetni a csemetékkel a mozgást, és itt a legegyszerűbb erőkifejtésre késztetni a kísérőikbe kapaszkodó kicsiket. - Ha jó az edzettség, akkor nő az ellenállóképesség is, itt nemcsak a felsőlégúti megbetegedésekre gondolok, hanem a felgyorsult világunkhoz való alkalmazkodásra - tájékoztatott a soproni szakember, aki szerint abba sem kellene hagynia az “úszást”a csecsemőknek, de mivel hazánkban még nincsenek megfelelő feltételei a vízben szülésnek, a gyerekek az anyaméhtől jóval idegenebb környezetben látják meg a napvilágot. Az anyukák gyermekorvosi javaslattal hozhatják a rendszeres foglalkozásra kicsinyeiket, de a riportalany felhívta az érdeklődők figyelmét arra, hogy fokozatosan szoktassák gyermekeiket a 31 fokos hőmérsékletű vízhez. Nem egyformán igényli minden baba szerettei közelségét az új helyzetben, de az édesanyák mellett az apukák is vállalhatják a foglalkozáson való részvételt.

Kameránk előtt megszólaló anyuka arról beszélt, hogy kicsinye sokkal otthonosabban érzi magát a vízben, mióta ide járnak, de a szárazföldön is sokat fejlődött a mozgáskoordinációja. Ha valamilyen okból mégis kimarad a heti foglalkozás, mindkettőjüknek hiányzik ez a közös együttlét.
Dorka három és fél hónapos kora óta vendége a babaúszásnak. Édesanyja úgy látja, hogy a kislány éppen időben kezdett el kúszni és mászni, a vízben pedig félelem nélkül alámerül pár másodpercre, majd nyugodtan folytatja a lubickolást.
A vízparton üldögélő fiatal anyuka elmondta, hogy Annával hat-hét hónapja vesznek részt a foglalkozásokon. A hölgy nem bízta a véletlenre gyermeke oktatását, hiszen alaposan tájékozódott a lehetőségekről, mielőtt erre a tanfolymra esett volna a választása. Döntésében az volt a legnyomósabb érv, hogy a kicsik légzőrendszerének különösen kedvez az úszás. Az édesanya ölében ülő Anna éles sikkantással és ide-oda ficánkolásával hozta tudtára környezetének, hogy ideje végre abbahagyni a beszélgetést, és irány vissza a jó kis medencébe.
Beküldés dátuma: 2010. 02. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.