Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Úszás babamódra a kapuvári Flórában

Halászné Czifrik Hajnalka oktató beszámolt a babaúszás céljáról, amit nem kell szó szerint értelmezni, mert a pár hónapos bébik egyelőre csak a vízhez szokás végett járnak szüleikkel a fürdőbe. A foglalkozásvezető szerint a folyékony közegben könnyebb megszerettetni a csemetékkel a mozgást, és itt a legegyszerűbb erőkifejtésre késztetni a kísérőikbe kapaszkodó kicsiket. - Ha jó az edzettség, akkor nő az ellenállóképesség is, itt nemcsak a felsőlégúti megbetegedésekre gondolok, hanem a felgyorsult világunkhoz való alkalmazkodásra - tájékoztatott a soproni szakember, aki szerint abba sem kellene hagynia az “úszást”a csecsemőknek, de mivel hazánkban még nincsenek megfelelő feltételei a vízben szülésnek, a gyerekek az anyaméhtől jóval idegenebb környezetben látják meg a napvilágot. Az anyukák gyermekorvosi javaslattal hozhatják a rendszeres foglalkozásra kicsinyeiket, de a riportalany felhívta az érdeklődők figyelmét arra, hogy fokozatosan szoktassák gyermekeiket a 31 fokos hőmérsékletű vízhez. Nem egyformán igényli minden baba szerettei közelségét az új helyzetben, de az édesanyák mellett az apukák is vállalhatják a foglalkozáson való részvételt.

Kameránk előtt megszólaló anyuka arról beszélt, hogy kicsinye sokkal otthonosabban érzi magát a vízben, mióta ide járnak, de a szárazföldön is sokat fejlődött a mozgáskoordinációja. Ha valamilyen okból mégis kimarad a heti foglalkozás, mindkettőjüknek hiányzik ez a közös együttlét.
Dorka három és fél hónapos kora óta vendége a babaúszásnak. Édesanyja úgy látja, hogy a kislány éppen időben kezdett el kúszni és mászni, a vízben pedig félelem nélkül alámerül pár másodpercre, majd nyugodtan folytatja a lubickolást.
A vízparton üldögélő fiatal anyuka elmondta, hogy Annával hat-hét hónapja vesznek részt a foglalkozásokon. A hölgy nem bízta a véletlenre gyermeke oktatását, hiszen alaposan tájékozódott a lehetőségekről, mielőtt erre a tanfolymra esett volna a választása. Döntésében az volt a legnyomósabb érv, hogy a kicsik légzőrendszerének különösen kedvez az úszás. Az édesanya ölében ülő Anna éles sikkantással és ide-oda ficánkolásával hozta tudtára környezetének, hogy ideje végre abbahagyni a beszélgetést, és irány vissza a jó kis medencébe.
Beküldés dátuma: 2010. 02. 16.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.