Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Újabb segítség a kisgyermekes családoknak

A bölcsődés korú gyermekek napközbeni ellátásának átalakítását tűzte ki célul az Emberi Erőforrások Minisztériuma, melynek keretében országos roadshowt indított. A csornai városházán tartott tájékoztatón elhangzott: az állam megadja a segítséget a bölcsődék elindításához és építéséhez.

A 2011-es mélypont után családonként minimum két utódnak kellene születnie ahhoz, hogy meg tudjuk tartani a jelenlegi, 1,48-os termékenységi aránynak megfelelő népességi szintet. Rontja a gyermekvállalási kedvet, ha nincs elég lehetőség a három év alatti kisgyermekek napközbeni elhelyezésére – mondta Novák Katalin a roadshow első, csornai állomásán. A másfél vagy kétkeresős családmodell elterjedésével még nehezebb a szülők dolga, ráadásul a nagyszülőkre sem mindig számíthatnak – tette hozzá a család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár.
2017. január 1-jétől nemcsak a tízezer fő feletti, hanem valamennyi település számára kötelező feladat a bölcsődei ellátás biztosítása, amennyiben minimum negyven három évnél fiatalabb gyermek él az adott helyen, vagy legalább öt család jelzi, hogy igényli az ellátást.
A rendszer rugalmas megoldásokat kínál, ezért a településeknek nem kell nagy intézményben gondolkodniuk, mert a hagyományos berendezkedés mellet, a családi napközik helyett mini, illetve családi vagy munkahelyi bölcsődét indíthatnak. Csornán 84 férőhelyes új bölcsőde építését tervezi az önkormányzat TOP-os pályázatból.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos tájékoztató sorozatot indított. Ennek kapcsán Fűrész Tünde hazánk valamennyi megyéjébe ellátogat, hogy az érdekképviseletek tagjaival egyeztetve ismerje meg az érintettek bölcsődei rendszerről alkotott véleményét.
A miniszteri biztos a 2018 végéig bevezetésre kerülő bölcsődei ellátásról elmondta: a 3 év alatti gyermekek egyharmadának férőhelyet kell biztosítani, vagyis hatvanezer bölcsődei helyre lesz szükség Magyarországon.

Beküldés dátuma: 2017. 03. 13.

Kapcsolódó hírek

  • Ünnepi megemlékezés Csornán

    Csorna város önkormányzata Petőfi Sándor emlékművénél tartott ünnepi megemlékezést az 1848/49-es szabadságharc 176.

További hírek