Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Újabb öt évre kapott bizalmat Odoricsné Buthi Krisztina

Változik a probléma, változik a hozzáállás, egyre türelmetlenebbek az emberek és erőteljesebb lett az egyéni érdekérvényesítés – jellemezte a szociális szférát érő jelenkori kihívásokat Odoricsné Buthi Krisztina, aki szerint csak közösen lehet megtalálni a problémák megoldásához vezető utat.

A korábban Beleden dolgozó Odoricsné Buthi Krisztina öt éve vállalta el a Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ irányítását, s nemrég újabb öt esztendőre bízta meg az önkormányzat. – Megtisztelő, hogy teljes körű bizalmat szavaztak a társulásban résztvevő települések polgármesterei. Egyhangú döntés született arról, hogy újabb öt évig elláthatom az intézményvezetői feladatokat – fogalmazott a szakember, aki úgy érzi, most kicsit könnyebb helyzetben van, hiszen nem az elődjétől vette át a tennivalókat, ráadásul azóta volt alkalma megismerni az intézményt, valamint a dolgozókat.
– Az öt éve megkezdett munkát szeretném folytatni. Nem kis kihívás előtt állunk, hiszen állandóan változnak a szociális jellegű problémák, amelyeknek meg kell felelnünk. A koronavírus-járvány miatt hatalmas változáson ment át a társadalom az elmúlt két évben – hangsúlyozta Odoricsné Buthi Krisztina. Még ha különböző módon is, de szerinte a kollégáit is érintették a nehézségek, emiatt nehezebb összehangolni a közös munkát. Általános tapasztalatként említette, hogy még nagyobb lelki teher hárul a az emberekre. Társadalmi szinten is sok a bizonytalanság, ami felszínre hozza a negatív érzelmeket.
A riportalany szerint különösen nehéz a kamaszok helyzete, ezért az intézmény nagyon sok energiát fordít arra, hogy a megfelelő irányba befolyásolják a fiatalokat. Talán ez a korosztály volt a legnagyobb vesztese a járványhelyzetnek, mert kiszakadtak a megszokott közösségből, ezért sokan befele fordultak és egyre kevesebbet kommunikálnak. Odoricsné Buthi Krisztina csak azt sajnálja, hogy főleg azok a tinédzserek, illetve családok vesznek részt a szolgáltató központ programjain, előadásain, akik évek óta együttműködnek velük.

Az intézményvezető arra biztatja a többi hasonló problémával küzdő fiatalt, illetve szüleiket, hogy forduljanak bátran az intézményhez, hiszen ma már nem ciki segítséget kérni. Sőt, ki lehet jelenteni, hogy mindenkinek szüksége van valamilyen szintű segítségre. Aki élt már a felajánlott lehetőségek valamelyikével, hamar rájött, hogy mekkora előnyt jelent ez számára és késztetést érez a folytatásra.

A szakember a megélhetési problémával kapcsolatban megjegyezte: Aki a Nyugat-dunántúli régióban dolgozni szeretne, el tud helyezkedni, tehát ha mégis anyagi gondjai vannak, az nem a munkahelyek meglétén múlik. Ilyenkor fel kell nyitni az emberek szemét, hogy vegyék észre a lehetőségeket.
Intézményvezetőként neki is sokat kell tennie azért, hogy a minimálisra csökkenjen az szociális területen dolgozók elvándorlása. Előfordul, hogy a szolgáltató központ által meghirdetett állásokra egyetlen jelentkező sem akad, hiszen az itt dolgozó munkatársak az élet problémás oldalát látják nap mint nap, ami nincs arányban az anyagi megbecsüléssel.
– Nehéz, érzelmileg terhelt, sok negatív hatással járó feladatot végzünk – fogalmazott Odoricsné Buthi Krisztina, aki úgy véli, hogy erőfeszítéseik, munkájuk társadalmi elismertsége is kívánnivalót hagy maga után.
Vegyék észre, hogy szükség van ránk, hiszen mindig lesznek olyan családok, amelyek nélkülünk nem fognak boldogulni.

Az intézményvezető az elkövetkezendő öt esztendőben minél pontosabban szeretné feltérképezni a szociális központhoz tartozó települések lakóinak problémáit a célirányos segítségnyújtás érdekében.
Cél a még szélesebb körű kapcsolat kialakítása a hasonló, támogató szolgáltatást nyújtó szervezetekkel. A családok megsegítésén túl nagyobb hangsúlyt helyeznének a 2014 óta működő kábítószer-egyeztető fórum munkájára, mely fokozattan jelentkező problémára keresi a megoldást. A Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ eredményes együttműködést folytat a helyi, illetve a környező települések önkormányzataival.
Terveik közt szerepel egy kapuvári „Alzheimer-café” elnevezésű csoportosulás létrehozása, ahol a betegségben érintett idősek és a hozzátartozóik számára szeretnének segítséget nyújtani havonta egy alkalommal.

Beküldés dátuma: 2021. 10. 04.

Kapcsolódó hírek

További hírek