Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Új hazai iparág alapjait rakták le Csornán

Világviszonylatban is egyedülálló, csúcstechnológiájú napelemgyár alapkövét rakták le Csornán. Az épülő üzem több mint kétszáz dolgozónak fog munkahelyet biztosítani. A beruházás további jelentősége, hogy a napelemipar az energiaszektoron belül egyik leggyorsabban fejlődő ágazat.

Haidegger Ákos, a közel 14,5 milliárd forint beruházást végző EcoSolifer Kft. ügyvezetője bejelentette: Jövőre megkezdődik az iparban jelenleg elérhető legmagasabb, 30 százalékkal megnövelt hatásfokú napelemek gyártása a csornai üzemben. Mivel a kft. egyedi, hibrid szilikon technológiával gyártja a napelemeket, s mindemellett nagy méretű, vékony rétegű megújuló energiaforrásokat állít elő, Európában és Kínában sem rendelkezik versenytársakkal. A 2011-ben létrehozott projektcég üzlettársai Amerikából, Angliából, Ausztráliából, Brazíliából, Hollandiából, Németországból és Svácból érkeztek a csornai ünnepségre. A szinte kizárólag hazai alapanyagok felhasználásával, főként exportra termelő csornai vállalat első partnerei európai, közép-ázsiai, valamint dél-amerikai vevők lesznek.

Az ünnepségen dr. Bónáné dr. Németh Katalin tolmácsolta halaszthatatlan feladatai miatt a fővárosban tartózkodó Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő köszöntő szavait.
– Az árvíz elleni küzdelemben számtalanszor bizonyították az emberek, hogy az összefogás milyen nagy eredményekre képes. Az alapkőletétel csak látszólag az első lépés a csornai üzem beindításában, hiszen három évvel kezdődött a kemény munka azért, hogy ma az utókorra hagyományozhassuk a napelemgyár időkapszuláját – hangoztak az országgyűlési képviselő gondolatai.
A csornai születésű dr. Áder Jánost furcsa érzéssel töltötte el az épülő napelemgyár helyszíne. A köztársasági elnök tisztán emlékszik gyermekkorára, amikor a mostani kukoricaföld helyén még ribizliültetvény volt, és nem messze innen, a Keszeg-érnél horgászott barátaival.
Az ózonréteg károsodását – a klórvegyületek légtérbe juttatásával – egyértelműen az ember okozta, továbbá az iparosítás káros hatásait követő világos és egyértelmű figyelmeztetés a mostanság tapasztalható szélsőséges időjárás – fogalmazott a köztársasági elnök, aki hozzátette: A napelemek nagy része külföldön kerül beépítésre, de ha feltételezzük, hogy Magyarországra telepítenék őket, akkor tíz év alatt a hazai háztartások energiaigényének negyedét ki tudnák váltani. Ha megkezdi a termelést a csornai üzem, ebben a globális küzdelemben a rábaköziek is kivehetik a részüket. Dr. Áder János reméli, hogy az itt alkalmazott technológia felkelti a környéken élő fiatalok figyelmét, akik tudásukat továbbfejlesztve esetleg mérnökként, tudósként kapcsolódhatnak be a a jövő környezetbarát energiatermelésébe.
– Ha így lesz, örüljünk neki, és csak azt kérem tőlük, hogy sose feledkezzenek meg szülőföldjükről, és mindig visszataláljanak ide – mondta dr. Áder János.

Beküldés dátuma: 2014. 09. 23.

Kapcsolódó hírek

  • Ünnepi megemlékezés Csornán

    Csorna város önkormányzata Petőfi Sándor emlékművénél tartott ünnepi megemlékezést az 1848/49-es szabadságharc 176.

További hírek