Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Új feladatokkal bővült a kapuvári óvoda

Lassú létszámemelkedés tapasztalható a kapuvári Király-tó Óvodában és Bölcsődében, hiszen tavaly ősz óta 417-ről 430-ra emelkedett az odajáró gyermekek száma, akikkel változatlanul 36 óvónő foglalkozik. Az intézmény összesen kilenc telephelyen működik: a négy kapuvárin kívül Babóton, Himodon, Osliban, Veszkényben és Vitnyéden. A személyi és tárgyi feltételek megfelelnek a törvényi előírásoknak, de természetesen lehetne javítani és pótolni az elhasználódott játékokat. Boros Imréné bízik abban az óvodafelújításra beadott pályázatban, melyről még nem kaptak visszajelzést.


A szülők és a gyermekek számára felejthetetlenek a nyílt napokon szerzett pozitív élmények.
Az óvónőknek sok plusz munkát jelentenek a kicsikhez igazított szakmai projektek, de az óvodavezető szerint megéri a belefektetett energia. Egy-egy témával két-három héten át foglalkoznak az intézményben, esetleg a külső helyszíneken, s ezáltal komplex ismeretekhez jutnak a gyerekek. – Nemcsak azért tartom ezeket nagyon nagy dolognak, mert az óvodások érdekes élményeket szereznek, hanem azért is, mert aktívan és segítően vesznek részt a  szülők a programokban, akik  megismerhetik munkánkat – mondta Boros Imréné. A vezető szerint fontos, hogy a szülők nyomon tudják követni az óvodai életet, s ugyanezt szolgálják a különböző nyílt napok is. Ilyen például a Mihály-napi vásár, az őszbúcsúztató, a lakodalmas, a betlehemezés nyilvános főpróbája. Az óvónőknek sokat jelentenek a pozitív visszajelzések, melyekből egész évre feltöltekeznek.

A kapuvári Király-tó Óvoda és Bölcsőde 27 új dolgozóval bővült az idén.

2013 az óvodák szempontjából is a változás évét hozta magával, ami summásan azt jelenti, hogy bővült a feladatkörük. Legszembetűnőbb, hogy a fenntartó és a működtető szerepe a köznevelésben különvált. Mindez az iskolák esetében azt jelenti, hogy az állam vállalta a fenntartói feladatokat, a működtetés pedig a kapuvári önkormányzatnál maradt. – Kapuvárnak egyetlen köznevelési intézménye maradt csak, konkrétan az óvoda, mert az általános iskola, a gimnázium, a zeneiskola és a főzőkonyha működtetését  is mi látjuk el. Ez hatalmas, nagy feladat – jegyezte meg Boros Imréné. Az óvodavezető a korábbiakhoz hasonlóan ezután is bízik az önkormányzat segítő együttműködésében, továbbá számít az iskolák pozitív hozzáállására. A  problémamentes munkához elengedhetetlen Dukai Márta gazdasági vezető szakértelme. Az ilyen nagy szervezeten belüli módosításokhoz célszerű volt végrehajtani azokat az apróbb változásokat, amelyek előbbre vihetik az intézmény működését. Az átszervezéssel újonnan idekerült dolgozók munkaköre lassan letisztul, akik változatlanul ugyanazokat a feladatokat végzik, csak a munkáltatójuk személye változott.
A 2013-as felállás szerint még csak néhány hét telt el, ezért a részletek épp hogy körvonalazódnak, annyit azonban tudnak, hogy a napi tevékenységhez kapcsolódó kiadások a működtetőt terhelik, a szakmai feladatok ellátásához tartozó költségek pedig az intézményfenntartónak kell biztosítania. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő a célszerűség és a költséghatékonyság érdekében.

Idén tavasszal megkezdődik a bölcsődefelújítás, ami sok szülő és gyermek napjait könnyítheti meg.
Az önkormányzat 2011-ben sikeres pályázatot nyújtott be a szervezetileg önálló intézményegységként működő, 20 férőhelyes bölcsőde felújítására. A projekt a közbeszerzés szakaszába érkezett, ezért áprilisban fognak megindulni a tényleges munkák. A több tízmilliós nagyságrendű beruházás keretében belsőleg is megszépül az épület, új gondozási egységeket és csoportszobákat hoznak létre. Korszerűbbek lesznek a foglalkoztató-helyiségek és a konyha, kicserélik az elavult fűtési rendszert, valamint az udvar is sokkal használhatóbb lesz. További jó hír a szülőknek, hogy a felújítás ideje alatt sem fog leállni az ellátás, ezért az óvoda ideiglenes helyen fog működni.

A havazást kitörő örömmel fogadták az óvónők és a gyerekek, s kihasználva a télies időjárást, alkalmat teremtenek a kicsiknek a szabadban való játékra. Közeleg a farsangi idény is, ami szintén meghatározó lesz a gyermekek életére. A nyílt napok és az óvodai beíratás ugyancsak plusz felkészülést jelentenek a felnőtteknek és a kisebbeknek.
Beküldés dátuma: 2013. 01. 23.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.