Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Tudatos fogyasztói magatartásra nevelik a mihályi általános iskolásokat

A mihályi általános iskola pedagógusai nap mint nap arra törekednek, hogy a náluk tanuló diákok felkészülten lépjenek tovább a következő oktatási intézménybe, hogy döntéseikkel, cselekedeteikkel jobbá tegyék a világot. E célkitűzés része a tudatos fogyasztói magatartás kialakítása a gyermekekben.

– Immár három éve, hogy – tantestületünk pozitív hozzáállásának köszönhetően – elnyertük az „Ökoiskola” címet, melynek programjai közt megtalálhatóak voltak a „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” cím elnyeréséhez szükséges vállalások. Elhatároztuk, hogy e cím elnyeréséhez is elkészítjük pályázatunkat – mondta Srágli Dezsőné. Az intézményvezető hozzátette: – Elsősorban a magyar irodalom, történelem, földrajz, környezetismeret, matematika, biológia tantárgyakból igyekszünk felkészíteni tanulóinkat a szükségleteinket kielégítő fogyasztói magatartásra. A mihályi általános iskolában a tanulók életkori sajátosságinak megfelelően beszélgetéseket folytatnak a vásárlásról, a reklámok hatásairól, a termékek csomagolásáról, a fogyasztás és egészség kapcsolatáról, a takarékosságról és a hulladékok keletkezéséről. A diákokat arra kérik, hogy a későbbiekben se vásároljanak meggondolatlanul, ezenkívül felhívják a figyelmüket a hirdetések fogyasztást ösztönző, befolyásoló hatásaira. Az alsósokkal játékos formában gyakorolják az ehhez hasonló helyzeteket. A Gazdálkodj okosan! társasjáték mintegy előrevetíti a pénzzel való bánásmódot, tanórákon pedig gyakorolják a biztonságos internetezést, a rengeteg információ rendszerezését. A biológia, földrajz és környezetismereti órákon előtérbe kerülnek az „ökoiskola” cím kritériumai, ezenkívül rengeteg alkalommal foglalkoznak a természeti környezet megóvásával.

Keszthelyi Nikoletta arról beszélt, hogy a tudatos fogyasztói magatartásra ösztönző pályázat 2016 óta elérhető az általános és középiskolák számára, amit azzal a céllal hozták létre, hogy a cím odaítélésével is elismerjék az intézmények munkáját. A köznevelésben nem szerepel kötelező tantárgyként a fogyasztóvédelem, de fontos, hogy a gyerekekben kialakuljon az a fajta tudatos szemlélet, mely felnőtt korukban segíti őket a helyes döntések meghozatalában – tette hozzá a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szándéka szerint 2022-ig valamennyi állam által működtetett oktatási intézményben kiépül a Wifi-hálózat és szuper gyors internetet, a jelenlegi kormányzati ciklusban pedig befejeződik a Szupergyors Internet Program második része, mely a lakosság részére teszi hozzáférhetővé a világháló biztonságos használatát – fogalmazott Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.

Hazánkban eddig több mint ötven iskola kapta meg a „Fogyasztói tudatosságra nevelő iskola” címet. Csitei Gábor büszkén gondol arra, hogy a mihályi iskola is köztük van. A polgármester megköszönte az intézmény vezetőjének, pedagógusainak és a diákoknak, hogy célratörő munkájukkal hozzájárultak az elismerő cím megszerzéséhez.

Beküldés dátuma: 2019. 01. 23.

További hírek

Hirdetés