Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Törődik a falu a Kónyból elszármazottakkal

Azonkívül, hogy dr. Boros István az évente megrendezett kónyi falunap állandó vendége, fivére és barátai révén is kötődik a településhez, ahol időről időre felajánlják segítségüket a polgármesternek. Régen árok és halastó volt azon a helyen, ahol felvételünket rögzítettük, ma pedig gyönyörű szabadidőközpont – mondta lelkendezve a lokálpatrióta, aki jól emlékszik a gyermekkori csínytevésekre, és rengeteg kedves sztorit tud mesélni szülőfalujáról. A járási és a megyei bajnokságban focizó fiatal a csornai csapathoz került, s jó részt állását is ennek köszönhette. – Így kerültem a községi tanácshoz, onnan pedig a művelődési házba, melynek művészeti előadójából idővel kinevezett igazgatója lettem – említette a régebbi eseményeket az interjúalany.
A cseléd szülők gyermekének nem volt egyszerű a felemelkedés, egyetemi tanulmányait levelező tagozaton végezte el: az ELTE-n magyar nyelv és irodalom, valamint népművelés szakos képzése után filozófiát hallgatott. Ekkortájt került kapcsolatba a tudományos ismeretterjesztéssel, és a Széchenyi István Egyetem nyugalmazott docense ma is a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Pannon Egyesületének egyik előadója. A Magyar Tudományos Akadémia felkérésére számtalan vizsgálatban és kutatómunkában vett részt, például a ’80-as években elemzést készített a szocialista társadalmakban kialakult érdekviszonyok ellentmondásairól. A bölcselet nagyjaival foglalkozó, háromszáz oldalas tankönyvet jegyző, telt házas egyetemi oktató úgy gondolja, hogy Marx filozófiai eszmefuttatásának egy része a mára is érvényesíthető, hiszen magunk is tapasztalhatjuk, hogy miként idegenedik el az ember a munkafolyamatoktól és sajnos társaitól és önmagától.
A filozófus szerint fontos feladat vár az emberiségre, mely a harmónia megteremtése a különböző diszciplinák,  az ember és természet, valamint az ember és ember között. Dr. Boros István utóbbival kapcsolatban kevésbé optimista. A településeken élők között ez az idilli összhang nem feltétlenül békés, néha összeütközéssel jár, de ha egységben van az akarat, és mindenki teszi a magáét, kialakulhat az eszményi állapothoz hasonló helyzet.
Beküldés dátuma: 2012. 09. 18.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.