Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Törődik a falu a Kónyból elszármazottakkal

Azonkívül, hogy dr. Boros István az évente megrendezett kónyi falunap állandó vendége, fivére és barátai révén is kötődik a településhez, ahol időről időre felajánlják segítségüket a polgármesternek. Régen árok és halastó volt azon a helyen, ahol felvételünket rögzítettük, ma pedig gyönyörű szabadidőközpont – mondta lelkendezve a lokálpatrióta, aki jól emlékszik a gyermekkori csínytevésekre, és rengeteg kedves sztorit tud mesélni szülőfalujáról. A járási és a megyei bajnokságban focizó fiatal a csornai csapathoz került, s jó részt állását is ennek köszönhette. – Így kerültem a községi tanácshoz, onnan pedig a művelődési házba, melynek művészeti előadójából idővel kinevezett igazgatója lettem – említette a régebbi eseményeket az interjúalany.
A cseléd szülők gyermekének nem volt egyszerű a felemelkedés, egyetemi tanulmányait levelező tagozaton végezte el: az ELTE-n magyar nyelv és irodalom, valamint népművelés szakos képzése után filozófiát hallgatott. Ekkortájt került kapcsolatba a tudományos ismeretterjesztéssel, és a Széchenyi István Egyetem nyugalmazott docense ma is a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Pannon Egyesületének egyik előadója. A Magyar Tudományos Akadémia felkérésére számtalan vizsgálatban és kutatómunkában vett részt, például a ’80-as években elemzést készített a szocialista társadalmakban kialakult érdekviszonyok ellentmondásairól. A bölcselet nagyjaival foglalkozó, háromszáz oldalas tankönyvet jegyző, telt házas egyetemi oktató úgy gondolja, hogy Marx filozófiai eszmefuttatásának egy része a mára is érvényesíthető, hiszen magunk is tapasztalhatjuk, hogy miként idegenedik el az ember a munkafolyamatoktól és sajnos társaitól és önmagától.
A filozófus szerint fontos feladat vár az emberiségre, mely a harmónia megteremtése a különböző diszciplinák,  az ember és természet, valamint az ember és ember között. Dr. Boros István utóbbival kapcsolatban kevésbé optimista. A településeken élők között ez az idilli összhang nem feltétlenül békés, néha összeütközéssel jár, de ha egységben van az akarat, és mindenki teszi a magáét, kialakulhat az eszményi állapothoz hasonló helyzet.
Beküldés dátuma: 2012. 09. 18.

Kapcsolódó hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.