Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Többfunkciós sportcsarnok alapkőletétele Kapuváron

2023 júniusára elkészülhet a kapuváriak által régóta hiányolt multifunkciós sportcsarnok, mely a sporttevékenységen kívül egyéb rendezvényeknek is helyet ad. A „Látványcsapatsport” pályázat keretében megvalósuló beruházás 30 százalékos önrészét a város biztosította, a helyi cégek, vállalkozások pedig társasági adójuk befizetésével járultak hozzá a fejlesztéshez.

A helyi önkormányzat és a Széchenyi Kosárlabda Akadémia Sportegyesület együttműködésében készülő városi sportcsarnok a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének utánpótlás-nevelés és a látványcsapatsport infrastrukturális fejlesztésére fordítható TAO-támogatásának igénybevételével valósul meg. A sportcsarnokot a köznevelési intézmények is használni fogják, mert kialakításának köszönhetően akár egyszerre három tanóra vagy sportfoglalkozás megvalósítását is lehetővé teszi. A kistérségek sportéletének fejlesztése során elsőbbséget élveznek a szabadidős sportolási lehetőségek, kiemelten a nők, a családok és a fogyatékkal élők, valamint hátrányos helyzetű csoportok rendszeres mozgásának elősegítése.

A sportpolitika magasabb szintre emelésének meghatározó eleme a társasági adó bevezetése: a hazai, vagy Magyarországon működő cégek befizetéseikkel támogathatják a hat látványsportágat: a labdarúgást, a kosárlabdát, kézilabdát, vízilabdát, jégkorongot és röplabdát. A kosárlabda 11-12 milliárd forint körüli összeghez jut az élősport támogatásában, 3-4 milliárdhoz pedig a szövetség programjainak keretében – fogalmazott Szalay Ferenc. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke szerint nagynak tűnhet ez az összeg, de ebből biztosítják a pályázati forrást az elsősorban utánpótlás-neveléssel foglalkozó szervezeteknek.
– Természetesen az élősport mellett a létesítményfejlesztési programok sem utolsóak – utalt az elnök a kapuvári sportcsarnok építésére, majd hozzátette: Vidéken sok sportcsarnok, tornaterem épült, illetve újult meg.
Az országos eredményekkel kapcsolatban elhangzott: Számos olyan lehetőség adódik, amikor a magyar kosarasok megmutathatják tehetségüket akár az egész világnak. A Nemzetközi Kosárlabda-szövetség egyre több rendezvényt biztosít Magyarországnak.
Tíz évvel ezelőtt még csak 20-22 ezer igazolt tagja volt a hazai kosárlabda sportágnak, ma pedig már 80-90 ezer közötti ez a szám. Annak idején hiányzott az utánpótlás-nevelés, az utóbbi esztendőkben viszont ezen a téren is szép fejlődést mutatkozik: a tizenéves fiatalok hozzák a komoly eredményeket – mondta Szalay Ferenc az új kapuvári sportcsarnok alapkőletételének ünnepségén.
Szalay Ferenc úgy gondolja, hogy a Kormány komoly lépést tett az egészséges életmódra nevelés érdekében, melynek egyik eszköze a TAO-rendszer, a másik pedig a mindennapos testnevelés bevezetése. – A lehető legtöbb gyerek éljen egészségesen és a közösségen belül megtanulhatja azt, hogy nem egyedül van a világban. A közösség kijelöl egy utat, melyen együtt mennek végig – tette hozzá.
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke gratulált Hámori György polgármesternek az új városi sportcsarnok megépítéséhez, mert a beruházás a település javára fog szolgálni.

Hámori György két évvel ezelőtt 2020 legnagyobb kapuvári fejlesztésének nevezte a volt húsgyár területének rehabilitációját. – Bizakodásra adhat okot, hogy rendelkezésre áll az ehhez szükséges pályázati forrás, ezenkívül nagyon várjuk a sportcsarnok építését is – fogalmazott akkor.
Kapuvár vezetője a mintegy 500 fő befogadására tervezett sportcsarnok idei alapkőletételének alkalmából köszönetét fejezte ki Szalay Ferencnek a projekt megvalósításáért. A Kapusport Szolgáltató Kft. dolgozói biztos szakmai háttérrel segítették a pályázat előkészítését.
– Hálásan köszönöm azoknak a cégeknek, melybe beleértem a helyi vállalkozásokat is, amelyek a TAO-felajánlásukkal anyagilag is támogatták a projekt létrejöttét – hangzott a rendezvényen. Hámori György végül a Széchenyi Kosárlabda Akadémia elnökéhez fordulva elmondta, hogy a szakember mindvégig bízott a fejlesztés sikerében, ezért nagy hálával tartozik neki is. Fűzy András további optimizmusáról biztosította a sportág kedvelőit. Eltökélt szándéka, hogy a régió azon településeit is bevonja a kosárlabda népszerűsítésébe és megszerettetésébe, amelyek eddig fehér foltnak számítottak. Az érdekek szerencsés egybeeséséről beszélt, hiszen a labdajátékhoz és az edzéshez szükség van a megfelelő tornateremre, a győri kosárlabda akadémia pedig azt szeretné, ha minél többen hódolnának ennek a sportnak.
Kapuvár ikonikus részén, a volt húsgyár területén egy modern sportcsarnok fog épülni, ahol minél sok gyermek és felnőtt mozoghat kedvére. Szeretnék élettel megtölteni a létesítményt, mely ha elkészül, a város közösségi rendezvényeinek is helyet fog adni – zárta gondolatait Fűzy András.

Fotó: Németh Ferenc

Beküldés dátuma: 2022. 03. 28.

Kapcsolódó hírek

  • Újabb alapkőletétel Csornán: új bölcsődével bővül a város

    Nagy szüksége van a gazdaságnak a visszatérő munkaerőre és nagy szüksége van a családoknak az olyan helyi szintű szolgáltatásokra, ahol biztonságban tudhatják gyermekeiket – fogalmazott Gyopáros Alpár az új csornai bölcsőde alapkőletételének alkalmából.

További hírek