Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Tízéves jubileumát ünnepelte a Páli Dalkör

2002 őszén dalra fakadtak a település éltesebb korú lakói, és hozzájuk csatlakozott néhány fiatalabb falubeli, akik épp az idősek napja miatt múlatták együtt az időt. Az esemény még önmagában szokványos rendezvénynek mondható, de ekkor fogalmazódott meg a résztvevőkben, hogy más alkalommal is összejöhetne a jó énekes adottságokkal rendelkező társaság. A népdalokat kedvelő helyiek néha a mise után is betértek az „apák boltjába”, ahol ugyancsak kiengedték a hangjukat. Páli önkormányzata egyhangúlag támogatta az idősebbek kezdeményezését, s felkérték énekkarvezetőnek Horváth Győzőt, aki több mint tíz éve dirigálta a vági énekkart. A tizenegynéhány fővel alakult férfikórus archaikus előadásával debütált 2003 januárjában, a doni áttörés évfordulója alkalmából rendezett templomi ünnepségen, március 15-én pedig már kész műsorral álltak  színpadra. A páli énekes csoport kezd elnőiesedni, ami önmagában nem baj,  csak az oka szomorú:  nyolcan hunytak el az erősebbik nem tagjai közül az indulás óta. A dalkörösök hamar magukénak érzik a Barsi Ernő és Horváth Győző néprajzkutatók által gyűjtött katonadalokat, így a tizedik évfordulóját ünneplő csapat mára több mint kétszáz dalból álló repertoárral büszkélkedhet. Esetükben megengedhető a papírról való puskázás, mivel ekkora terjedelmű szöveget nem lehet naprakészen fejben tartani. A karvezető gyors statisztikát készített a jubileum kapcsán: az idős emberek túl vannak a száznegyvenötödik fellépésen, és legalább harmincöt településen emelték az ünnepségek vagy szórakoztató rendezvények fényét. Nagy élmény a közönségnek és a tagoknak, amikor egyszerre állnak ki az emberek elé és szólal meg a sok mélyhangzású torok a vági dalosokkal és a száztagú kisalföldi férfikarral – mesélte Horváth Győző.
A szlovák Béke nevű felvidéki településen még él az a hagyomány, hogy a kórus a műsorkezdés előtt dallal köszönti a  település házainak lakóit. A páli polgármester, Póczik András ötletére most mi is szeretnénk ezt megvalósítani – mondta a vendégfogadásra nagy izgalommal készült dalkör vezetője. Hozzájuk csatlakoztak a Csallóköz egyik leghíresebb együttesének énekesei, a felvidéki dalkörösök, valamint a szili Linkószer Citerazenekar és a Vági Rába Kör.
Beküldés dátuma: 2012. 10. 17.

Kapcsolódó hírek

 • Felajánlásból zöldítik a várost

  A beledi lakosság mélységes felháborodását keltette nemrég az energiaszolgáltató villamos vezetékeinek megóvása érdekében indított fanyesési akció.

További hírek

 • Felajánlásból zöldítik a várost

  A beledi lakosság mélységes felháborodását keltette nemrég az energiaszolgáltató villamos vezetékeinek megóvása érdekében indított fanyesési akció.

 • Mozgalmas élet Vásárosfaluban

  Vásárosfalu önkormányzata lehetőségeihez képest jelentős összeggel támogatja a civileket, de nagy segítséget jelent a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásából befolyt összeg is.

 • A kónyiak óvják egészségüket

  Száznál több érdeklődő kísérte figyelemmel az idén megrendezett kónyi egészségnapot. A szakemberek örülnek annak, hogy az emberek egyre tudatosabban ügyelnek testi és lelki épségük megőrzésére.

 • Őszinte beszédre vágynak a csalódott emberek

  Szél Bernadett ígérete szerint 2018 áprilisában nemcsak kormányváltásra, hanem valódi rendszerváltásra készülhet az ország, amennyiben az LMP megkapja a szükséges számú szavazatokat.

 • A cél világos: továbbra se kelljen befogadni illegális migránsokat Magyarországra

  A több mint 1,7 millió aláírás megkérdőjelezhetetlenné teszi a kormány álláspontját: hazánk nem ért egyet Brüsszel migránsok betelepítésére vonatkozó tervével.