Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Tízéves a Régi Beled Baráti Kör


Ünnepélyes keretek közt tartotta meg kerek jubileumát a Régi Beled Baráti Kör, melynek megalakulása szorosan kötődik a Dr. Baranyai Lenke középiskolai tanár tollából, 2000-ben megjelent Kultúrtörténeti böngésző a Rábaköz és Beled történetéhez című kiadványhoz. Minden településnek szíve-vágya, hogy könyv formájában is megőrizze a múltját – mondta Béres László lelkész. A közhasznú alapítványként bejegyzett szervezet kuratóriumi tagja hozzátette: a kötet megjelenése, illetve az abban foglalt üzenet arra inspirálta a helyieket, hogy folytatni kellene a hagyományok ápolását.
A szerző első kötetében a második világháborúig dolgozta fel Beled elmúlt évtizedeit, és a könyvet még értékesebbé teszi, hogy a krónika szervesen illeszkedik hazánk történelméhez. A következő kiadvány, a Múltunk tükörcserepei 1956-ig nyúlik vissza. Az évente egy alkalommal ülésező baráti kör tagjai valamennyien hozzájárultak az információk felkutatásához, persze mindenki a saját szakterületén. Béres László az egyházközségre vonatkozó rész írásában nyújtott segítséget. A tiszteletes hangsúlyozta: nemcsak gyűjtik és megőrzik a beledi vonatkozású értékeket, hanem szeretnék azokat belülről is megélni, s ezután még hitelesebben tudják másoknak továbbadni. A civil szervezet nyitott, tehát várják a Beledről elszármazott, illetve jelenleg is itt élő jó szándékú embereket. Legközelebb 2012.május 26-án tartják meg a szokásos éves találkozót.
Beküldés dátuma: 2011. 11. 02.

Kapcsolódó hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.