Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Tisztességes, kiszámítható körülmények kellenének a kis- és közepes vállalkozásoknak

Az uniós pénzek észszerűtlen felhasználása mellett gátlástalanul folyik a támogatások lenyúlása. Mészáros Lőrinc vagyona egy év alatt 100 milliárd forinttal nő, és baráti alapon jut hozzá olyan uniós forrásokhoz, melyek révén könnyedén megtöbbszörözheti vállalkozásainak számát és vagyonát. A Fidesz adórendszere a magasabb jövedelműeket hozza előnyösebb helyzetbe, a legsérülékenyebb réteget pedig magára hagyja. Schmuck Erzsébet csak a legsúlyosabb gondokat említette az LMP kapuvári fórumán.

Az LMP nemcsak kormány-, hanem korszakváltásra készül, amiről a párt frakcióvezető helyettese részletesen beszámolt.
– Amikor a rendszerváltás utáni első kormányok elkezdték átalakítani, lebontani a korábbi társadalmi–gazdasági rezsimet, azt ígérték az embereknek, hogy viszonylag rövid időn belül a nyugat-európai országokéhoz hasonló jólét következik be Magyarországon – fogalmazott. Az emberek lelkesedve várták a kedvező fordulatot, de az elmúlt huszonhét év egészen mást hozott: a beígért pozitív változások helyett hazánk rossz pályára állt, a társadalomban pedig egyenlőtlenségek figyelhetőek meg.

A kis- és közepes vállalkozók foglalkoztatják a magyarok kétharmadát, a jelenlegi kormány mégis a külföldi multikat részesíti indokolatlan előnyben. Teljesen másról szól a hivatalos propaganda és a gyakorlati megvalósítás.
A korábbi kormányok külföldi tőkét bevonzó politikájuktól várták az új munkahelyek létrejöttét, valamint a nyugatias típusú fejlődést. Sajnos a remélt életszínvonal emelkedés elmaradt, és helyette a cégek kivitték a profitot az országból. Az Orbán-kormányra különösen jellemző, hogy kizárólag a külföldi multiknak biztosítja az extra adókedvezményeket és csak velük köt előremutató stratégiai megállapodást.
– Nem azt mondjuk, hogy a multikat ki kell kergetni az országból, hanem a kis- és közepes vállalkozásokat sokkal jobb helyzetbe kell hozni, és segíteni kell abban, hogy tisztességes, kiszámítható körülmények között tudjanak dolgozni – fogalmazott Schmuck Erzsébet, aki szerint kiszámítható szabályozásra, környezetre lenne szükség a helyi gazdaság megerősödéséhez.

A Fidesz a központi költségvetésből egyetlen fillért sem szán a dolgozók minimálbér-emelésére, hanem ezt a terhet is inkább a hazai vállalkozások nyakába tette, vagyis nekik kell kitermelni a többletet. Magyarország gazdasági teljesítményének 30 százalékát az autóipar és a járműgyártás adja. Schmuck Erzsébet szerint ezzel függő helyzetbe került hazánk, mert egy esetleges a világméretű válság hatására az emberek az autóvásárlást függesztik fel legelőször.

A közgazdász végzettségű LMP-s politikus, környezetvédelmi aktivista tragédiának nevezte a következőt: Világtendencia a megújuló energiaforrások fejlesztése, míg Magyarország a Paks II. atomerőmű bővítésére kötött szerződést Putyin orosz elnökkel. Az alternatív energia (víz, szél, nap, biomassza, geotermikus) bekerülési költségei harmadára, negyedére csökkennek, az atomenergia pedig a mostaninál is drágább lesz.

2020 után várhatóan csökkenni fognak az európai uniós források, ezért sem mindegy, hogy addig mire fordítjuk a támogatásokat. A pénzek bebetonozása helyett jövőbe mutató fejlesztésekre lenne szükség.
Az LMP politikusa másik problémának nevezte, hogy a hazai gazdasági teljesítmény erőteljesen függ az uniós támogatásoktól. A nemrég előrevetített 3,8 százalékos, de jó esetben is csak 4 százalékos bruttó hazai termék (GDP) növekedés az uniós támogatások nélkül maximum 2-2,5 százalékot érne el. Az európai uniós támogatások jelentős része magánzsebekbe vándorol. A mega projekteket számtalan alvállalkozó bevonásával valósítják meg, aki viszont ténylegesen dolgozik, filléreket kap a munkájáért, míg más lefölözi a hasznot. A kormány a forrásokat a legtöbb esetben nem az ország fenntartható fejlődésére, a gazdaságot erősítő célokra fekteti be.

Szintén aggasztó, hogy az alacsony bérek miatt rengetegen távoztak külföldre, és még további elvándorlás várható a jövőben. Az LMP korábban is kritizálta az alacsony bérek politikáját, de süket fülekre talált.
Ha minden így marad, megszűnik a középosztály, mert fokozatosan csúszik lefelé, és közel négy millióan kerültek a szegénység közeli helyzetbe. Az oligarchák kis csoportja jelentősen gazdagodik, míg a többség egyre kevesebb pénzből kényszerül megélni. Első lépésként bevezetésre került az egykulcsos személyi jövedelemadó, ami megint csak a magasabb jövedelműeknek kedvez.
– Mi nem a munkaadói járulékokat, hanem a munkavállalók terheit csökkentenénk
A kormány hibás bérpolitikájának egyik ékes példája, hogy a minimálbér a 2017-ben végrehajtott 15 százalékos emelés után is alatta maradt a létminimum összegének. Későn észlelték, hogy az alacsony fizetések miatt eltűnnek az országból a szak- és betanított munkások. Hol van itt a társadalmi igazságosság?

Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő készséggel fogadta a jelenlévők kérdéseit, észrevételeit. A kérdésekre adott válaszokat a Rábaközi Magazin egy következő számában közöljük.

Beküldés dátuma: 2018. 01. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek