Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Tévhit, hogy majd az embereknek kell utazniuk!

A járások a megyei kormányhivatalok alá rendelt területi alegységként fognak működni, ezért a tipikus államigazgatási feladatokon kívül az intézményirányítási funkciót is betöltik – tájékoztatott a körjegyző, aki hozzátette: A változásból a belediek nem fognak észrevenni semmit, legfeljebb azt, hogy más szervezet ügyintézője foglalkozik ügyes-bajos dolgaikkal. A jegyzők gondja lesz továbbra is a helyi jogalkotás és a képviselő-testületek kiszolgálása. Mivel Beled járási alközponti szerepet kap, okmányiroda, és ehhez kapcsolódóan kormányablak nyílik a településen, mely azt jelenti, hogy az állampolgárok helyébe jönnek az ügyintézők, akik az előre meghatározott félfogadási időben látják el feladataikat. Dr. Gál László cáfolta azokat a negatív híreket, amelyek szerint jövőre ide-oda utazhatnak az emberek, ha el akarják intézni hivatalos ügyeiket. Az önkormányzati közös hivatalok szakmai vezetője továbbra is a jegyző marad, a Beleden létesülő járási alközpontot pedig nem fogja külön személy irányítani.
A következő kilenc hónap feladata lesz, hogy a minisztériumok áttekintsék az ágazati törvényeket, de lassan körvonalazódik, hogy mely feladatok kerülnek a járásokhoz, és melyek maradnak az önkormányzati hivataloknál. Például a működési engedélyek kiadása és módosítása mindenképpen a járáshoz fog tartozni. Az építésügyi igazgatás sorsa még nem dőlt el véglegesen, mert  a nem kiemelt építésügyi jogkörökkel eddig a körjegyzőség foglalkozott, s ezután nem tudni, hogy kinek a reszortja lesz. Dr. Gál László hangsúlyozta: egyelőre  megoszlanak a vélemények az anyakönyvezésről és a népességnyilvántartásról. Előbbiről többen azt szeretnék, ha helyben maradna, míg az utóbbi könnyebben központosítható feladat. A szabálysértési ügyek már biztos, hogy a járásokhoz kerülnek, de a birtokvédelmi kérelmeket később is a jegyzőknek kell benyújtani. Ugyancsak helyben maradnak a szociális ellátásokhoz fűződő teendők, hiszen a településen ismerik a leginkább a rászoruló családokat.
A beledi körjegyző az ígérte, hogy amint újabb részletek derülnek ki az ágazati törvények alaposabb áttanulmányozása után, arról is tájékoztatni fogja a közvéleményt. Beküldés dátuma: 2012. 03. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.