Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Tévhit, hogy majd az embereknek kell utazniuk!

A járások a megyei kormányhivatalok alá rendelt területi alegységként fognak működni, ezért a tipikus államigazgatási feladatokon kívül az intézményirányítási funkciót is betöltik – tájékoztatott a körjegyző, aki hozzátette: A változásból a belediek nem fognak észrevenni semmit, legfeljebb azt, hogy más szervezet ügyintézője foglalkozik ügyes-bajos dolgaikkal. A jegyzők gondja lesz továbbra is a helyi jogalkotás és a képviselő-testületek kiszolgálása. Mivel Beled járási alközponti szerepet kap, okmányiroda, és ehhez kapcsolódóan kormányablak nyílik a településen, mely azt jelenti, hogy az állampolgárok helyébe jönnek az ügyintézők, akik az előre meghatározott félfogadási időben látják el feladataikat. Dr. Gál László cáfolta azokat a negatív híreket, amelyek szerint jövőre ide-oda utazhatnak az emberek, ha el akarják intézni hivatalos ügyeiket. Az önkormányzati közös hivatalok szakmai vezetője továbbra is a jegyző marad, a Beleden létesülő járási alközpontot pedig nem fogja külön személy irányítani.
A következő kilenc hónap feladata lesz, hogy a minisztériumok áttekintsék az ágazati törvényeket, de lassan körvonalazódik, hogy mely feladatok kerülnek a járásokhoz, és melyek maradnak az önkormányzati hivataloknál. Például a működési engedélyek kiadása és módosítása mindenképpen a járáshoz fog tartozni. Az építésügyi igazgatás sorsa még nem dőlt el véglegesen, mert  a nem kiemelt építésügyi jogkörökkel eddig a körjegyzőség foglalkozott, s ezután nem tudni, hogy kinek a reszortja lesz. Dr. Gál László hangsúlyozta: egyelőre  megoszlanak a vélemények az anyakönyvezésről és a népességnyilvántartásról. Előbbiről többen azt szeretnék, ha helyben maradna, míg az utóbbi könnyebben központosítható feladat. A szabálysértési ügyek már biztos, hogy a járásokhoz kerülnek, de a birtokvédelmi kérelmeket később is a jegyzőknek kell benyújtani. Ugyancsak helyben maradnak a szociális ellátásokhoz fűződő teendők, hiszen a településen ismerik a leginkább a rászoruló családokat.
A beledi körjegyző az ígérte, hogy amint újabb részletek derülnek ki az ágazati törvények alaposabb áttanulmányozása után, arról is tájékoztatni fogja a közvéleményt. Beküldés dátuma: 2012. 03. 28.

Kapcsolódó hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.