Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Téten a legfontosabb teendőkre lesz pénz

A téti önkormányzatnak sem volt könnyű az évkezdet, és már 2012 végén várakozásokkal telve tekintettek a feladatfinanszírozásra épülő új rendszerre. Tét közös önkormányzati hivatalt működtet Rábaszentmihály, Rábacsécsény, Kisbabot és Mérges településekkel, s az intézmény csak az adminisztratív problémák elhárítása után kezdhette meg működését március 1-jével. – Ha nagyságrendileg nézzük az önkormányzat 2013-as költségvetését, és összehasonlítjuk a korábbi feltételek szerint elkészített helyi büdzsével, akkor hozzávetőlegesen 200 millió forinttal lett kevesebb a főösszeg –  mondta dr. Kukorelli László. A polgármester mindezt a következőkkel magyarázta: az önkormányzat eddigi legnagyobb létszámú foglalkoztatójának, a közvetlen állami finanszírozás alá került, több tagintézménnyel rendelkező Kisfaludy Károly Általános Művelődési Központ dolgozóinak bérét már nem a helyhatóság biztosítja. A városvezető a költségvetés főösszege alapján kijelentette: a legfontosabb feladatokat meg tudják valósítani. Az előző években sem voltak komolyabb problémák a település üzemeltetésével, ezért remélhetőleg 2013-ban sem kell ilyen jellegű gondokkal szembenézni. Tét legnagyobb beruházása, az iskola bővítése hordoz magában valamennyi kockázatot, de minden erejükkel azon vannak, hogy mielőbb ki tudják választani az új fővállalkozót, és az alsó tagozatosok szeptembertől már ott kezdhessék a tanévet. A téti képviselő-testület nagyon nehéz döntés elé került a gyógyítóház további működtetése miatt. Mivel  nem voltak biztosak abban, hogy jövőre is lesz forrás az európai uniós támogatásból épült egészségügyi intézmény fenntartására, a helyhatóság ezt a feladatot inkább rábízta a magyar államra. Az iskolánál más a helyzet, mert továbbra is Tét tartja karban az épületet, de a jogszabályok szerint a gyógyítóház, mint ingatlan vagyon is átkerült az államhoz. Dr. Kukorelli László szakemberekre hivatkozva mondta: reméli, hogy májustól megkezdődhet a rendelés. Az utak és a járdák felújítása nem szerepel külön tételként a költségvetésben, mert az előző időszakból rájuk maradt feladatokat szeretnék megoldani, melyek közül egyik legsürgetőbb a sportcsarnok tetőzetének rendbetétele, továbbá idén is támogatják a civil szervezeteket.
Beküldés dátuma: 2013. 03. 13.

Kapcsolódó hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

További hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

 • Hűtőház alapkőletétele Csornán

  Hazánk egyik „éléskamrájában”, a Rábaközben működő mezőgazdasági vállalkozások munkájának gyümölcsét szerte az országban élvezik az emberek, ezért a Kormányzat kiemelt feladatának tekinti az élelmiszer ágazattal összefüggő cégek fejlesztését.

 • Tisztelet a falu legidősebb lakóinak

  A nagyszülők a családon belül hatalmas támogatást jelentenek az unokák nevelésében. A mindennapok során nemcsak a betűvetés elsajátításában segédkeznek, hanem példájukon keresztül megmutatják, mit jelent a hit ereje, amely átlendíthet a nehézségeken.

 • Szoboravató a reformáció 500. évfordulóján

  Isten igéje nélkül nincs élet – hangzott a Lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett hálaadó istentiszteleten.

 • „Megújuló Magyarországért” dolgozik az LMP

  Amikor az LMP arról beszél, hogy új rendszerváltásra lenne szükség, nemcsak arra gondolnak, hogy máshogy kellenne állni a gazdaságpolitikához, az oktatáshoz, az egészségügyhöz, hanem szerintük olyan politikusokra lenne szükség, akik nem tévesztik szem elől, hogy mi az igazi feladatuk a közéletben.