Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Téten a legfontosabb teendőkre lesz pénz

A téti önkormányzatnak sem volt könnyű az évkezdet, és már 2012 végén várakozásokkal telve tekintettek a feladatfinanszírozásra épülő új rendszerre. Tét közös önkormányzati hivatalt működtet Rábaszentmihály, Rábacsécsény, Kisbabot és Mérges településekkel, s az intézmény csak az adminisztratív problémák elhárítása után kezdhette meg működését március 1-jével. – Ha nagyságrendileg nézzük az önkormányzat 2013-as költségvetését, és összehasonlítjuk a korábbi feltételek szerint elkészített helyi büdzsével, akkor hozzávetőlegesen 200 millió forinttal lett kevesebb a főösszeg –  mondta dr. Kukorelli László. A polgármester mindezt a következőkkel magyarázta: az önkormányzat eddigi legnagyobb létszámú foglalkoztatójának, a közvetlen állami finanszírozás alá került, több tagintézménnyel rendelkező Kisfaludy Károly Általános Művelődési Központ dolgozóinak bérét már nem a helyhatóság biztosítja. A városvezető a költségvetés főösszege alapján kijelentette: a legfontosabb feladatokat meg tudják valósítani. Az előző években sem voltak komolyabb problémák a település üzemeltetésével, ezért remélhetőleg 2013-ban sem kell ilyen jellegű gondokkal szembenézni. Tét legnagyobb beruházása, az iskola bővítése hordoz magában valamennyi kockázatot, de minden erejükkel azon vannak, hogy mielőbb ki tudják választani az új fővállalkozót, és az alsó tagozatosok szeptembertől már ott kezdhessék a tanévet. A téti képviselő-testület nagyon nehéz döntés elé került a gyógyítóház további működtetése miatt. Mivel  nem voltak biztosak abban, hogy jövőre is lesz forrás az európai uniós támogatásból épült egészségügyi intézmény fenntartására, a helyhatóság ezt a feladatot inkább rábízta a magyar államra. Az iskolánál más a helyzet, mert továbbra is Tét tartja karban az épületet, de a jogszabályok szerint a gyógyítóház, mint ingatlan vagyon is átkerült az államhoz. Dr. Kukorelli László szakemberekre hivatkozva mondta: reméli, hogy májustól megkezdődhet a rendelés. Az utak és a járdák felújítása nem szerepel külön tételként a költségvetésben, mert az előző időszakból rájuk maradt feladatokat szeretnék megoldani, melyek közül egyik legsürgetőbb a sportcsarnok tetőzetének rendbetétele, továbbá idén is támogatják a civil szervezeteket.
Beküldés dátuma: 2013. 03. 13.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Egy éve alakult újjá Kapuvár Város Fúvószenekara

  Az előrevivő céloknak megtartó ereje lehet egy amatőr csapat életében – mondta Kőszegi-Németh József.

 • Import helyett magyar hagyma kerüljön a boltokba

  Családi János a zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó rábaközi gazdák jelenlegi helyzetét elemezte, de azt is elmondta, hogy milyen jövő várható az ágazatban.

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.