Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Téten a legfontosabb teendőkre lesz pénz

A téti önkormányzatnak sem volt könnyű az évkezdet, és már 2012 végén várakozásokkal telve tekintettek a feladatfinanszírozásra épülő új rendszerre. Tét közös önkormányzati hivatalt működtet Rábaszentmihály, Rábacsécsény, Kisbabot és Mérges településekkel, s az intézmény csak az adminisztratív problémák elhárítása után kezdhette meg működését március 1-jével. – Ha nagyságrendileg nézzük az önkormányzat 2013-as költségvetését, és összehasonlítjuk a korábbi feltételek szerint elkészített helyi büdzsével, akkor hozzávetőlegesen 200 millió forinttal lett kevesebb a főösszeg –  mondta dr. Kukorelli László. A polgármester mindezt a következőkkel magyarázta: az önkormányzat eddigi legnagyobb létszámú foglalkoztatójának, a közvetlen állami finanszírozás alá került, több tagintézménnyel rendelkező Kisfaludy Károly Általános Művelődési Központ dolgozóinak bérét már nem a helyhatóság biztosítja. A városvezető a költségvetés főösszege alapján kijelentette: a legfontosabb feladatokat meg tudják valósítani. Az előző években sem voltak komolyabb problémák a település üzemeltetésével, ezért remélhetőleg 2013-ban sem kell ilyen jellegű gondokkal szembenézni. Tét legnagyobb beruházása, az iskola bővítése hordoz magában valamennyi kockázatot, de minden erejükkel azon vannak, hogy mielőbb ki tudják választani az új fővállalkozót, és az alsó tagozatosok szeptembertől már ott kezdhessék a tanévet. A téti képviselő-testület nagyon nehéz döntés elé került a gyógyítóház további működtetése miatt. Mivel  nem voltak biztosak abban, hogy jövőre is lesz forrás az európai uniós támogatásból épült egészségügyi intézmény fenntartására, a helyhatóság ezt a feladatot inkább rábízta a magyar államra. Az iskolánál más a helyzet, mert továbbra is Tét tartja karban az épületet, de a jogszabályok szerint a gyógyítóház, mint ingatlan vagyon is átkerült az államhoz. Dr. Kukorelli László szakemberekre hivatkozva mondta: reméli, hogy májustól megkezdődhet a rendelés. Az utak és a járdák felújítása nem szerepel külön tételként a költségvetésben, mert az előző időszakból rájuk maradt feladatokat szeretnék megoldani, melyek közül egyik legsürgetőbb a sportcsarnok tetőzetének rendbetétele, továbbá idén is támogatják a civil szervezeteket.
Beküldés dátuma: 2013. 03. 13.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Dr. Németh Miklós a nagy előd méltó utóda szeretne lenni

  Beled új aljegyzőjének az önkormányzati igazgatás teljesen új területet jelent, de szerencséje van, mert dr.

 • A kapuváriak jövő évi ajándéka - 2021-ben birtokba vehetik az új szabadidőparkot

  A barnamezős beruházás olyan elhagyott üzemi területek felújítását  jelenti, mely  alkalmassá teszi az objektumot a korábbiaktól eltérő, más jellegű újrahasznosításra – tájékoztatta a lakosságot Hámori György, aki szerint  hiánypótló fejlesztés lesz a városban a családok kikapcsolódását szolgáló szabadidőpark létesítése.

 • 2021 januárjától tilos a növényi hulladékégetés

  Jelenleg önkormányzati engedélyhez kötött a kerti hulladékégetés, de 2021. január elsejétől hazánk egész területén tilos lesz ez a tevékenység.

 • A Csornai Múzeum épületének titkai

  A csornaiak hajlamosak azt hinni, hogy pontosan ismerik a premontrei prépostság épületét, ahol az ’50-’70-es években járási központ, valamint házasságkötőterem működött, vagy azokból az időkből, amikor 1989 után visszatértek a szerze-tesek a városba – fogalmazott Aszt Ágnes régész-muzeoló-gus, aki Csorna emblematikus épülete előtt állva kezdte is-mertetőjét a Rábaközi Televízió nézőinek.

 • Még gyakoribb fertőtlenítés a beledi iskolakonyhán

  Televíziós forgatásunkkor frankfurti leves és sajtos metélt készült, mellé almát kínáltak az étkezőknek a beledi iskolakonyhán.