Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Tetemes mennyiségű tartós élelmiszer érkezik a térségbe

Beleden és az intézmény ellátási területein szívesen fogadják a tartós élelmiszeradományt. Az Élelmiszerbank és a Beledi Egyesített Szociális Központ közötti együttműködésnek köszönhetően az intézmény évente több alkalommal jut hozzá nagyobb mennyiségű tartós élelmiszerhez.

Rácz Árpádné elmondta, hogy több szálon bonyolódik az élelmiszerek gyűjtése, és van olyan nagyáruház, ahonnét hétfőtől péntekig és az ünnepnapokon is érkezik szállítmány. Az Élelmiszerbank pályázatai tartós élelmiszer elszállítására és kiosztására vonatkoznak. A belediek minden alkalommal élnek az adandó lehetőséggel és benyújtják pályázataikat az aktuális tenderekre.
Amikor egy-egy sikeres pályázati értesítő után megérkezik a kiajánlás, már látják, hogy mekkora mennyiségű és milyen jellegű termékről van szó – mondta az intézményvezető, aki ebből a szempontból sikeresnek tekinti az idei esztendőt, bár a korábbi években is legalább négy alkalommal sor került az Élelmiszerbank Budapesti telepéről való, jelentősebb mennyiségű termékek kiosztására. A 2020 szeptemberi már az ötödik ilyen alkalom, amikor hozzájutottak az élelmiszerekhez.
A 2020. áprilisi, májusi, júliusi, augusztusi és a legutóbbi szeptemberi szállítmánnyal együtt több mint 11 ezer kilogrammnyi, 14 millió forintot meghaladó értékű adomány érkezett Beledre – számolt be a tetemes mennyiségű tartós élelmiszerről Rácz Árpádné. A támogatás közel ötezer rászorulót érint, és összesen huszonhat környező település lakosságának tették könnyebbé a mindennapjait.
A csomagok tartalma változatos, mert tartalmazott bab-, borsó- és kukoricakonzervet, margarint, tejszínt, pudingport, fűszereket, tápszereket, citromlét, jeges kávét, májkrémet, rizst, üdítőitalokat. A dolog egyetlen hátulütője, hogy a kifogástalan minőségű csokoládé nem biztos, hogy az eredeti csomagolásában érkezik meg, gyakran kapunk az elmúlt ünnepnek megfelelő formákba öntött (pl. húsvéti nyúl) termékeket, de ettől függetlenül, bízunk abban, hogy a gyerekek így is örülnek az édességnek és szívesen fogyasztják azt.
A beledi szociális központ csatlakozott az Élelmiszerbank azon kezdeményezéséhez is, mely szerint a nyár folyamán, egészen augusztus végéig heti egyszer elszállították az egyik helyi nagyáruházban összegyűjtött, a vásárlók által felajánlott élelmiszereket. A két és fél hónap alatt közel 300 kilogrammnyi termék gyűlt össze és jutott el a rászoruló családokhoz. Csak ezzel az akcióval, közel húsz családot tudtunk támogatni.
Ki juthat hozzá az élelmiszeradományokhoz? A jogosultság az Élelmiszerbankkal kötött megállapodás alapján kerül meghatározásra. Az élelmiszert azok a rászorulók kaphatják, akiknek a jövedelme a létminimum alatt vagy annak közelében van (pl. munkanélküliek, hajléktalanok, kisnyugdíjasok, hátrányos gazdasági és szociális helyzetűek), valamint az e személyekből álló családok, illetve egy háztartásban élők. Az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező, de főleg az idős nyugdíjasok, a gyerekes családok és a gyereküket egyedül nevelő szülők, a megváltozott munkaképességűek. Jövedelem igazolásokat nem kérünk, viszont az osztás során – a pandémiás időszak kivételével – az adományban részesülőknek a kiosztási adatlapot alá kell írni, ezzel igazolva az adomány átvételét. Arra kérjük a lakosságot, hogy ha szeretnének részesülni az élelmiszeradományból, keressenek fel bennünket, mert nem lehet rálátásunk az összes család anyagi helyzetére, életkörülményeikre – tette hozzá Rácz Árpádné.
Az Élelmiszerbank a személyenként, családonként kiosztható termékek mennyiségét is pontosan megszabja, mely után tételesen el kell számolniuk. A Beledi Egyesített Szociális Központ szakembereitől elvárják a precíz munkavégzést, hiszen csak a legutolsó szállítmány több mint 40 mázsa volt, ezért igencsak oda kellett figyelniük mind az adomány mennyiségének meghatározására, a kiosztási határidőkre, az osztásban részesülők létszámára, valamint a termékek minőség megőrzési idejére.
– Záró gondolatként szeretném megköszönni Asbóth Sándor beledi vállalkozónak, hogy kedvezményes áron szállította a termékeket Budapestről Beledbe, valamint a szintén beledi Hollósi Géza vállalkozónak, aki targoncát és a szakembert is biztosította a teherautóról való lerakodáshoz.
Jól bevált módszer, hogy mire megérkezik a nagyobb szállítmány, targoncás segítséget kérnek, mellyel leemelik az árut a kamionról, majd vállalkozók közreműködésével teherautón viszik tovább a településekre, ahol a falugondnoki buszokkal viszik tovább az adományt, hogy eljusson az érintettekhez. A csomagok elosztását már a helyi településvezetők koordinálják, hiszen a szociális központ munkatársai nem tudnak mindenhol jelen lenni. Beleden maguk a megsegített személyek veszik át közvetlenül az élelmiszereket.

Beküldés dátuma: 2020. 10. 05.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Dr. Németh Miklós a nagy előd méltó utóda szeretne lenni

  Beled új aljegyzőjének az önkormányzati igazgatás teljesen új területet jelent, de szerencséje van, mert dr.

 • A kapuváriak jövő évi ajándéka - 2021-ben birtokba vehetik az új szabadidőparkot

  A barnamezős beruházás olyan elhagyott üzemi területek felújítását  jelenti, mely  alkalmassá teszi az objektumot a korábbiaktól eltérő, más jellegű újrahasznosításra – tájékoztatta a lakosságot Hámori György, aki szerint  hiánypótló fejlesztés lesz a városban a családok kikapcsolódását szolgáló szabadidőpark létesítése.

 • 2021 januárjától tilos a növényi hulladékégetés

  Jelenleg önkormányzati engedélyhez kötött a kerti hulladékégetés, de 2021. január elsejétől hazánk egész területén tilos lesz ez a tevékenység.

 • A Csornai Múzeum épületének titkai

  A csornaiak hajlamosak azt hinni, hogy pontosan ismerik a premontrei prépostság épületét, ahol az ’50-’70-es években járási központ, valamint házasságkötőterem működött, vagy azokból az időkből, amikor 1989 után visszatértek a szerze-tesek a városba – fogalmazott Aszt Ágnes régész-muzeoló-gus, aki Csorna emblematikus épülete előtt állva kezdte is-mertetőjét a Rábaközi Televízió nézőinek.

 • Még gyakoribb fertőtlenítés a beledi iskolakonyhán

  Televíziós forgatásunkkor frankfurti leves és sajtos metélt készült, mellé almát kínáltak az étkezőknek a beledi iskolakonyhán.