Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Térségünkben évről évre csökken a bűncselekmények száma

A megye rendőrei megfelelnek a velük szemben támasztott követelményeknek – hangsúlyozta Csizmadia Gábor. Szintén örvendetes, hogy az
elmúlt években közel ötven százalékkal csökkent a bűncselekmények száma megyénkben.

Megyénkben a 183 településhez 120 körzeti megbízott tartozik, és van olyan helység, amely körzetként működik, ezért több kisebb község közbiztonsági helyzetére ügyelnek. A körzeti megbízottak munkája szerteágazó: mindennel foglalkoznak, ami a rendőrség hatáskörébe tartozik, hiszen ők a helyi rendőrök az adott településen.
A járőrhöz hasonlóan a körzeti megbízottnak is van mérlegelési lehetősége: figyelmeztetés, feljelentés vagy helyszíni bírság. A cselekmény súlya alapján dönti el, hogy melyik módszert alkalmazza. Jó példa erre, ha olyan kerékpárossal találkozik, akinek nem a KRESZ előírásai szerint van felszerelve a biciklije. A rendőr a kisebb szabálysértésért először csak figyelmezteti a fülön csípett kerékpárosokat, és amennyiben a többszöri felszólításra sem pótolják a hiányzó lámpát vagy csengőt, kirója a büntetést. A rendőr dandártábornok szerint a jogkövető állampolgároknak nem okoz gondot, ha a helyi körzeti megbízott számonkéri rajtuk a szabályok betartását, netán figyelmezteti vagy megbünteti őket.
A polgárőrök első számú stratégiai partnerei a rendőröknek, ami a járások és a települések szintjére is érvényes. A rendőrfőkapitány a megyei polgárőr szövetség évértékelőjén is arra kérte az önkénteseket, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően támogassák a rendőrség munkáját.

Térségünkben évről évre csökken a bűncselekmények száma, miközben javul a felderítés eredményessége. Csizmadia Gábor a bűncselekmények visszaszorításáról képletes adatokat mondott: 2012-ben tizenhétezret meghaladó bűneset történt megyénkben, 2015-ben kilencezer-hatszáz, tavaly pedig nyolcezer-nyolcszázat regisztráltak. A másik fontos fokmérő a nyomozás-eredményesség, mely folyamatosan javul, vagyis egyre több esetet sikerül feltárni.
A rendőrség számára nagyon fontos a balesetek számának csökkentése. 2016-ban mintegy hét százalékkal csökkent a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek száma. A gyorsforgalmi utakon kimutathatóan csökken a balesetek száma, azonban ha mégis bekövetkezik, a nagyobb sebességből adódóan súlyosabb fokozatú.

Csizmadia Gábor szerint rábaközi, sokoróaljai kollégái kiválóan végzik munkájukat, amit a megyei rendőrfőkapitány kifejezésre juttatott a februári évértékelő értekezleten is. A rendőrség az önkormányzatok közreműködésével próbálja kideríteni, hogy mennyire elégedett a lakosság a munkájukkal. Győr-Moson-Sopron megyében az ötös skálán 4,3-es átlagot értek el a rend őrei.

Beküldés dátuma: 2017. 03. 23.

Kapcsolódó hírek

További hírek