Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Teljes körű felújítást kap a beledi egészségház

Beleden a veszélyhelyzet idejére sem álltak le az idei évre tervezett, hosszútávra kiható beruházások, hiszen arra is kell gondolni, hogy  miként folytatódik az élet a járvány után.

– A járvány dacára folytatódtak a megkezdett építkezések és jelenleg is az eltervezett ütemben haladunk a munkálatokkal. Az egyik nagyobb szabású beruházás a Vörösmarty utca második szakaszának felújítása– mondta Major Jenő. Arra emlékeztetett, hogy korábban már elkészült a térkövezett járda-kerékpárút, a továbbiakban pedig az aszfaltozásra kerül sor.

A belediek és a környező települések lakossága szempontjából legalább ilyen fontos az egészségház felújítása.
Április elején kiürítették az épületet, gondoskodtak az ott működő védőnői, gyermek- és fogorvosi szolgáltatás további biztosításáról, majd átadták a területet az építkezést végző cégnek. A hat hónapra tervezett teljes körű felújítás néhány fal elbontásával, valamint újak építésével is jár.
A beledi önkormányzat tetőtől talpig, kívül és belül – a gépészeti elemektől kezdve a fűtésen át, a villamossági berendezésekig –, mindent szeretne felújíttatni az egészségházban úgy, hogy több évtizeden keresztül megfeleljen az igényeknek és ne kelljen újból hozzányúlni.
Az egészségház a munkálatok befejezése után is meg fogja őrizni eredeti funkcióját: marad a gyermekorvosi rendelő, a védőnők eggyel több helyiséget használhatnak, illetve egymástól függetlenül, nagyobb váró áll majd a rendelkezésre. A fogorvosi praxis az utcafrontra költözik, így világosabb lesz a rendelő. Abban reménykednek, hogy előbb-utóbb el tudnak indítani valamilyen szakorvosi ellátást is, ezért egy plusz rendelő kialakítása is megtörténik az eddigieken túl . A kéthetenkénti vérvétel ebben az új kialakított rendelőben lesz majd.
Az új egészségügyi komplexum nemcsak Beled, hanem a környező települések lakosságát is fogja magasabb színvonalon szolgálni.
Jelenleg 85 millió forintnál jár a beruházás összköltsége, s mivel a külső homlokzati szigetelés miatt úgyis felállványozzák az épületet, úgy gondolták, célszerű lenne most rendbe tenni a tetőzetet is. Egyelőre árajánlatot kértek, ezért a konkrét összegről még nincs tudomásuk, de úgy gondolják, hogy elbírná az idei költségvetés a becsült plusz négy-öt millió forintot.

Az egészségügyi helyzethez kapcsolódik szintén, hogy ötszáz darab maszkot készítettek a belediek számára a Provertha Zrt. ügyes varrónői.
– Évtizedek óta jól működő kapcsolat van az önkormányzat és a cég között, értve az alapító tulajdonosra, Szalay Antal úrra, a mindenkori vezetésre és az alkalmazottakra egyaránt. Közel száz beledi dolgozik a Proverthában, illetve több tucatnyi bedolgozó otthonról végzi a munkát – fogalmazott a beledi polgármester, hozzátéve: Nagyon köszönöm az adományt és igyekszünk a legjobb helyre eljuttatni a maszkokat.
Hosszú ideig nagyon nehéz volt beszerezni a védőfelszerelést, és napjainkban egyre inkább afelé haladunk, hogy elvárás lesz a maszkviselés. A legjobbkor érkezett az adomány, hiszen jelenlegi rendelkezés szerint kötelező a szigorú maszkviselés akár az üzletekben, akár más zárt helyeken. A polgármester annak örül, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta nem találkozott egyetlen, a betegség tüneteit produkáló helyivel sem. Véleménye szerint az országos és a helyi döntéseknek köszönhető, hogy szinten lehet tartani a fertőzés terjedését. A Provertha által biztosított maszkokat az önkormányzat intézményeihez és a rászoruló családokhoz juttatják el.

Beküldés dátuma: 2020. 05. 06.

Kapcsolódó hírek

További hírek