Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Telekesi József a rendszerváltás óta polgármestere a falunak

A tősgyökeres rábacsanaki Telekesi József félig tréfásan megjegyezte: talán előnyére válik, hogy egy hideg januári napon született, mert kitartó és kemény emberekre van szükség a mai világban. A feleségével két lányt felnevelő, a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen végzett gépészmérnök “civilben”huszonhárom személy foglalkoztatását biztosító lakatos- és asztalosipari kft.-t vezet.
A hatodik ciklusát töltő polgármester megtisztelőnek érzi a helyiek bizalmát, melyet azzal nyugtáz, hogy  talán láttak fantáziát tevékenységében, és újbóli megválasztásával a közért kifejtett tevékenységét jutalmazták. A ‘90-es évek elején valamennyivel több állami normatíva jutott a településeknek, ezért könnyebben sáfárkodtak a helyhatóságok, ugyanakkor tragikusan rossz infrastruktúrát örököltek az előző rendszertől. A telefon után következett a vezetékes gáz és a szennyvízcsatorna kiépítése, és csekély programválasztékkal beindult a kábeltévé is. Utóbbinak az lett az eredménye, hogy egyedi parabola antennákkal pótolták a hiányzó csatornákat az emberek. Mióta rácsatlakoztak a Molnár Kft.hálózatára, ez a gond megszűnt, ráadásul a helyi közvetítésekről sem maradnak le. Sajnos, a csökkenő gyermeklétszám miatt Rábacsanakon megszűnt az iskola: a felsősök Szilba, a kicsik pedig Egyedre járnak át. A szülők a szili Kerekerdő Óvoda rábacsanaki tagintézményébe vihetik a három-hétéves korú gyermekeket. A polgármester abban bízik, hogy tartható lesz a jelenlegi létszám: 17-en járnak az óvodába, és 36 iskoláskorú él a településen.
Az elöregedő félben lévő falu nevének eredetével kapcsolatban két magyarázat került nyilvánosságra. Az egyik szerint a valamikori tó kiszáradt, és a helyén keletkező, csónakot formázó kis szigetszerű képződmények módosult szóváltozata alapján kapta a Csanak nevet. A másik verzió alapján több Csanak vezetéknevű személy lakott a településen, ezért a hely is felvette a  megszólítást, a Rába előtagot pedig csak azért fűzték hozzá, hogy különbözzön a többi hasonló nevű falutól. Napjainkban egyre magasabb a nyugdíjasok száma, a fiatalok többsége pedig máshol keresi a boldogulását. Telekesi József ennek legfőbb okát abban látja, hogy nincs munkalehetőség a községben. Szerinte az átmeneti támogatás nem jelenthet megoldást a bajokra, hanem egzisztenciális biztonságot jelentő foglalkoztatókra lenne szükség a környéken. Szabadon álló épület van elég Rábacsanakon, viszont azok gazdaságos működtetése már nem olyan egyszerű feladat, ezért egy fűthető klubhelyiséget biztosítottak a fiataloknak. Önkéntes tűzoltóikra és a sportegyesületre egyaránt büszkék a faluban, az idősek klubja pedig érdektelenség miatt szűnt meg Rábacsanakon. Jelenleg a falugondnok és a szociális hálózat munkatársai figyelnek oda a korosabb embertársaikra.
Beküldés dátuma: 2011. 08. 10.

Kapcsolódó hírek

További hírek