Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Tartják a színvonalat a beledi iskolából kikerülő diákok

A szomszéd településről, Vadosfáról származó Hantó Szabolcs valószínűsíti, hogy kántortanító édesapja példája nyomán választotta a pedagógusi pályát.  Az ELTE történelem-könyvtár szakára beadott felvételije nem sikerült az óriási túljelentkezés miatt, így segédmunkás lett a pamutszövő és műbőrgyárban. A győri Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolán 1969-ben kapta meg diplomáját. A negyven esztendeje házas Hantó Szabolcs csoporttársában találta meg élete párját. Mariettával két leánygyermeket neveltek fel, akik szintén tanárként  végeztek. Az ízig-vérig pedagógus családban két-két unoka született.
Hantó Szabolcs leszerelése után került a beledi iskolába, ahol a tanítás mellett először osztályfőnöki, majd munkaközösség-vezetői, később pedig igazgatóhelyettesi feladatokkal foglalkozott. 1987 augusztus 1-jével kinevezték az intézmény vezetőjének, amelyet pályázat útján nyert el. Mivel pozícióját később is sikerült meghosszabbítania, bő húsz évig látta el az  igazgatói teendőket. Az iskolafenntartóval mindig jó kapcsolatot ápolt. További fő törekvése volt, hogy a falusi oktatási intézményből kikerülő tanulók ne szenvedjenek hátrányt a városi iskolába járókkal szemben. Mindig szakképzett, eredményes pedagógusokkal vette körül magát, és kereste a szülők szimpátiáját. Beleden még ma is szenzációként élik meg a tornacsarnokot, amely reggel nyolctól este tízig a kicsik és a nagyok rendelkezésére áll. A volt igazgató büszkén megjegyezte: a beledi diákok a játékos sportversenyeken több tíz éve megyei első helyen végeznek. A kitűnő képességű gyerekek közül válogató neves győri gimnáziumokból is olyan visszajelzéseket kap a beledi iskola, hogy reálisan értékelték a diákokat, mert valós tudást hoztak magukkal a középiskolába.
Hantó Szabolcs jó harminc éve foglalkozik Beled múltjának kutatásával. A dokumentációs és tárgyi gyűjtemény az ezredfordulóra érte el azt a mennyiséget, hogy a jubileumi kereszt 2001-es felállításakor megnyitották a helytörténeti kiállítást, mely azóta megérett a bővítésre, ezért tájház kialakításán gondolkodnak. A nyugdíjas pedagógus két alapítvány kuratóriumában tölt be elnöki pozíciót, és továbbra is figyelemmel kíséri a település közéleti tevékenységét. Ha marad energiája az unokákkal való foglalatosság mellett, kertészkedéssel tölti idejét.
Beküldés dátuma: 1970. 01. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.