Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Tartják a színvonalat a beledi iskolából kikerülő diákok

A szomszéd településről, Vadosfáról származó Hantó Szabolcs valószínűsíti, hogy kántortanító édesapja példája nyomán választotta a pedagógusi pályát.  Az ELTE történelem-könyvtár szakára beadott felvételije nem sikerült az óriási túljelentkezés miatt, így segédmunkás lett a pamutszövő és műbőrgyárban. A győri Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolán 1969-ben kapta meg diplomáját. A negyven esztendeje házas Hantó Szabolcs csoporttársában találta meg élete párját. Mariettával két leánygyermeket neveltek fel, akik szintén tanárként  végeztek. Az ízig-vérig pedagógus családban két-két unoka született.
Hantó Szabolcs leszerelése után került a beledi iskolába, ahol a tanítás mellett először osztályfőnöki, majd munkaközösség-vezetői, később pedig igazgatóhelyettesi feladatokkal foglalkozott. 1987 augusztus 1-jével kinevezték az intézmény vezetőjének, amelyet pályázat útján nyert el. Mivel pozícióját később is sikerült meghosszabbítania, bő húsz évig látta el az  igazgatói teendőket. Az iskolafenntartóval mindig jó kapcsolatot ápolt. További fő törekvése volt, hogy a falusi oktatási intézményből kikerülő tanulók ne szenvedjenek hátrányt a városi iskolába járókkal szemben. Mindig szakképzett, eredményes pedagógusokkal vette körül magát, és kereste a szülők szimpátiáját. Beleden még ma is szenzációként élik meg a tornacsarnokot, amely reggel nyolctól este tízig a kicsik és a nagyok rendelkezésére áll. A volt igazgató büszkén megjegyezte: a beledi diákok a játékos sportversenyeken több tíz éve megyei első helyen végeznek. A kitűnő képességű gyerekek közül válogató neves győri gimnáziumokból is olyan visszajelzéseket kap a beledi iskola, hogy reálisan értékelték a diákokat, mert valós tudást hoztak magukkal a középiskolába.
Hantó Szabolcs jó harminc éve foglalkozik Beled múltjának kutatásával. A dokumentációs és tárgyi gyűjtemény az ezredfordulóra érte el azt a mennyiséget, hogy a jubileumi kereszt 2001-es felállításakor megnyitották a helytörténeti kiállítást, mely azóta megérett a bővítésre, ezért tájház kialakításán gondolkodnak. A nyugdíjas pedagógus két alapítvány kuratóriumában tölt be elnöki pozíciót, és továbbra is figyelemmel kíséri a település közéleti tevékenységét. Ha marad energiája az unokákkal való foglalatosság mellett, kertészkedéssel tölti idejét.
Beküldés dátuma: 1970. 01. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.