Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Tanulj, mert akkor megvalósíthatod minden álmod!

Szilágyiné Polgár Éva a pedagógusnapon tudta meg, és az augusztus 20-i ünnepségen vehette át a Csorna Városért Emlékérmet, de korábban is számtalan elismerésben volt része: 1986-ban a művelődési miniszter dicséretben részesítette, 1988-ban a diákmozgalomért tett erőfeszítéseit jutalmazták. 2001 júniusában a Hunyadi gimnázium „Iskolánkért” elnevezésű oklevéllel ismerte el kiemelkedő tevékenységét, 2007 augusztusában pedig 30 éves közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött tevékenységét jutalmazták.
A kapuvári születésű hölgy a Hanság fővárosának gimnáziumában érettségizett, és akkoriban még orosz-német szakos tanárnak készült. De miután tudomására jutott, hogy a reáltárgyakra általában sokkal kevesebben jelentkeznek, elhatározta: inkább a matekot választja. A fizika „csak” pluszba érkezett, hiszen akkoriban párban kellett felvenni a szakokat, és mire végzett, utóbbit is megkedvelte. Hogy volt képes ilyen éles váltásra? Nos úgy, hogy neki minden tárgy egyformán érdekes, ezért valamennyit szívesen tanulja.

A kezdő tanárnak abban az időben nem voltak fegyelmezési gondjai.
Diplomáját 1977-ben szerezte meg az ELTE  természettudományi karán, és először kollégiumi nevelőnek vették fel. A reálszakos tanár nem bánja ezt az időszakot sem, mert tanítva sosem lehet olyan közel kerülni a gyerekekhez, mint a diákotthonba, ahol szinte együtt élt a tanulókkal. A legfurcsább az volt, amikor utasításokat kellett osztogatnia, mert a hozd ide, tedd oda szóhasználathoz nem volt hozzászokva, de idővel rájött, hogy a példaadó viselkedés ebben a helyzetben nem elegendő, ezért figyelmeztetni is kell a diákokat.

Manapság sajnos több az olyan gyerek, akinek nincs elég kitartása  a számokkal bíbelődni, valamint megküzdeni a sikerélményért, ezért hamarabb feladják. A gyakorlati kísérleteket azonban minden évfolyam kedveli.
Éva kislánya születése után kezdett tanítani a csornai gimnáziumba, de már előtte is óraadó tanára volt az intézménynek. A matematika tanítását olyan nagy nevű pedagógusoknál figyelte meg, mint Karakai Anna, Wekszli Árpádné és Kovács Ilona, akik szívesen látták váratlanul betoppanó fiatalabb kollégájukat. A tanításban eltöltött ennyi évtized alatt persze mindig akadt olyan diák, aki nem kedvelte a matematikát, de Szilágyiné szerint ők is elsajátították. Hogy pontosan miért, azt már nem fogja megtudni, mert lehet, hogy a tanár kedvéért, de az is lehet, hogy csak egyszerűen nem akartak rossz jegyet hazavinni. Az ízig-vérig pedagógus a rosszabbul teljesítő tanítványa jellemére is kíváncsi, ezért órán kívül, más szituációban, például egy-egy kirándulás alkalmával próbálta őt megismerni. A közös élmények és a beszélgetések gyümölcsözőnek bizonyultak, s a fiatal ezután matekból is megemberelte magát, hisz tanárát is hús-vér embernek látta. Manapság inkább az a jellemző, hogy a számítógéphez szokott diákok nem szeretnek sokáig vacakolni egy-egy problémával, mert megszokták a gyors megoldásokat.
Szilágyiné Polgár Éva pályafutása alatt hét osztályt kísért az érettségiig, s mindamellett, hogy a különböző tanévek során indult csoportok más-más összetételűek voltak, mégis kedvelte valamennyit. A szülőkkel szintén sikerült jó kapcsolatot kialakítania, akik azzal „hálálták meg” a gondoskodó nevelő munkáját, hogy rendre elmentek a szülői értekezletre, és nyomon követték gyermekük haladását. Első óvónőképzős osztályaiból került ki a legtöbb pedagógus, a későbbi gimnáziumi diákjainak már nehezebb volt elnyerni a bizalmát. Rengeteg kirándulás, kerékpártúra, sportos rendezvény, izgalmas verseny és fizikatörténeti vetélkedő  kötötte össze őket.
Matematikából és fizikából elvétve akadt olyan tanuló, aki előkelő helyezést ért volna el a versenyeken, de Szilágyiné Polgár Éva lelkesedését ez egy cseppet sem vetette vissza, mert megtalálta azokat az alkalmakat, amikor közel kerülhetett a diákok lelkéhez. Amiért még sem bánja, hogy nyugdíjas lett, az a következő: manapság nagyon nagy energiát követel a tanártól, hogy a diákot elmélyült tanulásra késztesse, és sajnos nehezebb velük elhitetni, hogy a tudás a hasznukra válik. Kicsit szomorúvá teszi ezt a történetet, hogy maga a pedagógus is nehezebben mondja a gyerekeknek: tanuljatok, mert akkor biztos jó állásotok és megélhetésetek lesz!
A Hunyadi János Gimnázium nyugalmazott matematika-fizika szakos tanára összegezte Csornához fűződő érzelmeit: a város befogadta őt, és otthonra talált a településen. A gyerekektől pedig oly sok gyönyörűséget kapott már azzal, hogy a szeme láttára lettek érett felnőttek, s boldoggá teszi, hogy ehhez a folyamathoz maga is hozzátehetett egy kicsit.
Beküldés dátuma: 2012. 09. 26.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.