Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

– Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken. Ezen mindenképpen szeretnénk változtatni – fejtette ki véleményét Kotek Tamás, a Beledi Egyházközség tanácsadó testületének alelnöke.

A mosonmagyaróvári származású Kotek Tamás nagyszülei meggyőződéssel gyakorolták hitüket, de közvetlen családja nem nevezhető vallásosnak. Nagy hatással volt rá a Pannonhalmán tevékenykedő Csóka Gáspár atya, aki korábban a bencés gimnáziumot igazgatta. Az agrártudományi egyetemen végzett Kotek Tamás 1982-ben került Beledbe, amikor tanulmányi ösztöndíjat kötött a helyi téesszel.
– Tíz éve vagyok a Bak Tamás által alapított egyházközség vezetőségének tagja. Eleinte külsősként segítettem az egyházközség munkáját – mondta a festék- és háztartási vegyiáru bolt tulajdonosa, aki ahogy tehette, úgy segítette a plébániát. Igyekezete nem maradt viszonzatlan, felkérték, hogy vegyen részt a vallási közösség életének szervezésében. A tanácsadó testület tagjai közvetlenül a plébános munkáját segítik, ami hatással van a döntés előkészítésre. A csapat a fizikai munkától sem riad vissza, ha kell, elvégzik a fűnyírást, a nagytakarítást és az egyéb aktuális karbantartási feladatokat. Gyakran a hívek is bekapcsolódnak a közös tevékenységbe, többek között nekik köszönhető, hogy mindig tiszta oltárterítő kerül a templomba. Az ökumenikus összejövetelek és nagyobb ünnepek alkalmával még többen érzik kötelességüknek, hogy kivegyék a részüket a szervezési és egyéb jellegű feladatokból.

Kotek Tamás négy éve látja el a tanácsadó testület elnökhelyettesi teendőit. Elődje Havassy Bálint atya idejében mondott le pozíciójáról, majd eleget téve a felkérésnek, elvállalta a tisztséget – avatta be a televízió nézőit, hogy hosszas gondolkodás után miként került jelenlegi helyére.
Az alelnök amikor tudomást szerzett a templom felújítására kiírt pályázatról, rögtön értesítette Smudla Tamás plébánost a lehetőségről, aki arra már szintén tudott a projektről. A testület összehívása után felgyorsult a folyamat: úgy döntöttek, meg kell lépni, amit lehet, mert annyi pénzük úgysem lesz, hogy önerőből végrehajtsanak ekkora beruházást. A pályázatíró cég által elkészített anyag a testület elé került, de az időközben felmerült problémák tisztázása miatt püspöki meghallgatást kértek. Az építész és a gazdasági vezető jelenlétében folytatott tárgyaláson a legmesszebbmenőkik biztosították őket a támogatásukról. A püspökség három céget jelölt meg a munkavégzésre, végül egyik vállalkozóra esett a választásuk. A kivitelező sajnálatos módon valamiért elállt a megbízatástól, ezért új beruházót kerestek. Folyamatban vannak a tárgyalások, de Kotek Tamás tudomása szerint a villanyszerelés, a tatarozás és a szigetelés már sínen van, így még az ősszel megkezdődhet a munka.

A tízfős tanácsadó testület vegyes összetételű: a villanyszerelőtől kezdve a műszerészen át az adószakértőig mindenféle foglalkozású egyén megtalálható közöttük. A sokszínűség előnye, hogy a testület elé kerülő problémákat, feladatokat több oldalról meg tudják közelíteni, mindezzel megkönnyítve az atya döntését.
A régi és a mostani gyűjtőfogalom között a fő különbség, hogy míg a képviselő-testület határozata kötelező jellegű volt az atyára nézve, a tanácsadó testület tagjai csupán ajánlást tesznek, így a döntés felelőssége a plébánosé – magyarázta Kotek Tamás, hozzátéve: a testületi üléseken és főleg a fajsúlyosabb kérdésekben egyhangúlag határoznak, ezért elkerülhetőek a konfrontációk. Az állandósuló feladatokat, mint a közösségi ház rendben tartását, a templom takarítását, a fűnyírást vagy a gyomirtást egy-egy személy végzi, de ezekben a munkákban már a hívek is részt vesznek. kerítésépítést, parkosítást együttes erővel oldották meg.

Mint ahogy a legtöbb helyen, a templom látogatottsága Beledben sem egyenletes: a nevezetesebb ünnepeken többen vannak, míg a vasárnapi istentiszteleteken ennél kevesebben, hétköznap pedig még több hely marad üresen a padokon. Természetesen szeretnének változtatni az országosnak mondható tendencián, melynek szerintük egyetlen módja lehet, ha a gyerekeket sokkal jobban bekapcsolják a gyülekezet életébe. Kotek Tamás hétfőtől péntekig nagyrészt vállalkozásával foglalkozik, de a vasárnapi miséken mindig ott van, ugyanezt hét közben már nehezebben oldja meg. Az egyházközség és a település szempontjából is nagy előrelépés lenne, ha a jövő esztendőben befejeződne a templomfelújítás.
– Ez a pályázat talán lehetőséget nyújt arra, hogy a templom méltó módon illeszkedjen a megújult beledi környezethez – hangsúlyozta az alelnök.

Beküldés dátuma: 2018. 09. 19.

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.