Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Tájház Kiss Ferenc erdőmérnök emlékére

A szegedi erdők atyjaként is számon tartott Kiss Ferenc egy szilsárkányi  nyolcgyermekes nagycsaládban született. A mérnöknek jelentős szerepe volt abban, hogy az erdők mesterséges felújításával sikerült megkötni az alföldi futóhomokot. Garay Gergely pedagógus a régi múltra visszavezethető szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskolából érkezett az ünnepségre, s mint mondta, örömmel vesznek részt a rábaköziek megemlékezésén. A fiatalember keresztszülei  Bő nevű községben élnek, ezért gyakran megfordult Vas megyében, és azzal is tisztában volt, hogy Szilsárkány hol lelhető fel helyileg. A szegedi iskola  rendszeres tanulmányutakat szervez országszerte, ezért egy-egy osztály legalább évente egyszer eljut a rábaközi településre.
Zöld Péter, Szilsárkány polgármestere úgy vélekedik a mostanihoz hasonló ünnepekről, hogy azok a múlton keresztül a jelenünkhöz szólnak, de ezzel együtt a jövőt is építik. A Kiss Ferenc erdőmérnök születése alkalmából tartott megemlékezés újdonságot is tartogatott a  település vezetőjének: először találkozott olyan iskola küldötteivel, akik Szilsárkány szülöttének nevét viselő intézményből érkeztek a Rábaközbe. - Úgy érzem, hogy ez alatt a pár óra alatt, amit együtt töltöttünk, igazi barátság kötődött közöttünk, és én ezt nagyon fontosnak tartom - fogalmazott Zöld Péter. Örömteli számára, hogy a faluból jó néhányan magukénak érezték a közös ünneplést. A községből származó híres erdőmérnök szülőházával szeretnék reprezentálni annak a kornak a falusi életét, melyben a szűkös körülmények között nevelkedett Kiss Ferenc is felnőtt.

Beküldés dátuma: 2010. 06. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Mire számíthatnak a Csukásba jelentkező diákok?

  A végzősöknek 2019. február 15-éig kell leadniuk a jelentkezési  lapokat általános iskolájukban, ahonnét a célintézményekhez továbbítják a kitöltött íveket.

 • Rómában nagyra értékelik a kapuváriak főzőtudományát

  A Rómába utazó kapuvári küldöttség igazi csapatmunkában látott neki az ebédfőzésnek. A könnyfakasztó műveletek alól sem vonhatta ki magát senki: a polgármester a többiekkel együtt  aprította a töménytelen mennyiségű hagymát.

 • 130 éves a rábapordányi tűzoltó egyesület

  Nehéz lenne számszerűsíteni az elmúlt százharminc esztendőben elvégzett tűzoltási feladatokat, de Márkus János megjegyezte, hogy szívből segítettek az embereken.

 • Megemlékezés a doni harcok áldozataira

  A 2012-ben alakult Kapuvári Bográcsos Egyesület főleg gasztronómiai programok szervezésével szerzett magának ismertséget, de nemcsak a konyhaművészetek keltették fel az érdeklődésüket.

 • Megemlékezés a doni katasztrófára

  A 2. magyar hadsereg tragédiája, a volt Szovjetunió területén, a Don folyó mellett embertelen körülmények között elhunytak emléke előtt tisztelegtek Csornán.