Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Tájékoztató a drogfogyasztás büntetőjogi következményeiről

Az Országos Rendőr-főkapitányság nem azért kezdeményezte drogprevenciós programját, hogy a szülők feljelentsék saját gyerekeiket, hanem együttműködési szándékkal indította a családok megsegítésére irányuló kampányát.

A szülők és a családok a rendőrség kiemelt partnerei a kábítószer-bűnözés megelőzésében címmel indította az Országos Rendőr-főkapitányság azt a drogprevenciós programot, melynek keretében a rendőrségtől várhatnak segítséget a 12 és 18 év közötti gyermeket nevelő szülők. Kapuváron Varga Andrást jelölték ki az összekötő szerepre. A rendőr hadnagy a családoknak azt javasolja, hogy név nélkül, általánosságban tegyék fel kérdéseiket, mert ha bűncselekményhez köthető konkrét információkhoz jutnának, hivatalból eljárást kellene indítaniuk. A szakembere a probléma büntetőjogi és igazságszolgáltatási következményeire hívják fel a figyelmet, mert a kábítószer-fogyasztás egészségügyi és szociális kockázatai nem tartoznak a hatáskörükbe.

Harsányi Judit, a csornai rendőrkapitányság bűnmegelőzési tanácsadója elmondta: Elsősorban azok a családok keresik fel őket, akiknél nyilvánvaló, hogy a gyermek szerfogyasztó lett. Az ősztől indított programmal viszont azokat a csoportokat célozták meg, akik szembetűnő jeleit tapasztalták környezetükben a kábítószer- fogyasztásnak, de ezidáig nem kértek tanácsot.
A rendőr őrnagy elmondta, hogy a szülők milyen gyanút keltő jelekre figyeljenek: Megváltozik a fiatal viselkedése, láthatóan koncentrációs zavarokkal küzd, hanyatlik a tanulmányi eredménye, új barátok bukkannak fel, szabadidejét egyre többször ismeretlen helyen tölti. Jellemző, hogy hamar elfogy a zsebpénze, és egyre több kiadása merül fel. Néha nehéz külön választani az alkohol hatása alatt lévő egyén zavarodott viselkedését a kábítószer miatti befolyásoltságtól. Környékünkön nem annyira a hagyományosan drogként ismert, drágább anyagokat használják, hanem a könnyebben hozzáférhető marihuánát, szintetikus szereket és a dizájner drogokat. A kevésbé elterjedt cuccokkal szemben hatásuk brutális lehet, ezért sokkal veszélyesebbek. A zavart viselkedésű fiatalt a rendőr bármikor előállíthatja, amit toxikológia vizsgálat fog követni. Amennyiben a teszt kimutatja az illegális anyagot, eljárás indul a buliból hazainduló tinédzser ellen még akkor is, ha nem találtak nála kábítószert.
Mit tehetnek a szülők, amennyiben a szakemberek segítségére szorulnak? Részt vehetnek az iskolák és a gyermekvédelemmel foglalkozó intézmények kezdeményezésére indított szülői értekezleteken, előadásokon, elmehetnek a rendőrség által havonta egyszer megjelölt fogadóórára. Kéthetente egy alkalommal a területileg illetékes összekötőt telefonon is meg lehet kérdezni. Aki írásban szeretne választ kapni kételyeire, az böngéssze a
www.police.hu weboldalt. A Bűnmegelőzés menüpontra kattintva megtalálják a drogprevenciós összekötők elérhetőségeit. A tanácsadók listája megyénként, azon belül pedig a területileg illetékes rendőrkapitányságokra bontva került feltüntetésre.

Beküldés dátuma: 2014. 12. 16.

Kapcsolódó hírek

  • Átadták a Csorna Város Érdemes diákja elismeréseket

    Csorna Város Önkormányzata Érdemes diák kitüntető címet adományoz azon végzős tanulóknak, akik tantestületük javaslata alapján tanulmányi munkájukkal, sporteredményeikkel vagy közösségi munkájukkal kiemelkedő teljesítmény nyújtottak az általános iskola évei alatt.

További hírek