Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Szociálisan érzékeny falu Rábakecöl - amiben tudnak, segítenek

Tuba Erik szerint az elvándorlást a munkalehetőségek állíthatnák meg, a vállalkozóknak viszont olyan komoly elvárásai vannak, amelyeket a kis községet nem tudnak megadni. Úgy tűnik, a letelepedési támogatás sem mindig elég vonzó, mert 400 ezer forint vissza nem térítendő segítséget kap az a fiatal pár, aki náluk vásárol házat vagy építkezik, továbbá gyermekenkénti juttatásban részesülnek. Rábakecölben évek óta érvényben van az a negatív tendencia, amely szerint csökken a lakosság lélekszáma. Az utoljára megjelent statisztikai adatok szerint 780 alatti a lakosok száma – beszélt a kevésbé örömteli tényekről a polgármester. A falu önálló intézménnyel nem rendelkezik, a két családi napközis csoport és a tagóvoda pedig a belediekkel közös fenntartásban működik. Az egészségügyi ellátás megoldott: házi- és gyermekorvosi, valamint védőnői szolgálat is van a faluban.
A kisebb fejlesztések és karbantartások mellett Rábakecöl tavalyi évét egyetlen nagyberuházás határozta meg, méghozzá a művelődési központ, illetve integrált közösségi szolgáltató tér kialakítása. Ez a projekt jelentősen megterhelte a 2011-es költségvetést, mert utófinanszírozásos támogatás lévén meg kellett előlegezni az összeget. Annak ellenére, hogy túl vannak már minden ellenőrzésen, az önkormányzat a mai napig sem kapta meg a beígért, közel 42 millió forintot.  Hogy átvészeljék ezt az átmeneti időszakot, kénytelenek voltak 35 millió forint előfinanszírozott hitelhez folyamodni, emiatt az év végi egyenleg kb.mínusz 13 milliót mutat. Tuba Erik szerint a Soós Imre Kulturális Központ működése még gyerekcipőben jár, de 2012 elejére több programot is szerveznek: asztalitenisz-bajnokságot, téli kvízpartit  és farsangi mulatságot. A  könyvtár korábban is az intézményben működött, továbbá itt kapott helyet a családi napközi. Az integrált közösségi szolgáltató tér viszont újdonságnak számít, mely annyiban bővíti ki a klasszikus művelődési házas tevékenységet, hogy szabadon látogatható a számítógépterem.
Tuba Erik beszámolt a szociális ágazaton belüli tevékenységekről is: Amennyiben szükség van rá, temetkezési segélyt utalnak az érintetteknek, ápolási díjban  pedig öten részesülnek a településen. A szülési támogatás Rábakecölben elég magas, mert 115 ezer forintot adnak a kismamáknak. A közfoglalkoztatási lehetőségeket megpróbálták teljes mértékig kihasználni, s ami pénzt lehetett, elnyerték pályázaton. Az iskolakezdési támogatást nem csak a nyolcadik osztályig, hanem még a középiskolásoknak is kifizetik, ami meglehetősen ritka a helyhatóságok gyakorlatában. A Bursa Hungarica felsőoktatási pályázaton automatikusan részt vesznek, és csatlakoznak a nyári gyermekétkeztetési akcióhoz. Mindemellett többen részesültek a mozgáskorlátozottaknak járó közlekedési támogatásban.
Rábakecölben a költségvetés tervezése előtt még nem lehet pontosan meghatározni, hogy mi lesz teljesíthető 2012-ben, de az eseménynaptárt már jóváhagyta a testület. A járdafelújítási programot önkormányzati és lakossági összefogással szeretnék folytatni, hogy ne kelljen vállalkozókat is bevonni. Időszerűvé vált a Petőfi utcai padka rendbe hozatala, a Rákóczi utcai vízelvezetés pedig akut probléma, ezért utóbbira végleges megoldást keresnek. A fővárosban dolgozó Tuba Erik nem riad vissza a Rábakecölben rá váró feladatoktól, hiszen mint mondta, hosszú az éjszaka, ráadásul a modern információtechnológia korában nem jelenthet gondot a kapcsolattartás. Távollétében egyébként is számíthat munkatársaira.
Beküldés dátuma: 2012. 02. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.