Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Szép dísztere van Kónynak

A falu központjának fejlesztése nem tegnap fogant  meg a képviselők fejében. 2004-ben vetették papírra a terveket, és a község ettől kezdve figyelte a pályázati kiírásokat. 2006-ban két részre bontották a falufejlesztési koncepciót, és még abban az évben átadták a támogatásból felújított élelmiszerbolt és orvosi rendelő közötti díszteret. Az önkormányzat 2009-ben nyújtotta be azt a pályázatot, amely a most átadott tér fejlesztési elképzeléseit tartalmazta. Idén májusban megérkezett a válasz: Kóny megnyerte a 11,4 millió forintos támogatást a faluközpont megújítására, emlékpark kialakítására. Az októberben indult, és bő egy hónapig tartó kivitelezés során elkészült a közel 1600 m2-es térburkolat a hozzá tartozó szegélyezéssel, valamint járdával. Áthelyezték az emlékparkba az I.világháborús hősi emlékművet és a millenniumi keresztet, valamint kialakították a helyét az 1848-as szabadságharc előtt tisztelgő, jövőben elkészülő szobor talapzatának. Az önkormányzat saját erőből oldotta meg a park növényzetének telepítését.
A Béke és a Soproni utca közötti terület az elmúlt időszakban sok változáson ment keresztül – mondta Aller Imre. A polgármester az általános iskola alsó tagozatába járt, amikor elkészült a salakos kézilabdapálya, mely akkor jelentős minőségi javulást jelentett. A rendszerváltáskor lelkes sportemberek társadalmi munkában lebetonozták, majd hosszú ideig ez a pálya volt a falu egyetlen közösségi színtere. Az elmúlt évtizedekben szintén több átalakításon esett át  gyógyszertár előtti közpark, ahol parkolók és utak épültek.
A település vezetője leszögezte: a megújult faluközpont méltó helyszínt biztosít a nemzeti és a helyi ünnepek megtartására, az  átutazók pedig látva a rendezett köztereket, pozitív képet őrizhetnek meg Kónyról.


Beküldés dátuma: 2011. 12. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Mire számíthatnak a Csukásba jelentkező diákok?

  A végzősöknek 2019. február 15-éig kell leadniuk a jelentkezési  lapokat általános iskolájukban, ahonnét a célintézményekhez továbbítják a kitöltött íveket.

 • Rómában nagyra értékelik a kapuváriak főzőtudományát

  A Rómába utazó kapuvári küldöttség igazi csapatmunkában látott neki az ebédfőzésnek. A könnyfakasztó műveletek alól sem vonhatta ki magát senki: a polgármester a többiekkel együtt  aprította a töménytelen mennyiségű hagymát.

 • 130 éves a rábapordányi tűzoltó egyesület

  Nehéz lenne számszerűsíteni az elmúlt százharminc esztendőben elvégzett tűzoltási feladatokat, de Márkus János megjegyezte, hogy szívből segítettek az embereken.

 • Megemlékezés a doni harcok áldozataira

  A 2012-ben alakult Kapuvári Bográcsos Egyesület főleg gasztronómiai programok szervezésével szerzett magának ismertséget, de nemcsak a konyhaművészetek keltették fel az érdeklődésüket.

 • Megemlékezés a doni katasztrófára

  A 2. magyar hadsereg tragédiája, a volt Szovjetunió területén, a Don folyó mellett embertelen körülmények között elhunytak emléke előtt tisztelegtek Csornán.