Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Szent Anna-napi búcsú, hagyományteremtő néptánctalálkozó

A hagyományok jegyében kapuvári népviseletben jelentek meg az ünnepi szentmise résztvevői a Szent Anna-templomban. Százötven néptáncos és nyugdíjas elevenítette fel a régi szokásokat a búcsúi istentiszteleten, majd közös verbunkra és táncra gyülekeztek a Fő téren.

A zenés-táncos felvonulás a Dr. Barsi Ernő Alapfokú Művészeti Iskolától a Fő téri polgármesteri hivatalig vezetett. A Várároknál Hámori György polgármester és Csitei Gábor iskolaigazgató mondott ünnepi köszöntőt.
– A mai délután a Nemzeti Kulturális Alapprogram és Kapuvár önkormányzatának támogatásával valósul meg – jelentette be Csitei Gábor. – Nem titkolt célunk, hogy hagyományt teremtsünk ezzel, és minden évben találkozzunk a Rábaközben a kapuvári búcsú alkalmával – tette hozzá a Kapuvár Néptáncegyüttes néptáncoktatója. A Szent Anna-nap Néptánctalálkozón Csorna, Szil, Vitnyéd, Hrubieszów és Kapuvár néptáncosai közreműködtek, amit a Parno Graszt roma népzenei együttes koncertje követett.

– El vagyok varázsolva, mert gyorsan halad a Kapuvárral kialakított kapcsolat, és az alig egy éve kötött szerződésünk olyan dolgokat eredményezett, amelyekkel álmomban sem számoltam. Külön öröm, hogy eljöhettünk ide a néptáncosokkal és megmutathattuk, mire vagyunk képesek – fogalmazott Grazyna Temporowicz, a kapuvári Szent Anna-napi Vigasságokra ellátogató lengyel település néptánc csoportjának vezetője, hozzátéve: Személyes, már-már baráti ismeretségek kötöttünk az itteni táncegyüttes vezetőjével és néhány tagjával. Megbeszéltük, jövőre ők jönnek el hozzánk, tehát minden remény meg van arra, hogy nemcsak formai, hanem élő együttműködés lesz közöttünk. A lengyel táncosok eddig 26, főleg európai országban mutatkoztak be, de Peruban, Mexikóban, Thaiföldön és Izraelben is felléptek műsorukkal.
A hrubieszówi önkormányzat képviselője csodálatos helynek nevezte Kapuvárt, ahol mindig nagyon jól érzi magát a lengyel küldöttség. Nagyon elnyerték a tetszését a műemléki jellegű épületek, a városházát pedig szinte irigylésre méltónak mondta. Látszik a városon, hogy jó gazda irányítja, és nagyon gondozott, ahol egyre több mindent érdemes megtekinteni. Grazyna Temporowicz reméli, hogy a néptánccsoportok közt kialakult kapcsolat tovább fog fejlődni és egyre több hasonló érdeklődésű magyar–lengyel ember ismerkedik meg egymással a későbbiekben. A 15 éve képviselőként tevékenykedő lengyel asszony a gazdasági együttműködés lehetőségét sem zárta ki. A polgármesterek találkozóját ez év szeptember 16-ára tervezik, jövő nyáron pedig a nép együttesek közti cserelátogatást is lebonyolítják, amikor a kapuváriak utaznak az ukrán határ mellett fekvő 18 ezer lakosú Hrubieszówba.

Beküldés dátuma: 2018. 08. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek