Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Szakmai konzultáció a gyógyturizmus fejlesztésére

Kapuvár turisztikai fejlesztési terve a helyi adottságokra épül, mely a csúcsminőségű gyógyvíz  nyújtotta lehetőségeket próbálja kiaknázni, nem kis sikerrel: egyre növekszik az érdeklődés  a perifériás érbetegségek gyógyítására szolgáló, Európában is egyedülálló komplex kezelési módszer iránt. Németh Csóka Gábor szerint maximálisan ki kell használni a település szerencsés adottságait, amelyeket a külföldieknél is célszerű megismertetni.
A Magyar Turizmus Zrt. jóvoltából egy ukrán küldöttség  ötnapos „vizitre” érkezett a múlt hónapban hazánkba, kifejezetten azzal a elhatározással, hogy gyógycentrumokat és rehabilitációval foglalkozó helyeket keressenek fel. A szakorvosokból és egészség-gyógyturizmussal foglalkozó szakemberekből álló delegáció vezetőjének külön kérésére Kapuvárra is ellátogattak. Az előzményekről még annyit érdemes megjegyezni, hogy  tavaly oroszok, előtte esztendőben pedig csehek, szlovákok és osztrákok tájékozódtak a településen.  2011 decemberében pedig már járt a rábaközi városban egy másik ukrán csoport, akik feltérképezték a helyi gyógykezelési módszereket. A mostani küldöttség tagjaival folytatott beszélgetések és szűk körű tárgyalások is arra engednek következtetni, hogy Európa második legnagyobb területű állama részéről is óriási az érdeklődés a kapuvári kezelés iránt – fogalmazott az alpolgármester, aki úgy gondolja, ez a látogatás valami nagyobb dolognak a kezdete, mert a kijevi szakértők élénk érdeklődést mutattak az „Érbetegek Mekkája”, vagyis Kapuvár iránt.

A gyógyulni vágyó emberek nem ismernek határokat, ezért Nyugat-Európából is számítanak látogatókra.
A kapuvári Lumniczer Sándor Kórház lassan kinövi a 131 ágyas kapacitását, valamint azt a technológiát, amelyet a háromhetes rehabilitációs kúrára fejlesztettek ki, hiszen a program magába foglalja a rizikó- és kísérőbetegségekre is kiterjedő szakorvosi ellátást, valamint az emellett alkalmazott mozgásterápiát, fizikoterápiát, dietoterápiát és komplex életmódterápiás tanácsadást. A konkrét befektetői csoportokkal folytatott megbeszélések biztatóak a jövőre vonatkozóan, mert egyszerűen muszáj tovább lépniük a kapuváriaknak. Szeretnék, ha minél többen igénybe vehetnék a szénsavkezelést, ezért meg kell keresni a módszerét annak, hogy csökkenteni lehessen a mára kb. ezer fősre duzzadt várólistát. Ráadásul a betegeket az ellátás után sem hagyják magukra, mert fél, illetve egy évente visszavárják őket az ellenőrzésekre. Amennyiben meglesz a szükséges tőke, a kórház melletti területen megindulhat az újabb 150-200 személy ellátására alkalmas gyógycentrum építése, ami azért sem mellékes, mert negyven-ötven személynek biztosítana munkahelyet. Az európai válság ezen a területen ugyanúgy érezteti a hatását, mert a biztosnak tűnő cégek is elbizonytalanodtak, épp ezért  a kapuvári önkormányzat azon töri a fejét, hogy miként győzhetnék meg a gazdasági élet szereplőit arról, ha kell, képesek ellátási kapacitásukat bővíteni.
A bécsi nagykövetségen tartott konzultáció után már körvonalazódik annak a jövő őszre tervezett prágai bemutatónak az irányvonala, amelyben a kórház szakreferensei szintén bemutatják a helyi specialitást. Ha két országban működött, miért ne lehetne ezt a sorozatot még szélesebb körben folytatni? – tette fel a kérdést Németh Csóka Gábor.  Az alpolgármester elmesélte, hogy több helyről próbálták már átvenni a  szénsavkezeléses módszert, de a nyilatkozó megnyugtatta a helyieket: Nem engednek a huszonegyből! Ezek után meg főleg nem bánják, hogy a technológiát levédették, ami biztos, hogy a kapuváriak birtokában marad.
Beküldés dátuma: 2012. 10. 31.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.