Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Sosem késő: életünk bármikor gyökeres fordulatot vehet

A tömegtájékoztatási eszközök mostanság ontják magukból az okosabbnál okosabb tippeket arra vonatkozóan, hogy miként   őrizhetjük meg fittségünket. Az egészségfejlesztési iroda abban kíván segíteni az embereknek, hogy a leghasznosabbat megoldások mellett döntsenek.

Mészáros Laura tavaly augusztus óta dolgozik a Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézet Kapuvár-Beledi Egészségfejlesztési Irodájában. A tévénézők a modern-kortárstánc pedagógussal korábban a Movement Dance School alapítójaként és táncosaként ismerkedhettek meg. Az egészségfejlesztő végzettséggel rendelkező fiatal munkatárs hamarosan befejezi a gyógytestnevelés szakot is. Érdeklődésünkre elmondta: az Új Széchenyi-terv támogatásával létrejött iroda célja az egészségtudatos szemlélet formálása, s ezen keresztül  konkrét eszközöket és módszereket ajánlanak az érdeklődőknek. Az életmód tanácsadással foglalkozó szakemberek felhívják az emberek figyelmét az ingyenesen elérhető programokra, mert nem mindig a drága a kifizetődő.

Mire számíthatnak az egészségfejlesztő irodát felkereső állampolgárok?
A beszélgetés az állapotfelméréssel kezdődik, vagyis néhány kérdésre adott válasz alapján megbizonyosodnak az egyén eddigi életviteléről. Miután tudomást szereznek a „páciens” elképzeléseiről, ellátják őt hasznos tanácsokkal. Utóbbiak vonatkozhatnak a táplálkozásra, a testmozgásra, továbbá pszichés, mentális állapotára. A dohányzás és az alkohol rabságától megszabadulni óhajtók szintén hathatós útmutatást kapnak az irodában – tájékoztatott Mészáros Laura. A televíziónk és hetilapunk által nemrég bemutatott drogprevenciós kiállítást nemcsak a diákoknak, hanem a szülőknek is ajánlották, hiszen sokszor problémát jelent számukra az „eltévelyedett” gyermekek megfelelő irányba terelése.

Az iroda munkatársai oly módon támogatják a szakorvosok munkáját, hogy a megelőzésben kívánnak részt vállalni, mert a páciensek sokszor már igen rossz állapotban kerülnek a rendelőbe. Jenes Mária egészségfejlesztő, mentálhigiénés szakember a lelki problémák megoldásában, illetve a dohányzásról és alkoholról való leszokásban segíti a hozzá fordulókat, Mészáros Laura pedig a helyes testmozgás és étrend kialakításában ad tanácsokat az érdeklődőknek. Amennyiben egyéb segítségre van szükség, az alanyokat továbbküldik a megfelelő helyekre, mert lehet, hogy valakinek dietetikusra, aerobic oktatóra, gyógymasszőrre,  pszichológusra vagy pszichiáterre van szüksége.

Széles skálán mozog az a problémakör, amely miatt eddig felkeresték az egészségfejlesztő irodát – tudtuk meg Mészáros Laurától. Kiugróan magasak a mozgásszegény életmóddal kapcsolatos nehézségek. Számtalanszor előfordul, hogy az egyénben megérett az igény a változtatásra, de anyagi problémák miatt nem jut el a megfelelő helyekre. Egyre népszerűbbek a dietetikus csoportfoglalkozások is. Oda elsősorban azok látogatnak el, akik tisztában vannak az egészséges táplálkozás alapjaival, de a módszeres kivitelezéséhez már segítségre van szükségük.

Az iroda nagyrendezvényeit mindig közhírré teszi, a folyamatosan, illetve havonta, kéthavonta induló foglalkozásokra szintén várják a látogatókat. Aki az aktuális információkról szeretne tájékozódni, keresse fel őket a facebookon az Egészségfejlesztő Iroda Kapuvár-Beled címszó alatt.

© MOLNÁR TV. KFT.

Beküldés dátuma: 2014. 03. 10.

Kapcsolódó hírek

 • A Csornai Múzeum épületének titkai

  A csornaiak hajlamosak azt hinni, hogy pontosan ismerik a premontrei prépostság épületét, ahol az ’50-’70-es években járási központ, valamint házasságkötőterem működött, vagy azokból az időkből, amikor 1989 után visszatértek a szerze-tesek a városba – fogalmazott Aszt Ágnes régész-muzeoló-gus, aki Csorna emblematikus épülete előtt állva kezdte is-mertetőjét a Rábaközi Televízió nézőinek.

További hírek

 • A Csornai Múzeum épületének titkai

  A csornaiak hajlamosak azt hinni, hogy pontosan ismerik a premontrei prépostság épületét, ahol az ’50-’70-es években járási központ, valamint házasságkötőterem működött, vagy azokból az időkből, amikor 1989 után visszatértek a szerze-tesek a városba – fogalmazott Aszt Ágnes régész-muzeoló-gus, aki Csorna emblematikus épülete előtt állva kezdte is-mertetőjét a Rábaközi Televízió nézőinek.

 • Még gyakoribb fertőtlenítés a beledi iskolakonyhán

  Televíziós forgatásunkkor frankfurti leves és sajtos metélt készült, mellé almát kínáltak az étkezőknek a beledi iskolakonyhán.

 • Mihály-napi vásár a katolikus óvodában

  Nagyon fontos, hogy a gyerekek megismerjék azt az időszakot, amelyben nagyszüleik, dédszüleik éltek és legyenek tisztában azokkal a jeles napokkal, amelyek az előttük élő generációk hétköznapjait tették különlegesebbé.

 • Tetemes mennyiségű tartós élelmiszer érkezik a térségbe

  Beleden és az intézmény ellátási területein szívesen fogadják a tartós élelmiszeradományt.

 • Kapuváron gondos gazda módjára bánnak a távhővel

  A Kapuvári Hőszolgáltató Kft. szeptember 15-ig végzi el az aktuális karbantartási feladatokat.