Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Sorra újulnak az utak és közterek Csornán

– Nagyon sok munka és elért eredmény áll mögöttünk, ugyanakkor még rengeteg a tennivaló a városban – fogalmazott dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester, akitől megtudtuk, hogy az önkormányzat prioritásként kezelte az út- és térfelújításokat.

Az ötéves ciklus lassan a végéhez ér, rengeteg fejlesztésről tudunk a városban, akár a közterületeken, akár az utakra vonatkozóan és magában a város életében. Melyek azok a legfontosabb fejlesztések, amelyek Ön szerint megvalósultak az elmúlt öt évben?

– Számtalan fejlesztésről lehet beszámolni a végéhez közeledő önkormányzati ciklusban. Nagy energiákat fektettünk abba, hogy a közterületek, utak, sok esetben a szervizutak, járdák felújításra kerüljenek. Csornán nagyon rossz állapotban voltak a jármű és a gyalogos közlekedésre szolgáló közterületek is, ezért minden követ megmozgattunk azért, hogy a lehető leggyorsabban és minél jobb minőségben készüljenek el ezek a beruházások. 2015 óta folyamatosak az útfelújítások, így több mint huszonöt utca került felújításra– fogalmazott dr. Bónáné dr. Németh Katalin. A polgármester korábban is hangsúlyozta: úgy kell megépíteni az utakat, hogy azzal párhuzamosan a csapadékvíz-elvezetés is meg legyen oldva, nehogy néhány év múlva ismét felbontásra kerüljön az új aszfalt.
– Adott költségvetésből dolgozunk mi is. Semmivel sincs több pénzünk, mint az elődeinknek, csak nálunk más a fontossági sorrend. Az útfelújítások összege csak ebben a ciklusban eléri a 400 millió forintot. 80 százalékban önerős beruházásokról beszélünk – pontosított a polgármester. – Az Európai Unió a belterületi utak felújítására nem ad pénzt, ugyanakkor vannak a Belügyminisztérium által kiírt hazai pályázatok, amelyeken mi is jó eséllyel indultunk, így az elmúlt időszakban negyedszer is nyertünk. A fejlesztések döntő többsége saját forrásból valósult meg.
– Szeptember elején pozitív döntés született az idei pályázatunkról is, így a Kmety György utca, a Mártírok tere, valamint a Rózsa utca is megújul még az idén.
– Az utak mellett nagyon fontosnak tartjuk a terek rendbetételét is. Mindenki látja, hogy a városháza előtti tér megújítása is folyamatban van – mondta Csorna polgármestere, aki úgy látja, hogy az embereket is foglalkoztatja a körforgalmak állapota, ezért ebben a ciklusban ezeket is sikerült Csorna városához méltóan rendbe tenni.

Valóban látványos felújítások voltak akár a Mártírok terén, vagy akár a körforgalmaknál, melyek teljes mértékben megváltoztatták a város arculatát. Közben látjuk, hogy megszépült a Premontrei Rendház előtti járda és az Erzsébet k.-né utcai parkoló, de nagyon sok csornait érdekel, hogy mikor kerül sorra a Palota sor?
A városvezető tájékoztatása szerint október közepén a Pannon-Víz Zrt. a csővezeték cserét követően állítja helyre a szervizutat. Az önkormányzat kérésére meg fogják szüntetni az úttesten lévő bukkanót, mert nem lesz rá szükség.
– Beszélnék a járdák állapotáról is: a Szent Antal temetőtől a Sparig terjedő szakasz térkő borítást kap, valamint a Rossmanntól a Zöldfa vendéglőig új burkolattal lesz ellátva. Az összekötő szakaszokon kívül természetesen fontos, hogy a különböző városrészek járdái is felújításra kerüljenek a jövőben.

A városháza előtti térre is bőven ráfért a felújítás. Mikor várható a munkálatok befejezése?
– Ha minden jól megy, akkor szeptember 30-án befejeződnek ezek a munkálatok és egy megújult tér fogja várni a járókelőket.

Sok csornait érdekel a termálfürdő sorsa. Az köztudott, hogy a város a rajta lévő kúttal együtt megvásárolta azt a 10 hektáros területet, amely egykor a kertészethez tartozott. Melyek a város tervei a csornai termálfürdővel kapcsolatban?
– 2017-ben valóban sikerült megvásárolni az említett területet, és ezzel együtt megszereztük a kutat, amiről már akkor tudtuk, hogy felújításra szorul – említette a városvezető, majd hozzátette, hogy az eddigi kisebb javításokon túl jóval nagyobb horderejű fejlesztésre készülnek. A lakosság véleményét is kikérve szeretnék folytatni a tervezést, hogy az egymásra épülő fejleszt

Beküldés dátuma: 2019. 09. 18.

Kapcsolódó hírek

  • Előadás Csornán: Egyéni boldogság időskorban

    Mindig keressük meg az adott nap ajándékát, mely átsegíthet bennünket az időskor nehézségein – javasolta Világosné Rozsonits Erika, aki összefoglalta a Rábaközi Televíziónak a Csornai Írisz Nyugdíjas Egyesületnek tartott „Az időskor boldogsága” című előadását.

További hírek

  • Előadás Csornán: Egyéni boldogság időskorban

    Mindig keressük meg az adott nap ajándékát, mely átsegíthet bennünket az időskor nehézségein – javasolta Világosné Rozsonits Erika, aki összefoglalta a Rábaközi Televíziónak a Csornai Írisz Nyugdíjas Egyesületnek tartott „Az időskor boldogsága” című előadását.

  • Tájékoztató a csornai képviselő-testület 2024. február 22-i üléséről

    Első napirendi pontban tárgyalta meg és fogadta el a képviselő-testület az önkormányzat 2023.

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

  • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

    Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

  • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

    Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

Hirdetés