Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Sok plusz feladat vár a jegyzőkre

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Törvényességi Ellenőrzési és Felügyeleti Főosztályának irányításával szakmai fórumot tartottak a csornai kistérségben tevékenykedő jegyzőknek és az érdeklődő polgármestereknek. Horváth Péter, a csornai hivatal jegyzője csokorba gyűjtötte az ott tárgyalt legfontosabb témákat.
A közigazgatási hivatal eddig csak ellenőrzési feladatokat látott el, de a kormányhivatalokat megbízták a felügyeleti rendszerrel is: figyelemmel kísérik az önkormányzatok jogkövető magatartását. Az előbbiek miatt a polgármesteri hivatalok figyelmét arra hívták fel, hogy minél pontosabban tartsák be a határidőket.
A nemzeti vagyonról szóló törvénnyel kapcsolatos helyi teendőket is megemlítették. Az állami mellett megjelenik a kiemelt fontosságú, elidegeníthetetlen nemzeti vagyon. A helyhatóságoknak kell meghatározniuk, hogy szerintük mi számít a magyar állam szempontjából is kiemeltnek. Csornán három ilyen tétel került megállapításra: a Pannon-Víz Zrt.-ben fennálló részesedés, a Csornai Hőszolgáltató Kft.-ben lévő száz százalékos tulajdonrész, illetve a “Jószív” Temetkezési Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-ben meglévő üzletrész.
A 2012-es költségvetési rendelet megalkotása mindenhol speciális feladatot jelent, mert külön készül a polgármesteri hivatalnak, és külön az önkormányzatnak. Az ellátandó feladatok különböző besorolást kapnak, ezért – Horváth Péter szerint – jogilag jobban követhetőek. Ez a rendszer egyben előkészíti a 2013-tól életbe lépő új önkormányzati struktúrát, illetve annak pénzügyi hátterét. Konkrét határideje ugyan nincsen, de a jegyzőknek saját érdekük, hogy minél előbb megkezdjék  az összes hivatali szabályzat, rendelet és szerződés felülvizsgálatát. Szintén a tavasz folyamán állnak neki a Szervezeti és Működési Szabályzat módosításának. Ugyancsak változik a szabálysértési, a szociális és a gyermekvédelmi rendeletet. Csornán nem tervezik a bölcsődei térítési díj bevezetését, mert nem akarják újabb kiadásokkal terhelni a családokat, hisz inkább örülni kell annak, ha valaki gyermeket vállal.
Beküldés dátuma: 1970. 01. 01.

Kapcsolódó hírek

  • Jövőre még nagyobb tempóra kapcsolnak: folytatódik a mellékutak felújítása

    Több kormányzati ciklus alatt lehet csak rendbe tenni azokat a mellékutakat, amelyek feltétlenül megértek a korszerűsítésre – véli Gyopáros Alpár, aki a térségben élők türelmét kéri, bízva abban, hogy jövő tavasszal újabb felhatalmazást kapnak a választópolgároktól a folytatásra, hisz szeretnének a munka végére érni.

További hírek