Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Sok helyütt még szalmával pörzsölik a disznót

Vásárosfaluban tíz évvel ezelőtt tartották az első hagyományőrző disznóölést, ami abból áll, hogy szalmával pörzsölik az állatot. A polgármester délutáni köszöntője után zenés-táncos mulatsággal folytatódott az idei program.

– A mai alkalommal több meglepetéssel készültünk a lakosságnak. A hagyományoktól eltérően a tűzoltó egyesület vállalta a disznóölést, hentes ismerősöm pedig biztosította a kolbásznak való húst – számolt be a fejleményekről Molnár Sándor. A polgármester szerint a verseny minden résztvevője nyertesnek érezhette magát, és a közönség is jól járt, mert megkóstolhatták a helyben készült finomságokat. A zsűrizést a falu erdélyi barátai, a szárföldi polgármester, valamint a Kapuvárért Egyesület szakavatott kóstolója vállalta.
Tompáné Balogh Mária elmondta, hogy a kora reggel szétszedett disznót helyben fogyasztották el, illetve az esti bálon a pecsenyét és a kolbászt ették meg. – Idén először hirdettük meg a kolbásztöltő versenyt, és nagy örömünkre tizenegy csapat jelentkezett. A versenyzők csapatonként 5 kg húst kaptak, a fűszerekről pedig mindenki maga gondoskodott. Vendégeink között voltak határon túliak, akik Erdélyből, a Felvidékről és Kárpátaljáról érkeztek – fogalmazott a Linkó Faluház vezetője.
Nagy Miklós István a Maros megyei Székelyvajáról érkezett a vásárosfalui disznóölésre. A rábaközi településsel 2000-ben kezdődött a kapcsolata. – Vendégül láttuk az itteni küldöttséget a Bucsin-tetőn és és elkísértük őket Korondra, ahol Tompánénak megtetszett egy székelykapu és mondta, hogy milyen jó lenne egy a Linkó Faluház és a tejcsárda közé is – mesélte az erdélyi vendég, aki a fiával és egy ottani munkással elkészítette a hagyományos székelykaput. Azóta elmélyült a testvérkapcsolat a települések között: az egyik évben a rábaköziek utaznak Erdélybe, a következő esztendőben pedig a székelyvajaiak teszik tiszteletüket Vásárosfaluban.

Beküldés dátuma: 2018. 03. 12.

Kapcsolódó hírek

 • Mozgalmas élet Vásárosfaluban

  Vásárosfalu önkormányzata lehetőségeihez képest jelentős összeggel támogatja a civileket, de nagy segítséget jelent a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásából befolyt összeg is.

További hírek

 • „Csorna és a Premontrei Rend elválaszthatatlanok”

  Miről ismerszik meg leginkább a csornai lét, az itt élők identitása? A válaszok közt biztosan előkelő helyen szerepelnek Szent Norbert követői, a 900 éves fennállásukat ünneplő premontreiek.

 • Folytatódik a rábatamási óvoda korszerűsítése

  A rábatamási óvodában szeretetteljes légkört alakítottak ki a gyerekeknek, ugyanakkor komoly nevelőmunkát végeznek a kicsik érdekében.

 • Van mivel büszkélkednie a beledi iskolának

  A diákoknak sikerélmény, a felkészítő pedagógusnak pedig nagy öröm és egyben visszaigazolás a tanulók eredményes szereplése a tanulmányi versenyeken.

 • Hódvárak Belednél

  A hód nem válogat, még az elhagyott horgászbotot is beépíti várába orsóstól, mindenestől. Az őket lefülelő halőr reggel hat óra után szembesült a látvánnyal, de az emlős sem rest, elrejtőzik a víz alatt, hogy aztán tíz méter távolságban újból a felszínre ússzon.

 • Körzeti tűzoltóverseny a farádi pályán

  A Kapuvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség, Farád Község Önkormányzata és Farád Község Önkéntes Tűzoltó Egyesületének közös szervezésében került megrendezésre a 2018.