Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Soha nem látott gigaprodukció Csornán

A Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület elnöke maga is katona, de Grubits Róbertnek a rendező szerep jutott „A csornai csata 1849" elnevezésű hadijátékon. A huszárok a csornai önkormányzat megbízásából elevenítették fel az egykori tüzérség, lovasság és gyalogság bevetésével zajló ütközetet. A főhadnagy elmondta, hogy milyen nagy munkával jártak az előkészületek, hiszen csapatán kívül tizennégy hagyományőrző egyesület képviselő jelentek meg a csornai bemutatón. A teljesség igénye nélkül: a mogyoródi, a székesfehérvári és a váci huszárok, a szolnoki, a veresegyházi és a szombathelyi gyalogosok, a dabasi és a pápai tüzérség. Az előadás színvonalát emelte a bogyoszlói néptáncegyüttes, illetve a helyi általános iskolásokból szervezett kórus. A másfél órás produkcióban a statiszta szerepét szintén a csornaiak játszották el. A szabadságharc utolsó győztes csatáját történelmi forrásokra hagyatkozva, hiteles formában elevenítették fel – tudtuk meg a parancsnoktól.
Grubits Róbert szerint a csornai csatamezőn véghez vitt haditett az akkor élők számára példaként szolgált, de minta kell, hogy legyen a mai embereknek is, hiszen lassan eltűnnek alapvető értékeink, mint például az adott szó hitelessége
Beküldés dátuma: 2013. 07. 03.

Kapcsolódó hírek

  • Környezethez méltó kőburkolat a Csornai Jézus Szíve-templomban

    Az 1938-ban épült Csornai Jézus Szíve-templom tavaly lerakott járólapja a közeljövőben biztos, hogy nem szorul cserére – mondta Varga Balázs városplébános –, mert rendkívül időtálló mészkővel burkolták le a több mint 600 négyzetméternyi területet.

További hírek