Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Soha nem látott gigaprodukció Csornán

A Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület elnöke maga is katona, de Grubits Róbertnek a rendező szerep jutott „A csornai csata 1849" elnevezésű hadijátékon. A huszárok a csornai önkormányzat megbízásából elevenítették fel az egykori tüzérség, lovasság és gyalogság bevetésével zajló ütközetet. A főhadnagy elmondta, hogy milyen nagy munkával jártak az előkészületek, hiszen csapatán kívül tizennégy hagyományőrző egyesület képviselő jelentek meg a csornai bemutatón. A teljesség igénye nélkül: a mogyoródi, a székesfehérvári és a váci huszárok, a szolnoki, a veresegyházi és a szombathelyi gyalogosok, a dabasi és a pápai tüzérség. Az előadás színvonalát emelte a bogyoszlói néptáncegyüttes, illetve a helyi általános iskolásokból szervezett kórus. A másfél órás produkcióban a statiszta szerepét szintén a csornaiak játszották el. A szabadságharc utolsó győztes csatáját történelmi forrásokra hagyatkozva, hiteles formában elevenítették fel – tudtuk meg a parancsnoktól.
Grubits Róbert szerint a csornai csatamezőn véghez vitt haditett az akkor élők számára példaként szolgált, de minta kell, hogy legyen a mai embereknek is, hiszen lassan eltűnnek alapvető értékeink, mint például az adott szó hitelessége
Beküldés dátuma: 2013. 07. 03.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Egy éve alakult újjá Kapuvár Város Fúvószenekara

  Az előrevivő céloknak megtartó ereje lehet egy amatőr csapat életében – mondta Kőszegi-Németh József.

 • Import helyett magyar hagyma kerüljön a boltokba

  Családi János a zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó rábaközi gazdák jelenlegi helyzetét elemezte, de azt is elmondta, hogy milyen jövő várható az ágazatban.

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.