Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Sipőcz Jenő mindig megtalálta az érdeklődésének megfelelő elfoglaltságot

– Nagyon szerettem a híradástechnikát, már középiskolás koromban világvevő rádiót építettem – mesélte a 81. életévébe lépett S-pőcz Jenő, aki titokban hallgatta annak idején a Szabad Európa és a Novi Sad adásait.

Az édesapa nagyon büszke volt fiára, aki a ház udvarán lévő kútkávánál szerelte össze működőképes rádióját. A tősgyökeres kapuvári Sipőcz Jenő 1957-ben végzett a kapuvári gimnáziumban, majd erősáramú villamos technikusnak tanult. A miskolci egyetemet édesapja váratlan halála miatt kellett abbahagynia.
Miskolc után egyik jogász barátja Győrbe csábította volna, mivel a „káder utánpótlási terv" részeként kijelölték számára az építési osztály vezetői pozícióját. – Mégis hazajöttem Kapuvárra azzal, hogy egy árammérőket hitelesítő kísérleti állomás vezetője leszek – mesélte Sipőcz Jenő.

Az 1961-ben kezdődött kubai rakétaválság idején őt is besorozták és az akkor alakuló tartalékos tiszti iskolában megszerezte a híradástechnikus végzettséget. A híradóezrednél először főtörzsőrmester, alhadnagy, majd tartalékos főhadnagy lett.
1963-tól rábízták a tartalékos tiszti klub irányítását. A csapattal kétszer elnyerték az ország kiváló klubja kitüntetést, és olyan megtiszteltetés érte őket, hogy dr. Faragó Sándor múzeumigazgató vezetésével külön busszal utaztak a Hadtörténeti Múzeumba. – Minden tartalékos versenyre meghívást kaptunk, jó csapatunk volt és szinte minden versenyen dobogós helyezést értünk el. Mint tartalékos tiszt megkaptam a Haza Szolgálatáért Érdemérem ezüst és arany fokozatát. – mondta az egykori tartalékos tiszt. – A 15, 20, 25 és 30 éves jubileum alkalmából átvehettem a Honvédelmi Érdemérmet , valamint a Haza Fegyveres Szolgálatában 10, 15 és 25 év után adható kitüntetést – tette hozzá.

Sipőcz Jenő leszerelését követően a Kapuvári Vas-, Villamos-, Szolgáltató Ipari és Kereskedelmi Szövetkezet helyezkedett el gyártáselőkészítő-technikusként, később pedig az egyik üzemrész vezetője, majd az üzem műszaki vezetője lett. Nyugdíjazásáig ezen a munkahelyen dolgozott, bár időközben kettévált a szövetkezet: egyik része a szolgáltatásokkal, másik pedig a villanyszerelési és lakatos tevékenységgel foglalkozott. A reggel 6-tól délután 2-ig tartó munkaidejébe nem zavartak be a Magyar Honvédelmi Szövetségnél (MHSZ) vállalt tisztségei. Akkoriban indult a Kapuváron a lövészklub, melynek vezetője lett. Nála kezdte ígéretes pályafutását Szabó M. Károly országos bajnok.

Sipőcz Jenő nem idegenkedett a társadalmi munkától. Alapító tagja volt az egykori fúró-faragóból alakult hajómodellező szakkörnek. Első saját építésű hajóját nem volt ideje befejezni, de a becses darab ma is megtalálható Bertók Kálmán történelem szakos tanár otthonában.
Hogy ne kelljen részt vennie a tartalékos tisztek háromévenkénti továbbképzésén, belépett a velünk szemben lévő munkásőrséghez, és már a második évben rábízták a szervezési csoport irányítását, majd később a hadműveleti csoport parancsnoka lett. A régi kapuvári járás területéről több mint háromszáz tagot számlált a munkásőrség.
– Megkaptam a szolgálati fegyver viselésére feljogosító engedélyt, és munkásőrség 1988-as megszűnéséig a tagja voltam a szervezetnek. Háromszor kaptam kiváló parancsnoki kitüntetést, Németh Miklóstól vehettem át a Vörös csillag érdemrendet a 25 év szolgálati idő elismeréséül.

– Sajnálom, hogy megszűnt az MHSZ, hiszen most is szükség lenne katonai előképzésre, sőt az sem lenne baj, ha ismét bevezetnék a kötelező szolgálatot legalább egy évre – mondta a riportalany, akinek még arra is volt energiája, hogy barátjával rádióklubot hozott létre, mely főleg főleg diákokból állt. Akkora volt az érdeklődés, hogy időnként megtelt a gimnáziumi osztály. Az MHSZ megszűnéséig vezette ezt a klubot. – Elméleti oktatást tartottunk a rádió felépítéséről, én pedig detektoros, fülhallgatós rádiót építettem otthon – idézte fel az 1990-es évek előtti időket Sipőcz Jenő.

A kapuvári nyugdíjas másik szenvedélye a vadászat, melynek 1966 óta hódol. Győrben végezte el az ehhez szükséges tanfolyamot, így golyós puskára is megkapta az engedélyt. Hogy teljes legyen a repertoár, maroklőfegyvert, vadászpuskát, és távcsöves puskát is tárolt az otthonában. Idestova tíz éve Kapuvár környékén lőtte ki azt a bikát, amelyért bronzéremmel jutalmazták, de korábban aranyérmet is kapott. Eleinte a járási tanács vadásztársaságával járta az erdőt, 38 éve pedig a Kapuvári Sólyom Vadásztársasághoz csatlakozott.

Még mindig nincs vége a tevékenységi körök bemutatásának, mert a numizmatika is érdekelte. Az édesapja halála után megörökölt borotválkozó-ládában egy- és kétkoronás ezüst érmeket talált. Baráti köre és munkatársai tudomást szereztek róla, hogy újabban mivel foglalatoskodik, ezért ők is hozzájárultak a gyűjtemény bővítéséhez. A gyűjtő bejárta a bolhapiacokat, ahol egy-egy érdekesebb darabra bukkant, az igazi ritkaságokat pedig Németországból rendelte meg. Volt iskolájában előadást tartott a pénz történetéről.

Sipőcz Jenő szerint kitűnő szellemi és fizikai aktivitását annak köszönheti, hogy világ életében sok mindennel foglalkozott. Nem bánja, hogy ilyen sok területen kipróbálta magát, csak azt sajnálja, hogy egyre kevesebben élnek az egykori barátok közül. Napjainkban délutánonként 15-20 km-t kerékpározik, és közben megáll egy-egy pihenőhelyen, ahol ha akad beszélgetőpartnere, fröccsözéssel tölti idejét.

Beküldés dátuma: 2019. 05. 20.

Kapcsolódó hírek

További hírek