Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Sikeres vállalkozó és aktív közéleti ember

Tősgyökeres beledi beszélgetőpartnerünk a három esztendeig tartó répcelaki kitérőtől  eltekintve élete java részét falujában, majd a városban töltötte; valamint leszámítva azt a néhány évet, amikor iskolai tanulmányai miatt élt más településen. Major Jenő a soproni Széchenyi István Gimnázium matematika tagozatán érettségizett, majd a budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karán szerzett diplomát. Az ösztöndíjasként végző fiatalember önálló életét a répcelaki szénsavtermelő vállalatnál kezdte meg, ahol szolgálati lakást kapott. Már a katonaságnál érezte, hogy nagy változás előtt áll a társadalmi és gazdasági berendezkedés hazánkban, ami mindig is élénken foglalkoztatta az interjúalanyt. Alkalmazotti státuszát megszüntetve magánvállalkozásba kezdett: ismerőseivel kibérelték a helyi benzinkutat az akkori Áfor-tól. Az 1993-ban alapított, alkatrész forgalmazásra szakosodott üzlete ma is működik, és a két év múlva létrehozott fuvarozó magáncége szintén eredményes. A nemzetközi szállításban érdekelt vállalkozás ügyvezetője a sofőrködésen kívül az összes szervezési, jogi és munkaügyi feladatot ellátja kolléganőjével.
A ‘90-es évek táján a liberálisokhoz kötődő Major Jenő aktívan nem vett részt a párt munkájában, ezért kívülállóként kapcsolódott be a közéleti tevékenységbe. Mint mondta, a társadalmi folyamatok miatti érzékenysége vezette el odáig, hogy belecsöppent a politikába. Úgy gondolta, hogy minden embernek azonos eséllyel kell indulnia az általa választott pályán, legyen az politikai, gazdasági, vagy bármi egyéb. Szívügyét mindvégig szem előtt tartva próbálta a maximumot nyújtani a képviselő-testületben - mesélte Major Jenő. Ahogy egyre inkább beleásta magát a munkába, ezenkívül saját vállalkozásából merített ismereteit is alapul véve azt tapasztalta, hogy a köz pénze nem a leghatékonyabban kerül felhasználásra. Azt a fajta felelősségteljes hozzáállást, ami természetes volt számára saját cégénél, megpróbálta elültetni az önkormányzati munkában. Lassan megszokta, hogy a rendelkezésre álló forrás mindig kevesebb, mint a településen felmerülő igény, ezért még inkább odafigyelt a mérleg kiadási oldalára.
A képviselő úgy érzi, hogy változott  a településre vonatkozóan a helyiek gondolkodása az utóbbi években, mert jobban magukénak érzik a lakóhelyüket, ami a szűkös anyagiak miatt apró fejlesztésekben, a környezet szépítésében nyilvánult meg. A várossá nyilvánítás jelentőségét elsősorban Beled kistérségi szervezőerejében látja, ami szerinte még tovább fokozódik. Jó példa erre a több pályázatot benyújtott általános iskola, ahova a környékről is járnak gyerekek. Az épület külső felújításához szükséges  önrészt már félretették, csak a megfelelő alkalomra várnak. Major Jenő az idei esztendőben nem számít látványos javulásra az önkormányzat helyzetét illetően, hiszen a növekvő feladatok és működési kiadások mellett fokozatosan csökken az állami támogatás. A szigorú, fegyelmezett pénzpolitikával  gazdálkodó Belednek második éve nincs hitele, a tervezett kölcsönfelvételt pedig csak fejlesztésekre veszik igénybe. A képviselő 2011-ben több százmillió forint pályázati pénzre számít, amit a kastélyra, annak környezetére és az iskolára költene, hogy Beled ne csak  szellemiekben hanem külsőségében is megfeleljen városi rangjának, és valóban elinduljon a mérhető gyarapodás.
Beküldés dátuma: 2011. 03. 02.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.